REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Oprea: „Ruta Turcia - România, încă activă”. Sute de migranţi preferă fuga pe Marea Neagră

Oprea: „Ruta Turcia - România, încă activă”. Sute de migranţi preferă fuga pe Marea Neagră

Replica API 24 martie 2015 | 00:04 218

Gabriel Oprea

Ieşirea la mare te expune la riscuri suplimentare. În cazul României, beneficiară nu doar a graniţei maritime ci şi a Uniunii Europene, sute de migranţi forţează evadarea din ţările de baştină spre ţara noastră. Motivați de război, nivel de trai scăzut sau cauze infracționale, migranții ilegali apelează și la cele mai rudimentare ambarcațiuni pentru a trece în spațiul UE. În cadrul conferinţei, organizată luni, în care prezentat bilanţul anual al Ministerului Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat o statistică a migraţiei pe Marea Neagră, în 2014.

„Dacă în primele două trimestre valorile migraţiei ilegale au fost apropiate de cele din anul 2013, în trimestre trei şi patru numărul migranţilor a înregistrat o creştere la frontiera cu Bulgaria, de 44%, dar şi la frontiera maritimă, de 37%. La Marea Neagră, în apele teritoriale româneşti au fost depistate mai multe grupuri de migranţi, însumând 347 de persoane. Au fost acordate asistenţă şi prim ajutor din partea poliţiştilor de frontieră români, având în vedere ambarcaţiunile nesigure folosite de migranţi.

Cazurile înregistrate în 2014 în apele teritoriale româneşti, în care au fost descoperite ambarcaţiuni cu migranţi la bord confirmă că ruta Turcia - România este încă activă. Trebuie să tratăm cu maximă seriozitate aceste tendinţe, chiar dacă în acest moment nu vorbim de un fenomen de mare risc”, a spus Oprea.

În ceea ce privește infracțiunile la nivel național, vicepremierul susține că se înregistrează scăderi semnificative în raport cu cifrele din anii precedenți.

„În anul 2014 au fost destructurate 237 de grupuri organizate, 1.995 de persoane fiind trimise în judecată. În scopul menținerii climatului de ordine publică, Poliția Română a efectuat zilnic, în medie, 760 de intervenții rapide la evenimente, 300 de acțiuni cu efective mărite, peste 2.300 de controale și au aplanat 460 de situații potențial conflictuale. Coordonarea integrată a Poliției și Jandarmeriei Române, menținere și asigurare a ordinii publice, au avut ca rezultat scăderea semnificativă a faptelor antisociale. 2014 nu a fost deloc un an ușor din punct de vedere al asigurării ordinii publice. Am gestionat foarte bine două procese electorale, care s-au desfășurat într-un climat general de normalitate, fără evenimente care să pună în pericol siguranța cetățenilor sau legalitatea exercitării votului. La nivel național, Jandarmeria Română a desfășurat peste 328.000 de acțiuni, dintre care o treime au fost realizate cu Poliția Română. Profesionalismul Jandarmeriei a fost demonstrat prin participarea la misiuni de instruire în Afganistan, dar și prin participarea unui contingent de 28 de jandarmi în misiunea de reconstrucție a statului afgan, începută în februarie 2015. Trebuie menționat că în noua misiune NATO participă și cinci polițiști români”, a mai spus Oprea.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614