REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Opt proiecte care dezvoltă tratamente şi metode de diagnosticare pentru coronavirus au obţinut 117 milioane de euro

Opt proiecte care dezvoltă tratamente şi metode de diagnosticare pentru coronavirus au obţinut 117 milioane de euro

Replica API 13 mai 2020 | 00:00 680

Comisia Europeană a anunţat marţi că opt proiecte de cercetare la scară largă, menite să dezvolte tratamente şi metode de diagnosticare pentru coronavirus, au fost selectate în cadrul unei cereri accelerate de propuneri lansate în luna martie de Iniţiativa privind Medicamentele Inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru a finanţa un număr mai mare de propuneri de înaltă calitate, Comisia şi-a majorat angajamentul la 72 de milioane de euro (faţă de cele 45 de milioane de euro prevăzute iniţial) din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare. 45 de milioane de euro vor fi furnizate de industria farmaceutică, partenerii IMI asociaţi şi alte organizaţii implicate în proiecte, totalul investiţiilor ridicându-se la 117 milioane de euro, scrie Agerpres.

Proiectele selectate marţi fac parte din răspunsul european comun la pandemia de coronavirus pe care Comisia îl coordonează încă de la începutul crizei. În 4 mai, Comisia a angajat în total 1,4 miliarde de euro cu ocazia evenimentului donatorilor intitulat Răspunsul mondial la coronavirus, din care un miliard este alocat prin Orizont 2020 şi are ca scop elaborarea de vaccinuri, noi tratamente şi metode de diagnosticare pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În plus, începând cu ianuarie 2020, Comisia a mobilizat un total de 352 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020. Aceasta include, printre altele, 48,2 milioane acordate unui număr de 18 proiecte de cercetare care au început deja să lucreze la pregătirea şi răspunsul în caz de epidemii, teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenţei medicale, noi tratamente şi noi vaccinuri.

Dintre cele opt proiecte finanţate în cadrul cererii de propuneri IMI, cinci se axează pe metode de diagnosticare şi trei pe tratamente. Cele care se axează pe instrumentele de diagnosticare intenţionează să dezvolte dispozitive care pot fi utilizate oriunde, cum ar fi în cabinetele medicale sau în propria casă a pacientului, şi pot produce rezultate rapide în 14-40 minute. Celelalte proiecte, care se vor concentra asupra dezvoltării de tratamente, vor lucra în principal la actuala pandemie de coronavirus, însă vor depune eforturi considerabile în ceea ce priveşte pregătirea pentru viitoare epidemii.

În total, aceste proiecte reunesc 94 de organizaţii, cum ar fi universităţi, organizaţii de cercetare, întreprinderi şi organisme publice. Se constată, de asemenea, o implicare puternică a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), care reprezintă peste 20% din participanţi şi care vor primi 17% din buget.

"Trebuie să reunim expertiza şi resursele sectorului public şi ale sectorului privat pentru a învinge această pandemie şi pentru a ne pregăti pentru alte eventuale epidemii. Cu această finanţare din partea programului Orizont 2020, a industriei şi a altor parteneri, suntem în măsură să accelerăm dezvoltarea metodelor de diagnosticare şi a tratamentelor legate de combaterea coronavirusului, instrumente esenţiale de care avem nevoie pentru a aborda situaţia de urgenţă la nivel mondial", a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102