REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Opinia nutriţionistului: „Ce găsim pe rafturile magazinelor nu ne îmbolnăveşte”

Opinia nutriţionistului: „Ce găsim pe rafturile magazinelor nu ne îmbolnăveşte”

Replica API 12 martie 2016 | 00:49 206

Oamenii spun că nimic nu mai e natural

Oamenii spun că nimic nu mai e natural

Sursa foto: telegraph.co.uk

Alimentaţia, stresul, oboseala, viciile precum fumatul sunt doar câteva dintre lucrurile care ne pot afecta simţitor sănătatea. În ceea ce priveşe alimentaţia, oamenii au început să fie tot mai îngrijoraţi de faptul că produsele de pe rafturile magazinelor nu sunt la fel de naturale ca cele produse în curte, ci sunt pline de „chimicale”, reziduuri de pesticide şi, după caz, hormoni de creştere. Nutriţionistul încearcă să ne liniştească, spunându-ne că „ce găsim pe rafturile magazinelor nu ne îmbolnăveşte”, întrucât, în principiu, se respectă regulile referitoare la siguranţa alimentelor.

Mihaela Bilic spune că dacă se întâmplă la un moment dat ca unele produse să fie neconforme cu standardele impuse, nu trebuie să generalizăm. Ba mai mult, aceasta spune că renunţarea la fructe şi legume poate reprezenta un real dezavantaj pentru organismul nostru. „Nu putem să ne ferim de pesticide. Fără ele nu ar mai creşte nimic. Eixstă nişte doze permise pe care agricultura trebuie să le respecte, iar lucrurile care sunt în afara normelor, nu ajung să fie pe piaţă. Ele folosesc pentru această industrie.

Nu mai putem crede că există în ziua de azi agricultură fără pesticide. Dar acum, nici să nu mai mâncăm fructe şi legume mi se pare că e un mare dezavantaj pentru organism. Sunt nişte lucruri sănătoase”, spune Mihaela Bilic. Nutriţionistul susţine că nu trebuie să generalizăm când vine vorba de cazurile particulare în care poate s-au găsit reziduuri de pesticide peste limita admisă în alimentele consumate.

„Alimentele pe care le găsim sunt conforme, controlate. Lucrurile sporadice care se întâmplă e pentru că a scăpat ceva de sub control, dar acum nici nu trebuie să generalizăm. Nu trebuie să facem din asta o problemă de teamă și anxietate pentru că mâncarea trebuie să fie ceva pe care noi să o consumăm cu încredere, și care să nu ne îmbolnăvească. În principiu, tot ce există pe piață este făcut să țină cont de siguranța alimentară”, a declarat Bilic.

Referitor la alimentele bio, despre care multe persoane consideră că sunt mai sănătoase decât celelalte produse de pe rafturi, nutriționistul spune că nu este decât o capcană, diferența fiind faptul că produsele bio sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător: ”Iar legat de alimentele eco-bio sunt mai bune pentru mediu, dar nu înseamnă că sunt mai sănătoase decât celelalte produse. Aici e o mare capcană. Este o producție care este prietenoasă cu mediul, nu care schimbă major caracteristicile nutritive ale produsului.

Multe persoane cred că aceste alimente bio sunt mai sănătoase. Nu! Ele protejează doar mediul. E cu totul altceva”, mai spune nutriționistul. Tot mai multe persoane sunt uimite de faptul că alimentele perisabile precum fructele și legumele se strică tot mai greu, acest lucru făcându-i să creadă că produsele achiziționate nu sunt nici pe departe naturale: ”Semințele respective sunt tratate în așa fel încât să se prelungească viața produsului respectiv. Este o chestiune care, având în vedere globalizarea, dacă nu am face lucrul acesta, s-ar strica de la producător pe drumul spre piață.

Deci este un rău necesar care ne dă posibilitatea de a avea produse mai ieftine și în același timp, să nu se strice înainte să le putem consuma. Este mai degrabă un avantaj, pentru că altfel alimentele s-ar altera extrem de repede. Ar trebui ca lanțul respectiv să fie mai scurt sau prețul să fie mai mare. Nu e ceva care să ne pună sănătatea în pericol. Este o chestiune de progres alimentar. Oamenii nu trebuie să fie suspicioși. Ce găsim pe rafturile magazinelor nu ne îmbolnăvește”, a adăugat Mihaela Bilic.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614