REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Orban: Cea mai mare creştere a cazurilor de COVID - după decizia CCR, suprapusă cu măsurile de relaxare

Orban: Cea mai mare creştere a cazurilor de COVID - după decizia CCR, suprapusă cu măsurile de relaxare

Replica API 13 august 2020 | 00:00 909

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri în Parlament că în România numărul cel mai mare de infectări cu COVID a fost înregistrat în perioada în care Guvernul nu a avut la dispoziţie o legislaţie privind carantina şi izolarea, după decizia Curţii Constituţionale, şi, în paralel, au fost introduse gradual măsurile de relaxare.

Ludovic Orban

"În perioada de după decizia Curţii Constituţionale (privind carantina şi izolarea - n.r.) (...), noi am avut aproximativ 5.000 de persoane care au fost diagnosticate pozitiv, pentru care nu am putut dispune nicio măsură pentru a împiedica transmiterea virusului de către aceste persoane (...). Mai mult decât atât, toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact, prin anchetele epidemiologice realizate în cursul perioadei respective, de asemenea au fost libere, nu s-a putut dispune niciun fel de măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus şi pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual în baza evaluării riscului epidemiologic. Această suprapunere a dus la o creştere semnificativă a numărului de cazuri. Exact în perioada respectivă, dacă o să vă uitaţi, vedeţi că a fost cea mai mare creştere a numărului de cazuri. Am avut de la un număr, să spunem, în medie, de 500 de cazuri pe zi până la o medie de peste 1.000 de cazuri pe zi", a afirmat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Premierul a adăugat că odată cu adoptarea noii Legi a carantinei şi izolării, Legea 136/2020, Guvernul a avut, din nou, la dispoziţie instrumente de care beneficiază toate ţările europene.

"Imediat am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Gândiţi-vă că într-o perioadă atât de scurtă de timp de la adoptarea legii până astăzi am ajuns la situaţia de a avea peste 10.000 de persoane izolate instituţionalizat. Adică, sunt tratate în secţii de spital sau în secţii exterioare ale spitalelor organizate în diferite spaţii. De asemenea, s-a dispus carantinarea, şi aici mă refer la persoanele care au fost în contact cu persoane infectate, rezultate în urma anchetelor epidemiologice, pentru aproape 40.000 de români care au fost în contact cu persoanele infectate. De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu, tratarea la domiciliu sau la un spaţiu declarat de persoana infectată pentru aproape 15.000 de români. Vă daţi seama, puteţi cuantifica, ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea. Din nou, asupra acestor persoane nu am fi avut niciun fel de posibilitate de a interveni şi de a-i determina să respecte anumite reguli, astfel încât să nu transmită virusul", a spus el.

Premierul a punctat şi faptul că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 136, au fost rezolvate şi o parte din problemele privind detaşările de personal medical.

"În ceea ce priveşte detaşările, odată cu acordarea din nou a posibilităţii de realizare a acestor detaşări, după apelul la voluntariat - şi aici vă dau numai o cifră: la un moment dat făcusem 4.000 de cereri de detaşări voluntare, pentru care am primit în jur de 26 de acorduri pentru detaşări. Vă dau aceste date ca să vă daţi seama de dificultăţile cu care ne-am confruntat în toată această perioadă. Deci, s-au dispus peste 1.500 de detaşări, aceste detaşări erau fundamentale", a mai spus Orban.

Potrivit acestuia, pe baza noilor prevederi, Guvernul a luat măsuri extrem de energice pentru a creştere numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă.

"Dar chiar şi acolo unde am găsit paturi, fără detaşarea medicilor anestezişti, asistenţilor medicali, care sunt necesari în tratare, degeaba ai paturi, degeaba ai ventilatoare dacă nu ai personal. Am avut dificultăţi în deschiderea unor secţii de terapie intensivă noi, dificultăţi care există în continuare. Cu toate astea, am crescut numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă cu aproape 130 şi acest proces de creştere continuă, mai avem la Braşov, la 'Matei Balş' posibilitatea de a creşte numărul de paturi. De asemenea, sunt utilizate soluţii pentru fiecare regiune, astfel încât să creştem capacitatea de tratare a pacienţilor în secţiile de terapie intensivă", a subliniat Orban.

Şeful Executivului s-a referit şi obiectivul Guvernului privind creşterea capacităţii de testare.

"Cred că aţi remarcat că am crescut constant capacitatea de testare. De la 400-500 de teste, care se puteau face în prima fază a epidemiei, sunt zile în care putem face şi 25.000 de teste, iar obiectivul nostru este de creştere în continuare a capacităţii de testare pe aparate de tip Real Time PCR, testare făcută în spaţii care să asigure biosecuritatea şi cu personal care să aibă pregătirea necesară pentru a putea pune diagnostice corecte", a arătat Orban.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a prezentat în şedinţa Parlamentului raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi psd-ul dorim sa va mai fraierim inca o data la alegeri. Avem de partea noastra toti penalii si javrele din politica. Avem doua solutiii pentru viitorul tarii: legea desfiintarii puscariilor si abrogarea codului penal pentru tot ceea ce inseamna furt, frauda, camatarie si altele. Politia si SRI va fi inlocuita ,iar daca nu condusa de interlopi, ei sunt mai eficienti si nu vor pensii nesimtite de la stat. Ramolitii din CCR sunt ai nostri ghioarle batrane, nu va mai atingeti de ei.
1
0
de ce tew dai medic, nu iti este rusine sa -ti bati joc de efortul supraomenesc al unor oameni care-si sacrifica viata pentru a salva vieti?
2
1
Cazurile au crescut fictiv, din pix......
0
1
Ziarele europene au scris despre criminala decizie de a-i scoate din spitale pe bolnavii Covid ,mentionand ca singura constitutie din lume ce se opune masurilor de oprirea pandemiei .Va urma prapadul si iaca el vine .Sute de morti ,victime deja ale nesabuintei unora .Astia sun dumnezei ,nu raspund in fata nimanui ?
2
0
Si pe la cedo prin alte tari ue s -au mai anulat prevederi abuzive de genul asta. Ce zici de asta ungure? Nu asa cu atacuri ieftine castigati voi voturi. Incompetenti incapabili sa scrieti legi ati dat neconstitutional ordonante. Simplu. Dar nu va duce mintea. Trist partid PNL cu astfel de sef.
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367