REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Oraşul Năvodari a mandatat compania de apă să efectueze investiţii de aproape 25 de milioane de euro

Oraşul Năvodari a mandatat compania de apă să efectueze investiţii de aproape 25 de milioane de euro

Replica API 11 iunie 2014 | 00:00 269

Matei: Reţelele au zeci de ani vechime, sunt ciuruite

Matei: Reţelele au zeci de ani vechime, sunt ciuruite

Specialiştii celei mai mari companii de apă din România, SC RAJA SA, au demarat un proiect extrem de important pentru oraşul Năvodari. Lucrările executate fac parte din POS Mediu, contractul de lucrări "Reabilitare reţele Năvodari" are o valoare de 7,12 milioane lei, din care SC RAJA SA asigură o confinanţare de 2,04 milioane lei. În cadrul acestui proiect, magistrala ce pleacă de la staţia de pompare Palas către zona Năvodari, a fost înlocuită în zona bulevardului Aurel Vlaicu, pe acest tronson conducta având o vechime de peste 55 ani.

"Disconfortul este acela că mâine (miercuri, 11 iunie -n.r.) şi posibil poimâine (joi, 12 iunie -n.r.) partea de est a oraşului Năvodari va rămâne fără apă potabilă. Cu ajutorul celor de la RAJA, cu care ne înţelegem şi colaborăm foarte bine, prin bypass cu conducta 600 mm o să avem cea mai mare parte a oraşului alimentată cu apă potabilă. Sunt conducte vechi de zeci de ani. Să ştiţi că dacă nu depunea RAJA Constanţa proiecte şi nu le susţinea cu specialiştii pe care îi are, nu puteam să schimbăm conductele pe străzile din Năvodari, respectiv Rândunelelor, Macului, Stadionului, Plopilor. Nu puteam să facem lucrarea din bugetul propriu al oraşului Năvodari. Numai pentru a introduce alimentarea cu apă şi canalizare în zona Mamaia Sat îmi trebuia bugetul din taxe şi impozite pentru 500 de ani", a explicat primarul Matei. Oraşul Năvodari a mandatat RAJA Constanţa să efectueze în perioada 2014-2020 investiţii de aproape 25 de milioane de euro în reţele de alimentare cu apă şi canalizare, a ţinut să accentueze primarul Matei.

Reţeaua, "obosită" după 55 de ani de utilizare

Problema presiunii scăzute a apei din zona de Est a oraşului Năvodari este resimţită şi mai mult în această perioadă a verii, când duşul este necesar de mai multe ori pe zi. Năvodărenii rămân adesea fără apă, fiind puşi de multe ori în situaţia de a se spăla în lighean. De această problemă sunt afectaţi atât rău-platnicii, cât şi cei care se află cu plata la zi. Reţeaua veche nu poate face faţă unei presiuni crescute şi duce la pierderi substanţiale în cazul în care este suprasolicitată. Conductele ruginite şi distruse pe alocuri au obligat administraţia locală, dar şi compania furnizoare de apă să efectueze lucrări de reparaţii şi mentenanţă. "Noi suntem limitaţi la Primăria Năvodari să angajăm specialişti. Şi noi avem proiecte depuse de aproape 60 de milioane de euro pe diferite programe. Avem proiecte de lărgire a drumului Năvodari-Mamaia, Năvodari-Ovidiu, construirea Centrului de Afaceri, Centrul de agrement-Aqualand, Faleză. Nu avem timp efectiv să ne ocupăm şi de extinderea şi înlocuirea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Au zeci de ani vechime (reţelele -n.r.), sunt ciuruite. Este un disconfort mare. În zona de Est apa are presiune foarte scăzută. Reţele sunt foarte vechi. Faţă de alte oraşe, Năvodariul, prin RAJA, s-a schimbat foarte mult. Cei care consumă apă trebuie să ştie că aceasta costă", a conchis primarul Matei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614