REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Orban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Orban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 1055

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Holocaustul rămâne în memorie şi istorie ca o "mărturie fără egal a inumanităţii", menţionând că "intoleranţa în gândire şi expresie" şi "iraţionalul" ies la iveală mai ales în mijlocul marilor crize, de felul celei de astăzi, şi sunt "fundamentul pe care s-au ridicat în istorie formele cele mai cumplite de tiranie".

Ludovic Orban

"Astăzi este o zi a memoriei, a aducerii aminte. La 27 ianuarie, lumea întreagă rememorează una dintre cele mai sinistre pagini din istoria noastră colectivă. Holocaustul, genocidul în care peste şase milioane de evrei europeni şi milioane de romi, slavi, persoane cu dizabilităţi, homosexuali au căzut victime ale nebuniei extremiste a nazismului, rămâne în memorie şi istorie ca o mărturie fără egal a inumanităţii de care suntem capabili atunci când lăsăm întunericul să ne cuprindă. Este important să înţelegem că paroxismul urii nu vine de nicăieri, ci se clădeşte pe acumularea de atitudini discriminatorii, pe prejudecăţi şi indiferenţă faţă de semeni, pe iraţional, ură cotidiană, incapacitatea de a-i înţelege pe alţii, pe uitarea valorilor elementare ale umanităţii", a transmis Ludovic Orban, în mesajul adresat cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Orban a subliniat că în urmă cu 76 de ani a fost descoperit şi eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, iar această zi este menită să onoreze viaţa celor ucişi şi să îndemne la "un examen de conştiinţă".

"Trebuie să privim în jurul nostru cu luciditate şi să nu trecem cu vederea pericolul pe care îl reprezintă noile forme de extremism politic, fie că se ascund sub masca populismului zgomotos, fie că iau chipul şovinismului declarat. Intoleranţa în gândire şi expresie, iraţionalul, negarea realităţii, toate aceste manifestări care adeseori ies la iveală mai ales în mijlocul marilor crize, de felul celei pe care o traversăm astăzi, sunt fundamentul pe care s-au ridicat în istorie formele cele mai cumplite de tiranie. Ziua Holocaustului trebuie să ne îndemne la o astfel de meditaţie", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a mai transmis că lumea nu trebuie să mai cadă niciodată "într-un astfel de abis".

"Luaţi-vă un moment, un singur moment, în această zi pentru a privi imaginile care aduc mărturie despre odioasele lagăre de exterminare sau pentru a asculta mărturia unuia dintre supravieţuitori. Este un exerciţiu pentru inimă şi pentru minte, pe care avem datoria să îl facem cel puţin astăzi. Să nu lăsăm niciodată ca lumea să mai cadă într-un astfel de abis", a declarat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218