REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Operaţiuni fictive şi combustibili confiscaţi de zeci de milioane de euro, la firma controlată de gaşca lui Iacubov

Operaţiuni fictive şi combustibili confiscaţi de zeci de milioane de euro, la firma controlată de gaşca lui Iacubov

Replica API 3 august 2012 | 00:00 627

"Replica" a avut dreptate: procurorii confirmă mafia de la Oil Prod

"Replica" a avut dreptate: procurorii confirmă mafia de la Oil Prod

Oil Prod, firma care căpuşează Oil Terminal, precum şi administratorul acesteia, cetăţeanul moldovean Alexandru Verşinin, parte a grupării iniţiate de celebrul Corneliu Iacubov, care acum îşi ispăşeşte pedeapsa de 7 ani de închisoare, sunt cercetaţi de procurori într-un dosar cu o evaziune de zeci de milioane de euro. Coincidenţă sau nu, afacerile Oil Prod şi ale suratei Eco Petroleum au fost prezentate de "Replica" cu doar câteva zile înainte ca poliţiştii şi procurorii să facă publice acuzaţiile de evaziune. Potrivit unui comunicat remis ieri de Ministerul Public, "procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa efectuează cercetări faţă de o societate comercială cu sediul în Constanţa, precum şi faţă de Verşinin Alexandru (administratorul acesteia) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Din primele cercetări, a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2012, învinuitul Verşinin Alexandru a evidenţiat în documentele legale ale societăţii pe care o administra operaţiuni fictive aferente tranzacţiilor cu produse petroliere, utilizând un permis de încărcare a cantităţii de 25.000 tone combustibil tip M la o navă, document completat în fals, în numele unei alte societăţi din Constanţa".

"La data de 01.08.2012, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu sprijinul organelor de poliţie, au fost efectuate un număr de 3 percheziţii domiciliare, respectiv 2 pe raza municipiului Constanţa şi una în municipiulul Bucureşti. În urma acestora, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă aferente perioadei 2006-2012, precum şi unităţi de calculator, în vederea realizării de percheziţii informatice. De asemenea, cu ocazia investigaţiilor, au fost identificate un număr de 11 rezervoare de combustibil încărcate cu cantitatea de circa 18.948 mc combustibil tip M, motorină, biodiesel şi păcură, în valoare totală de circa 75.792.000 lei, cantităţi care au fost indisponibilizate şi lăsate în custodia societăţii, până la stabilirea legalităţii provenienţei acestora", se mai arată în informarea Parchetului General. "Miercuri (1 august- n.red.) au avut loc descinderi. Poliţia Transporturi, am înţeles că au făcut controalele asupra firmei Oil Prod. Ştiu pentru că avem un contract de închiriere cu dânşii, a unei instalaţii mai vechi, la depozitul 2B. Este un depozit al nostru, pe care nu-l mai avem în activitate de mai mulţi ani. Nu avem legătură cu acest eveniment. În urma controlului chiar am ajutat la punerea unor siligii pe rezervoarele respective. Depozitele sunt în proces de dezafectare, sunt de pe vremea războiului, dar o bucată de instalaţie încă este folosită, respectiv de Oil Prod, pentru prelucrarea rezidii, ceva de genul acesta. Spaţiul este pe strada Justiţiei", a declarat şi Sorin Viorel Ciutureanu, directorul Oil Terminal.

Legăturile Oil Prod cu Eco Petroleum

După cum arătam în urmă cu o săptămână, Oil Prod este deţinută în proporţie de 100% de un cetăţean moldovean din Chişinău, Alexandru Verşinin, născut pe 14.10.1973 în Dubăsari. Cel care se ocupă, în realitate, de actele firmei este, însă, un alt moldovean, de această dată de dincoace de Prut, Eugen Groapă, născut pe 23.12.1959, din Comăneşti, potrivit unui document al firmei, publicat în ianuarie 2010 în Monitorul Oficial. Din Comăneşti provine şi fosta patroană şi fondatoare a Oil Prod, o bătrână de aproape 80 de ani, Ana Dascălu, născută pe 24.11.1933, care, mai mult ca sigur, nici nu a călcat în Constanţa pentru a înfiinţa această firmă, în iulie 2006, cesionată în 2007 basarabeanului Verşinin. Entitatea cenuşie din spatele Oil Prod, băcăuanul Eugen Groapă, deţine mai multe firme specializate în afaceri cu produse petroliere: Moldo Oil SRL Constanţa (trecută, de asemenea, pe numele unui basarabean, Marin Măligă, din raionul Gloveni), Construct Industries SRL Miercurea Ciuc (controlată, oficial, de Vasilica Mădălina Creangă, de 26 de ani, o tânără din Sărata, judeţul Bacău, fără studii), Chim Group SRL Moineşti, SC Agnet Grup SRL Târgu Neamţ şi SC Agnet Soft SRL Comăneşti. Anchetată de autorităţi în mai multe dosare penale, pentru evaziune de miliarde de lei produsă în paguba statului, Oil Prod a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 66.933.540 lei şi un profit net de 284.363 lei, cu cei 33 de angajaţi ai săi. "Replica" a descoperit că Oil Prod are o relaţie foarte strânsă de afaceri cu mult mai cunoscuta Eco Petroleum SRL: firma basarabeanului Verşinin a garantat, în decembrie 2010, un credit bancar de 7.608.000 lei contractat de Eco Petroleum de la MKB Romexterra Bank. De altfel, Eco Petroleum este deţinută tot de băcăuani, dar şi de descendenţi ai guvernării Năstase. Este vorba despre asociaţii Camelia Chealfă, de 43 de ani, Gheorghe Chealfă, soţul său, în vârstă de 51 de ani, reprezentant al asociatului Fionnay Ltd, ambii din Dărmăneşti- Bacău şi parteneri oficiali de afaceri ai celebrului Corneliu Iacubov şi Antonio Valentin Rocsin, de 38 de ani, din Bucureşti, nimeni altul decât fiul lui Teodor Chealfă, fostul consilier pe probleme de mediu, administrator al microrafinăriei din curtea Oil Terminal fiind un oarecare Cristian Dumitru. De asemenea, directorul general al Eco Petroleum este Grigore Georgel Grigore, de 59 de ani, din Bacău, de asemenea partener de afaceri cu Iacubov, amândoi fiind cercetaţi în 1998 după ce ar fi prejudiciat SIF Moldova cu 5,4 miliarde de lei. Reamintim că Iacubov a fost condamnat definitiv, de Curtea Supremă, la 7 ani de închisoare, în luna iunie a acestui an, în dosarul RAFO.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367