REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Oprea şi Băsescu, la plecarea fregatei "Regele Ferdinand": Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi

Oprea şi Băsescu, la plecarea fregatei "Regele Ferdinand": Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi

Replica API 22 aprilie 2011 | 00:00 165

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seară la Constanţa, la ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO "Unified Protector", că "fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti". Fregata "Regele Ferdinand" a plecat vineri în misiune. Nava şi echipajul vor participa la operaţiunea NATO "Unified Protector" de impunere a embargoului privind armele în Libiei. La ceremonia de la Constanţa au participat şi preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Şeful statului a menţionat că pentru prima dată după primul război mondial flota navală este angajată într-o misiune reală de luptă, o misiune importantă care are ca obiectiv să diminueze numărul victimelor în războiul civil din Libia. "Este o misiune importantă, o misiune aproape umanitară. Fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti", a afirmat Băsescu. Potrivit acestuia, în acelaşi timp, misiunea respectivă este o misiune în numele României. Băsescu a arătat că participarea fregatei la misiunea din Libia confirmă capacitatea României de a participa la operaţiuni, cu toate categoriile de arme, nu doar cu trupe terestre. "În acelaşi timp misiunea pe care o îndepliniţi este o misiune în numele României. România are acum capacitatea să-şi proiecteze forţele nu numai pe uscat, dar şi forţele maritime la distanţă de apele sale teritoriale. Este o evoluţie pozitivă a capacităţii de luptă a armatei române şi a venit timpul ca forţele navale să confirme că toate categoriile de arme sunt capabile să îndeplinească misiuni NATO", a mai declarat şeful statului. Preşedintele a amintit de distrugătorul Ferdinand din al doilea război mondial şi le-a spus marinarilor ce pleacă în Libia că trebuie să continue tradiţia plină de glorie a predecesorilor lor. "Practic numele navei ne proiectează şi înapoi, în istorie, dar şi înainte. Distrugătorul Ferdinand a fost una din navele care s-au acoperit de glorie în cel de-al doilea război mondial. Astăzi, fregata Ferdinand trebuie să continue tradiţia forţelor navale române", a afirmat Băsescu. "Vă doresc sănătate, ştiu ce va fi în sufletele voastre peste câteva zile cu ocazia sărbătorilor pascale, cum la fel de bine ştiu că foarte puţin veţi mai avea timp să vă gândiţi la cei de acasă. Fiţi siguri că cei de acasă se gândesc la voi tot timpul. Cart bun înainte!", a încheiat el.

La rândul său, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, le-a spus marinarilor că nu trebuie să uite că ei sunt ambasadorii României

"Dragi camarazi, ştiu că fiecare zi pe care o veţi petrece pe mare departe de ţară şi de familii înseamnă o întrecere cu propriile dumeavoastră limite, pe care sunt convins că o veţi câştiga. Să nu uitaţi niciun moment că sunteţi adevăraţi ambasadori ai României peste hotare, investiţi cu încrederea noastră de a respecta cu cinste ţara. Fiecare dintre dumneavoastră poartă peste mări, la catarg şi în inimă simbolul nostru cel mai de preţ, drapelul naţional", a spus ministrul. După discursuri, Băsescu şi Oprea au urcat, alături de alţi oficiali din Armată, la bordul navei. După ce au revenit la ţărm, au mai rămas până la plecarea navei din portul Constanţa către Marea Mediterană. Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, are avea la bord pentru această misiune un echipaj format din 205 marinari. La bordul navei se află şi doi ofiţeri din Forţele Navale, care vor face parte din statul major al grupării navale NATO din Marea Mediterană.Fregata Regele Ferdinand a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române. Actuala Fregată Regele Ferdinand poartă numele distrugătorului din al doilea război mondial. Distrugătorul a efectuat alături de alte nave româneşti, dar şi germane, operaţiuni împotriva forţelor navale ruse. De asemenea, spre sfârşitul războiului, în 1944, distrugătorul a fost parte a unei operaţiuni de evacuare de trupe terestre din Crimeea (îndeosebi trupe germane). Cel mai glorios episod al existenţei sale s-a consumat la 11 mai 1944, când în timp ce asigura o evacuare pe coaste controlate de ruşi, distrugătorul Ferdinand a neutralizat, cu artileria de la bord, două baterii de coastă inamice, a suportat şi respins 11 atacuri aeriene, doborând două avioane şi a primit mai multe bombe în apropiere, din care două pe punte. Una din acestea a pătruns prin punte în tancul de combustibil şi a explodat sub navă. Cu zeci de morţi şi răniţi la bord, avariat, cu punţile şi compartimentele pline de soldaţi evacuaţi, evitând în ultima clipă torpilele lansate de un submarin, a ajuns la Constanţa. Distrugătorul a fost rechiziţionat de armata rusă în 1944, fiind chiar folosit de trupele sovietice în ultima etapă a conflictului mondial. În 1951 a fost restituit statului român. Distrugătorul, lansat la apă în 1930, a fost scos din serviciu în 1961.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218