REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Orban despre şomajul tehnic: Măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă

Orban despre şomajul tehnic: Măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 1330

Ludovic Orban

Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri, a declarat joi seara premierul Ludovic Orban.

"Măsura se va aplica pe perioada stării de urgenţă. (...) În cele 10 zile lucrătoare - 15 zile total - în care angajaţii din sectorul public nu vor lucra vor beneficia de forma echivalentă de plata care se acordă şi pentru sectorul privat, respectiv o formă de şomaj tehnic, adică 75% din salariul brut", a declarat premierul la TVR 1. "Evident, era un plafon de maximum 75% din salariul mediu brut", a completat el, întrebat dacă este vorba de un plafon, aşa cum este în sectorul privat.

Întrebat ce economie va rezulta în urma unei astfel de măsuri, Ludovic Orban a spus: "Cu siguranţă că există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane".

El a reafirmat că măsura este una a solidarităţii şi a menţionat că aceasta ţine "şi de natura resurselor".

"Cred că trebuie să fim solidari. Cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei datorate acestei epidemii. Cred că, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care sunt în funcţii de conducere, care deţin funcţii de demnitate publică, până la angajaţi. La baza acestei măsuri se află atât considerente care ţin de solidaritate, cât şi considerente evident de natură epidemiologică. (...) Se reduce riscul de diseminare a virusului. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că veniturile statului scad, în această perioadă, în urma crizei economice determinate de epidemia de coronavirus şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă, astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare. Şi, ca atare, am luat această decizie, care mi se pare de bun-simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie", a detaliat şeful guvernului.

Premierul a reafirmat că printre excepţii se află angajaţii din domeniul sănătăţii, cei din MAI şi din zona Apărării, de asemenea, pentru partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor legate de şomajul tehnic şi de alte forme de sprijin, precum şi cadrele didactice care vor trebui să pregătească închiderea anului şcolar.

"Punctul meu de vedere este că trebuie să fie solidari toţi, în primul rând cei care deţin funcţii de conducere, inclusiv eu, inclusiv colegii mei miniştri", a adăugat Orban, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deci starea de urgenta va dura pana cand economia romanesca isi va da ultima suflare,bogatii lumii vor deveni si mai bogati,sclavii si mai saraci
0
0
.sa-i pupi in kur pe acei care cumuleaza pensia cu salariu...atentie...ai de munca..sunt cam multi...bafta...
1
0
Se aude ca urgenta va dura vreo 6 luni.Ca sa puteti fura indeajuns.
2
0
Daca mai vreti voturi nu mai aprobati in Parlament prelungirea starii de urgenta. Aceasta e doar un pretext care acopera ilegalitati fara numar, taieri de venituri si amenzi acordate fara numar pt a aduce bani la buget in vederea organizarii alegerilor locale si parlamentare. Se comit abuzuri inimaginabile sub umbrela starii de urgenta care e afacerea secolului pentru acesti nenorociti de PNL-isti. Nu-i intereseaza sanatatea noastra.S-ar bucura daca am crapa cat mai multi si nu ar mai avea cui plati pensii si salarii.Opritii acum pana nu se alege praful de tot.Altfel va fi vai de capul nostru.
4
0
taiati pensiile speciale reduceti salariile la maxim 6000 lei si nu mai lasati cumulul pensiei cu salariul la stat
4
0
ORDINARILOR ! ELIMINATI PENSIILE SOCIALE PT SOLIDARITATE !
8
0
Ce mizerie esti tu mai handicapatule! Te rugam orice ar fi sa nu te inmultesti, ca si asa proasta de ma ta a facut un bou care posteaza aceiaisi chestie indiferent de subiectul articoului! Puie MNL!
6
6
Guvernatilor, parca sunteti surzi si orbi : nu vedeti, nu auziti cum electoratul cere de ani de zile anularea tuturor pensiilor speciale, anularea indemnizatiilor revolutionarilor, deportatilor, etc., plafonarea salariilor nete la 5.000 de lei si a pensiilor la 4.000 lei ? Nu reduceti in masa salariile celor care muncesc cinstit. Va pierdeti electoratul si dispareti ca partid.
5
7
dar pensiile speciale de ce nu le taiati, vreti banii si iar bani, ratele de la banca cine mi le plateste, chiria cine o plateste si tot ce avem de plata la stat spune bai broscoiule? CINE? DE CE NU V-ATI PREGATIT INAINTE DE INCEPEREA PANDEMIEI CA STIAI DE EA DIN IANUARIE? SENAQTORII SI DEPUTATII DE CE NU II BAGI IN SOMAJ TEHNIC SAU TU DE CE NU INTRI IN EL SA VEZI CUM E SA TRAIESTI CU BRUMA DE BANII PE CARE TI-O DA STATUL ASTA INFECT?
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367