REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Operatorii economici din Eforie vor ca plajele să treacă la primării

Operatorii economici din Eforie vor ca plajele să treacă la primării

Replica API 17 martie 2012 | 00:00 83

ABADL, lacomă după bani: nisipul, la îndemâna oricui

ABADL, lacomă după bani: nisipul, la îndemâna oricui

Operatorii economici s-au prezentat şi vineri la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru a licita sectoarele de plajă din staţiunea Mamaia şi sudul litoralului. A fost ultima zi de licitaţii, iar rezultatele finale vor fi făcute abia săptămâna viitoare, după parcurgerea etapei de contestaţii. Reprezentanţii Apelor Române spun că până în acest an s-a închiriat 65% din suprafaţa plajei, iar acum au fost disponibile spre închiriere 109 sectoare de plajă turistică, ce însumează o suprafaţă de 580.000 de metri pătraţi, adică în jur de 38% din plaja turistică a Mării Negre. Pentru sectoarele de plajă rămase încă nelicitate, în maxim 10 zile de la comunicarea rezultatelor finale se va organiza o nouă licitaţie, preţul de pornire variind între 1,1 lei şi11 lei pe metrul pătrat. Cei prezenţi pe holurile instituţiei s-au arătat dezamăgiţi de licitaţiile organizate de Apele Române. Operatorii economici din sudul litoralului spun că nu sunt încurajaţi să investească pe plajă, întrucât, conform caietului de sarcini, nu există această obligaţie.

"Nici nu îmi mai vine să mai intru în sală, aşa sunt de dezamăgit, dar o să licitez în zona Belona din Eforie Nord sector II, subsector III, exact lângă punctul de prim ajutor medical al Consiliului Judeţean Constanţa, acolo unde spunea fostul ministru Elena Udrea că nu se mai construieşte pe plajă şi s-a ridicat o ditamai baraca. Sunt ca Vadim Tudor, candidez tot timpul şi pierd mereu", a declarat, pentru "Replica", Tudor Cincu, proprietarul terasei "La Giovanni". Cât despre licitaţia organizată de Apele Române, acesta a menţionat că este una cât se poate de "transparentă". "Spre deosebire de alţi ani, Apele Române şi-a schimbat tactica. Îi interesează numai banul, şi atunci s-a pus accent pe partea financiară, însemnând 70%, şi degeaba putem să avem noi dotările din lume, dacă alţii vin şi oferă un preţ mai mare. Vin foarte mulţi la licitaţie care nu ştiu ce înseamnă plajă şi dacă oferă un preţ mai mare, nu-i mai interesează ca plaja să fie curată, îi doare la bască. Dunărea Hotels, cel care a câştigat anul trecut sectorul de plajă pe care l-am licitat eu, a oferit un preţ de 21 lei şi acum a renunţat la el. A renunţat la plajă pentru că nu a scos bani. În fiecare secundă se naşte un fraier şi diferenţa este să-l iau eu primul. Aşa fac cei de la Apele Române, speculează. Iar lumea vine la licitaţie ca la balamuc fără să ştie cu ce se mănâncă. Nu mai spun că dacă plouă şi vin două vijelii, banii la Apele Române tot trebuie să-i dai. Lucrurile s-au schimbat din lăcomie de bani. În 2000, Apele Române avea vreo două maşini şi două biciclete şi acum parcul auto este plin de bolizi", susţine Cincu. Cât despre preţ, acesta afirmă că "este o mare mizerie".

Acuzaţii: anul trecut, beach-barurile au "crescut" ilegal pe plajă, cu complicitatea ABADL

"Crescând pe respectiva plajă mi se pare enorm să dau 10,58 lei pe mp de plajă, iar pe metrul pătrat de beach-bar să plătim 1.500 lei, fără TVA. Să ne-o dea cu bani puţini, dar să fim condiţionaţi ca în termen de cinci ani să demarăm o serie de investiţii. Ar exista o motivaţie. Dar aşa, dacă dăm la Apele Române un miliard şi nouă ne rămâne o sută de milioane, ce investiţii să mai facem, când în caietul de sarcini nu suntem obligaţi să investim? Însă cei de la Apele Române nu sunt fair-play. Pe respectiva plajă figurează după vechiul PUZ trei beach-bar-uri, dar anul trecut existau 17. Au răsărit cu complicitatea Apelor Române, care închid ochii. A fost o perioadă când plaja se dădea mai ieftin, dar eram nevoiţi să investim în duşuri, cabine telefonice, panouri de informare, toalete ecologice. Acum vor bani mulţi şi nimic altceva. În cazul meu dau un miliard pe 3000 mp de plajă, bani pe care Apele Române are grijă să mi ia, şi nu-i interesează dacă noi ne scoatem chiftelele. Am obţinut statutul de plajă Blue Flag care promova un turism de calitate şi însemna un simbol al protecţiei mediului la cel mai înalt standard şi am fost dat la o parte. Fără investiţii, plajele nu pot avea statutul de Blue Flag", a declarat Cincu. Acesta spune că, pentru a fi incluse în Blue Flag, plajele trebuie să ofere turiştilor minimum cinci activităţi de educaţie ecologică, să fie curate, să aibă un număr corespunzător de coşuri de gunoi şi facilităţi de recepţie a materialelor reciclabile, să nu aibă vegetaţie sau alge aflate în stare de degradare, să dispună de facilităţi sanitare, de reglementări stricte privind accesul animalelor pe plajă, de un numar adecvat de salvamari, de echipamente de salvare şi de prim ajutor, de o sursă de apă potabilă şi de o hartă a plajei. "Blue Flag era un lucru extraordinar. Cei care mâncau la restaurantul nostru aveau şezlongul gratis, făceau duş gratis. Când simţeam că este mizerie pe plajă băgam 70 de copilaşi pe plajă şi le spuneam că dacă vor umple paharele de bere cu chiştoacele de ţigări primesc un carton de prăjituri. Pentru cei mari acordam un butoi de bere, iar oamenii erau receptivi. Vorbim de costuri minime, iar plaja era în permanenţă curată. Aşa mergeau lucrurile bine, dar a venit Sulfina Barbu la Mediu şi a anulat 198 de contracte şi a dat plaja pe bani mulţi unora şi altora", susţine Cincu.

Unii operatori economici cer plaja înapoi la primării

Operatorul economic nu este de acord cu declaraţiile preşedintelui Asociaţiei Patronală Mamaia, Nicolae Bucovală, care susţinea că plajele ar trebui date hotelierilor fără licitaţii. "Din punctul meu de vedere, dânsul greşeşte. Plajele ar trebui să le aibă fiecare Consiliu Local în administrare. Nu este normal ca primarul de la Eforie să nu ia nimic de pe respectiva plajă dacă se află pe teritoriul oraşului. Ar trebui lăsată în grija primăriei să se gospodărească cum crede de cuviinţă. Apele Române este un prost administrator al plajei, deşi încasează două grămezi de bani de la licitaţii. Plajele au mai fost la primării, dar mai praf decât sunt acum, la Apele Române, nu au fost niciodată. Multă mizerie şi multă nepăsare. Apele Române nu încurajează operatorul economic să investească în plajă, conform caietului de sarcini nu este obligat. Legea este ca o barieră, căţeii trec pe dedesubt, dulăii sar pe deasupra şi proştii se opresc. În această situaţie ne aflăm şi noi, ne oprim", a spus Cincu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367