REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Orban: Putem să organizăm scrutinul pentru alegerile locale fără să creştem riscul de transmitere a virusului

Orban: Putem să organizăm scrutinul pentru alegerile locale fără să creştem riscul de transmitere a virusului

Replica API 13 august 2020 | 00:00 1004

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri că alegerile locale stabilite pentru 27 septembrie pot fi organizate fără a creşte riscul de transmitere a coronavirusului şi a subliniat că de corectitudinea candidaţilor şi a susţinătorilor acestora depinde modul în care se va desfăşura votul.

"Eu cred că putem să organizăm alegerile fără să creştem riscul de transmiterea a virusului. Cred că, în primul rând, cei care candidează sunt oameni care vor să conducă comunităţile locale şi trebuie să dea un exemplu către cetăţeni. Corectitudinea candidaţilor în campanie şi a susţinătorilor lor este foarte importantă şi de ei va depinde, în primul rând, modul în care se organizează alegerile şi mai ales capacitatea de a nu creşte riscul epidemiologic pe perioada alegerilor", a declarat Ludovic Orban în plenul reunit al Parlamentului.

El a reamintit că data de 27 septembrie a fost stabilită în urma consultărilor între liderii politici şi a fost votată de Parlament.

"Atât timp cât 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Gândiţi-vă că mandatele aleşilor locali au fost prelungite odată. Noi considerăm că este important pentru democraţie, este important pentru comunităţile locale să-şi aleagă reprezentanţii legitimi şi tot efortul pe care-l facem este acela de a asigura cele mai bune condiţii de desfăşurare a campaniei electorale şi de organizare a procesului de votare efectiv. Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne dezbat, în momentul de faţă, setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale de către candidaţi şi de către susţinătorii candidaţilor", a mai declarat Orban, scrie Agerpres.

Premierul a adăugat că regulile care vor fi introduse vizează protejarea sănătăţii cetăţenilor cu care interacţionează candidaţii şi echipele lor de susţinători pe perioada campaniei electorale, subliniind că printre măsuri se va număra cu siguranţă purtarea măştii de protecţie.

"Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică, în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor electorale în care, aşa cum am stabilit, pentru evenimentele culturale, de exemplu, există o distanţă fizică între participanţii la eveniment, trebuie să existe o limitare a numărului de participanţi. Evident, va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente electorale, unde există interacţiune cu cetăţenii. În ceea ce priveşte distribuţia materialelor, aici discuţiile sunt ca activiştii care distribuie materiale să poarte mănuşi, evident, să aibă dezinfectanţi, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă. De asemenea, în ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Gândim reguli de distanţare fizică în cazul în care sunt mai mulţi alegători care stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot", a explicat Orban.

Autorităţile iau în calcul, conform premierului, ca aşteptarea în vederea exercitării votului să fie realizată în spaţii marcate şi de preferinţă în afara secţiilor de votare.

"De asemenea, vom încerca să utilizăm obligaţia, de exemplu, de dezinfectare a mâinii la intrarea în secţia de votare şi de dezinfectare la ieşirea din secţia de votare. Chiar în momentul în care vom avea proiectul de reglementare privind regulile de protecţie a sănătăţii pe perioada campaniei electorale, le voi trimite către fiecare lider de partid politic parlamentar, astfel încât să fie cunoscute şi vom aştepta puncte de vedere pentru a-l putea îmbunătăţi", a spus Orban.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a prezentat în şedinţa Parlamentului raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Decat sa stau la o coada babana sa aleg nu pe cel mai bun,ci eventual pe cel mai putin prost dintre prosti si asta cu riscul de a lua ,,Guvidele'',mai bine lasa. Sa se aleaga praful,oricum nici unul din candidati,cel putin pana ce vedem acum in Mangalia ,sigur nu ar face nimic mai bun. Asa cu legitimitate redusa va iesi unul,nu conteaza cine,ca situatia va ramane tot o balega.Partidele? De unde crezuri,ideologii,platforme,specialisti? Rahat cu ochi si praf tot in aceiasi ochi. Cei cu valoare nu au loc .
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102