REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Orban, despre o respingere a OUG privind anticipatele: Există riscul să nu se respecte termenul de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului

Orban, despre o respingere a OUG privind anticipatele: Există riscul să nu se respecte termenul de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului

Replica API 18 februarie 2020 | 00:00 205

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban susţine că în cazul în care OUG privind organizarea anticipatelor nu ar fi votată în Parlament, există riscul "să nu se poată respecta" termenul de 90 de zile impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Legislativul, adăugând că avizul negativ dat în Comisia juridică din Senat arată "lipsă de raţiune".

"Există o procedură de dezbatere şi adoptare. Deocamdată este Comisia juridică de la Senat, ştim foarte clar că la Senat există un grup ultras al PSD, care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun-simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a diasporei conformă şi cu numărul celor care votează şi cu numărul cetăţenilor români cu domiciliu în străinătate înregistraţi. Este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de vot de la alegerile prezidenţiale care au permis românilor din diasporă să-şi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015. Să respingi în mod absurd, fără niciun argument o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune", a declarat Orban, marţi, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia Comunelor din România.

El a răspuns astfel întrebat dacă poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru ca OUG privind organizarea anticipatelor să nu fie respinsă în Parlament după ce marţi a primit aviz negativ în Comisia juridică din Senat.

În opinia lui Orban, mai e "cale lungă" până la respingerea în Parlament a OUG privind anticipatele. Întrebat cu ce ar încurca un astfel de demers, el a replicat: "Faptul că nu sunt reglementate alegerile ţinând cont de prevederile constituţionale".

Premierul desemnat a ţinut să sublinieze că parlamentarii liberali susţin ordonanţa aşa cum a fost adoptată de Guvern, întrebat dacă ar fi de acord cu anumite modificări ale proiectului de act normativ.

"Există riscul ca, dacă nu se adoptă această ordonanţă, să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatoriu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul", a completat Orban.

Întrebat dacă se are în vedere ca un astfel de scrutin să fie organizat înainte sau după alegerile locale, premierul desemnat a răspuns că un calendar al alegerilor anticipate depinde de "mai mulţi factori".

"În primul rând, de momentul în care se îndeplinesc condiţiile constituţionale pentru a putea dizolva Parlamentul, care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. În al doilea rând, de modul în care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă privitoare la organizarea alegerilor parlamentare", a spus Orban.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Comisia a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din "proiect pentru aprobarea OUG" în "proiect pentru respingerea OUG", scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dizolvati Parlamentul cat mai repede. Nu este decat o cloaca de vipere.
1
3
Pe cetatean nu-l intereseaza culoarea guvernantilor.El vrea sa simta in portofel cresterea nivelului de trai,iar institutiile europene sa declare crestere economica pentru tara.Apropos cand treceti la parlamentul suplu ca sunteti cam multi!
7
1
Exista riscul sa sugi tu pula cu tot neamul tau si cu toti care te-au votat!
10
1
alegerile anticipate va duceti pe tobogan. Iese pesedeaua cu minim 70 procente. De altfel nici nu aveti ce cauta la guvernare ca nu ati fost votati in numar suficient. Este si motivul pentru care nu puteti guverna. Pesedeaua are majoritate si rade de voi dar pe carca poporului. V am votat degeaba. Incompetenti si fara niciun plan de interes national. Faceti doar jocuri politice de pe tusa. Noroc ca legea va obliga sa va tineti de planul de guvernare pesedizd atfel eram terminati ca tara. Stiam ca penele nu guverneaza pentru poporul roman dar am riscat si v am sustinut. Ce greseala! Acum va ura
15
1
Ba fratilor, astia de cand au venit la putere n au facut nimic! Stiu doar refrenul asta cu alegeri anticipate. Pe cine draq inteteseaza asta cand euro a ajuns 5 lei si brnzina a ajuns 6 lei
16
1
Psd ului din canal. V ati desmortit prostovanilor??? Tu va n gura de lachei infecti.habar n aveti despre ce este articolul dar ventilati propaganda imputita.sobolanilor. a dat ordin stroe si ati inceput discursul cu imprumuturi cu servicii. Cel putin ala de la 00.16 saracu nici corect romaneste nu este in stare sa scrie ce sa mai vbm de rationament... vai de capul vostru amaratilor.inapoi in canal si traceti cartonul ca trage curentul si va imbolnaviti amaratilor!lasati politica finantele samd ca va faceti de ras sobolanilor. Va place cu stroe brailoiu nicolae nicolicea dragnea dancila
3
16
In 3 luni de cand sunteti la guvernare v-ati imprumutat cat pt. 3 ani , miseilor ! Va tataie curu ca pana in septembrie se desteapta poporul roman si o sa va luati la mwie ! Cel mai de panarama guvern pe care l-a avut ROMANIA in ultimii 30 de ani ! Cu prostanacul ala de Citu , cu nesimtita aia clapauga Violeta Bau-Bau de la munca si cu borgasul de Costache care vrea el privatizarea sanatatii ! Ati pus pielea pe bat poporului , v-ati imprumutat aiurea si dati legi numai de austeritate !
16
2
Sica ni va ajung servicii le vreti si turism il electoral avand toate parohiala in frunte cu werner care base a fost minciuna pe langa mazos tul asta dar mie sa nu sfarseasca ca ceausescu cu toata securitatea lui
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102