Ora de culcare contează: Cum crește riscul de a face diabet
Ora de culcare contează: Cum crește riscul de a face diabet
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSpecialiștii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au descoperit un risc cu 72% mai mare de diabet în rândul persoanelor care merg la culcare târziu, comparativ cu cei care preferă să adoarmă devreme, relatează Agenția bulgară BTA.
Cum crește riscul de a face diabet
„Păsările de noapte” sunt mai predispuse la un stil de viață nesănătos, de multe ori mănâncă prost, greutatea lor este ori prea mare, ori prea mică, iar adesea nu fac suficientă mișcare, explică liderul studiului, doctor Sina Kianersi, potrivit 24CHASA.
Sunt mai predispuse să fumeze, să bea mai mult alcool, să doarmă prost. Chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare diferențele de stil de viață, riscul de diabet pentru cei care adorm târziu a rămas cu 19% mai mare.
Pentru acest studiu, specialiștii au folosit date de la 64.000 de asistente medicale, care au participat la studiul pe termen lung, ce a colectat informații despre ele din 2009 până în 2017. Ele și-au indicat singure cronotipul.
Aproximativ 11% s-au identificat drept „păsări de noapte”, iar 35%, drept „ciocârlii”. Rezultatele arată în general că este dificil să ai un stil de viață sănătos atunci când te culci târziu.
Doar 6% dintre asistentele cu cel mai sănătos mod de viață au fost „păsări de noapte”, iar 25% dintre cele cu cele mai proaste obiceiuri erau cele mai active seara.
Cercetările mai arată că dacă ritmul de muncă se potrivește cu cronotipul nocturn, riscul crescut de diabet scade. Prin urmare, programul de lucru flexibil este foarte potrivit, scriu oamenii de știință în „Anuarul de Medicină Internă”. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple, deoarece motivul asocierii puternice dintre cronotip și stilul de viață nu este clar – dacă cronotipul este un factor de risc sau reflectă acumularea de factori din stilul de viață.
De exemplu, elevii suprasolicitați se pot considera „păsări de noapte”, pentru că stau până târziu ca să citească. În același timp, aceștia pot fi supuși stresului, depresiei, somnului de proastă calitate și pot adopta un stil de viață nesănătos, explică cercetătorii, scrie exquis.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News