REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Operaţie în premieră la Constanţa: afecţiune a inimii tratată la Spitalul Judeţean!

Operaţie în premieră la Constanţa: afecţiune a inimii tratată la Spitalul Judeţean!

Replica API 21 octombrie 2015 | 00:00 195

Defibrilator de ultimă generaţie, unic în România

Defibrilator de ultimă generaţie, unic în România

Unui băieţel, de 13 ani, din Techirghiol, a fost salvat de medicii cardiologi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Micuţul avea probleme cardiace şi doctorii au decis să-i monteze un defibrilator de ultimă generaţie, unic în România. Mama acestuia a povestit marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că băiatul făcea sport de performanţă şi până acum două săptămâni nu era diagnosticat cu probleme cardiace. El a leşinat în timpul orei de franceză, fiind resuscitat cu succes de către SMURD. În urma unor investigaţii amănunţite s-a descoperit că are probleme cardiace congenitale. Medicii au decis să-l opereze de urgenţă. După o intervenţie chirurgicală de două ore, băiatul se simte bine şi în cursul zilei de miercuri va fi externat.

“Este vorba despre un băieţel de 13 ani care, din cauza unor probleme cardiace, se pare congenitale, a suferit în ultimul timp două stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reuşit. După un consult amănunţit medicii de pe Cardiologie au stabilit că această afecţiune îi pune în pericol viaţa şi duce la tulburări de ritm, respectiv face fibrilaţii ventriculare care de regulă sunt mortale. Singura modalitate de a ieşi din fibrilaţie ventriculară este un defibrilator. Soluţia modernă care se foloseşte peste tot în lume este montarea unui defibrilator în zona cardiacă, aparat care în momentul în care apar modificări de ritm intervine şi defibrilează pe loc inima, astfel încât îşi reia ritmul normal.

Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodată în România, este un dispozitiv foarte nou şi pe plan mondial”, a declarat, dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Defibratorul a fost adus tocmai din Belgia şi a costat 8.000 de euro, fără ajutorul căruia copilul şi-ar fi pierdut viaţa. Intervenţia chirurgicală a avut loc duminica trecută, fiind realizată de către medicul Alexandru Deutsch, de la Spitalul Colentina, un colaborator al Spitalului Judeţean.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218