REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Orban: Digitalizarea reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern

Orban: Digitalizarea reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern

Replica API 1 august 2020 | 00:00 1354

Digitalizarea reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern, iar în perioada următoare importantă este pregătirea lansării procedurilor de licitaţie pentru tot ceea ce înseamnă aplicaţii digitale de informatizare a administraţiei publice, a declarat, vineri, prim-ministrul Ludovic Orban la evenimentul "Romanian Information Day", organizat de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

"Pentru Guvernul pe care-l conduc, digitalizarea reprezintă o prioritate absolută. Sigur că nu ne mişcăm atât de repede precum ne-am dori, dar facem paşi înainte. Am încercat, de exemplu, în criza provocată de epidemie, să digitalizăm toate procedurile, practic toate produsele serviciilor pe care le-am oferit în perioada asta să poată să fie accesibile digital, online, fără contact fizic şi cu o procesare cât se poate de rapidă. Important pentru noi este să pregătim tot ceea ce este necesar pentru lansarea accelerată a procedurilor de licitaţie pentru tot ceea ce înseamnă aplicaţii digitale de informatizare a administraţiei publice. Sigur că acest proces nu este un proces simplu, este un proces în care ne confruntăm cu o rezistenţă din partea multor factori. Obiectivul digitalizării, din punctul nostru de vedere, este acela de a îmbunătăţi calitatea serviciilor, produselor care sunt oferite de administraţie către societate, către companii, către persoane fizice şi să reducem timpul de soluţionare, să reuşim să oferim toate aceste produse şi servicii în condiţii optime", a spus Ludovic Orban.

El a subliniat că poziţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României în relaţie directă cu premierul şi cu Executivul arată "interesul şi prioritatea absolută" a Executivului în materie de digitalizare.

"Şi sunt convins că în parteneriat cu mediul privat, cu instituţiile responsabile vom avea capacitatea unei digitalizări accelerate", a completat Orban.

În context, premierul a arătat că în acest proces este foarte importantă "îmbunătăţirea colaborării între instituţiile publice, inclusiv prin asigurarea interoperativităţii".

"Noi ne dorim ca atunci când un om are de rezolvat o problemă, să se ducă la un singur site, nu la un singur ghişeu, să nu mai fie obligat să se ducă să-şi ia certificate, avize, să se plimbe de la instituţie la instituţie. (...) Trebuie ca instituţia să fie aceea care să rezolve toate aceste probleme, iar cetăţeanul să se adreseze într-un singur punct şi soluţionarea oricărei probleme să fie realizată într-un termen rezonabil, care chiar să fie reglementat", a mai spus el.

Orban a adăugat că, de asemenea, e foarte important sprijinul care trebuie acordat de la nivel guvernamental pentru digitalizarea administraţiilor locale.

"Sunt multe administraţii locale care se mişcă mult mai repede decât Guvernul - şi trebuie să recunoaştem acest lucru, uitându-ne la anumite municipalităţi -, dar trebuie oarecum echilibrat şi Guvernul trebuie să fie un sprijin permanent pentru orice autoritate locală în digitalizarea activităţii", a afirmat el.

Un alt obiectiv al Guvernului este susţinerea mediului economic în materie de digitalizare, a evidenţiat Orban.

"Avem şi resurse financiare europene, atât pentru companiile mari, cât şi pentru IMM-uri, pentru digitalizare, pentru creşterea abilităţilor digitale ale angajaţilor. De asemenea, ne dorim ca un număr din ce în ce mai mare de români să îşi dezvolte abilităţile digitale, astfel încât să poată acceseze orice fel de produs sau serviciu oferit de administraţie", a mai arătat şeful Executivului.

Premierul s-a referit şi la oportunităţile oferite de viitorul exerciţiu financiar 2021-2027 pentru recuperarea rămânerilor în urmă în materia digitalizării.

"România va avea la dispoziţie în cadrul, să spun, priorităţii numită Europa Inteligentă (...) resurse financiare uriaşe care vor putea fi folosite pentru cercetare, dezvoltare, inovare, digitalizare, pentru soluţii inteligente în administraţie. Şi aici trebuie să ne pregătim cu foarte multă seriozitate pentru a putea accesa cât mai repede aceste resurse, care vor fi foarte mari, iar accesul la aceste resurse nu va fi numai un acces al administraţiei, ci al foarte multor componente din societate. (...) Din păcate, România, astăzi, în baza analizei indicelui economiei societăţii digitale pe 2019, se situează pe locul 27 din 28, un loc deloc onorant. Cel puţin în ultimii ani, nu numai că nu s-au făcut paşi înainte, ci, dimpotrivă, s-au făcut paşi înapoi în materie de digitalizare. Foarte multe aplicaţii utilizate de instituţii, ministere, autorităţi sunt aplicaţii învechite, aplicaţii care nu mai fac faţă la volumul de date pe care trebuie să-l proceseze şi, mai ales, la toate stringenţele care apar din partea utilizatorilor. Pentru noi, toată această rămânere în urmă trebuie luată în calcul şi să ne determine la eforturi mult mai energice şi mai rapide în viitor", a mai afirmat Orban, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand nu mai poti adica, lucrezi cu degetu.
2
2
Aproape tontul sa fie online adica digitalizat--'cererea online se depune la ghiseul x! dosarul se depune in format electronic, dar actele se depun in original' !
4
2
da...e f buna,mai ales la numararea voturilor si masluirea rezultatelor.
4
2
Foarte bine! Digitalizarea este viitorul, da. Daa..... Eficienta maxima!
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367