REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Orban, la videoconferinţa cu Iohannis: Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii coronavirusului

Orban, la videoconferinţa cu Iohannis: Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii coronavirusului

Replica API 18 martie 2020 | 00:00 875

Premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul cel mai important fixat de autorităţile guvernamentale în acest moment este limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, adăugând că există câteva direcţii clare de acţiune în acest sens, printre care creşterea capacităţii de diagnosticare şi soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie.

"Avem câteva direcţii clare de acţiune. Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii infecţiei coronavirus. Pentru a limita răspândirea apelăm la diferite categorii de măsuri. Ştim foarte bine că există riscul ca distribuirea în comunitate să aibă o probabilitate mai mare. Până acum, aproape toate cazurile au fost cazuri cu persoane care au venit din străinătate, în special din Italia, existând foarte puţine cazuri de răspândire în comunitate. Este evident că a apărut riscul crescut al răspândirii în comunitate şi atunci va trebui să luăm toate măsurile posibile, sigur, gradual, pentru a reduce riscul răspândirii în comunitate. Aceste măsuri, pe lângă restricţiile pe care le-am dat, limitarea adunărilor publice până la 50 de persoane, închiderea anumitor categorii de activităţi publice, vor trebui să fie analizate foarte bine de Ministerul de Interne, de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru a duce la efecte imediate", a spus Ludovic Orban, marţi, în intervenţia sa din cadrul videoconferinţei cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu miniştrii responsabili în gestionarea epidemiei COVID-19.

Premierul a menţionat şi câteva obiective imediate pentru care Guvernul este mobilizat.

"Creşterea capacităţii de diagnosticare - pentru acest lucru este necesară inventarierea tuturor aparatelor pe care le avem în ţară, achiziţionarea de noi aparate, creşterea numărului de specialişti care sunt implicaţi în punerea diagnosticului şi, evident, asigurarea consumabilelor pentru a putea face unei capacităţi crescute de diagnosticare", a arătat Orban.

Şeful Executivului a precizat, ca un alt obiectiv, soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie, menţionând că se acţionează pe mai multe direcţii.

"Folosim toate canalele posibile pentru a putea obţine aceste echipamente de protecţie. Sigur că suntem obligaţi cele mai multe să le obţinem din afară pentru că în România nu a existat capacitate de producţie, pe de altă parte încercăm să identificăm producători români care să aibă capacitatea să producă în România de la biocide, dezinfectanţi, măşti, combinezoane şi toate celelalte categorii de materiale care sunt necesare", a mai spus Orban.

Premierul a punctat că vor fi implementate o serie de reguli care vor trebui aplicate la locul de muncă de către toţi angajatorii.

"Aici, va trebui prin ITM şi prin Ministerul Sănătăţii şi prin Ministerul de Interne să stabilim câteva reguli clare. Sigur că, la ora actuală, nu putem asigura noi materialul de protecţie necesar, de protejare a angajaţilor, dar sunt o serie de măsuri care până la apariţia unor cantităţi suplimentare de echipamente de protecţie pe care să le putem da noi către angajatori se pot lua pentru a reduce riscul infectării", a afirmat Orban.

El a menţionat că un alt obiectiv este "creşterea capacităţii de cazare".

În context, premierul a menţionat că se aşteaptă intrarea în ţară marţi noapte sau miercuri a câtorva mii de români, persoane care vor trebui fie introduse în centre de carantină, fie în izolare la domiciliu.

Orban s-a referit şi la situaţia românilor din Italia.

"De asemenea, situaţia din Italia devine din ce în ce mai critică şi şi aici va trebui să găsim o soluţie. Ori îi ajutăm pe românii rămaşi acolo, fără mijloace de subzistenţă, alocând nişte resurse pentru a le asigura subzistenţa acolo, ori creăm un coridor de transport, cel mai probabil aerian, că pe rutier nu se poate realiza, dar şi asta va duce la creşterea necesităţii de a avea spaţii suplimentare de cazare în spaţiile de carantină", a arătat premierul.

Şeful Guvernului a evidenţiat şi problematica legată de asigurarea de condiţii de viaţă decente pentru cei aflaţi deja în spaţii de carantină.

"Şi, de asemenea, implicarea autorităţilor locale cu obligaţii clare şi cu sancţionarea celor care nu se implică în verificarea respectării izolării la domiciliu, pentru că este iarăşi un punct pe care va trebui să-l aplicăm cu foarte multă fermitate", a mai declarat premierul, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
noi nu stiam bine ca ne ai zis , ce iti mai sfaraie mintea
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614