REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Orban: România a luat din primul moment măsuri împotriva epidemiei; nu am fost pregătiţi iniţial

Orban: România a luat din primul moment măsuri împotriva epidemiei; nu am fost pregătiţi iniţial

Replica API 28 martie 2020 | 00:00 1041

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că România a luat încă din primul moment măsuri extrem de serioase de combatere a epidemiei cu noul coronavirus, admiţând însă că ţara noastră nu a fost pregătită iniţial şi a avut o capacitate de diagnosticare limitată.

"Pe 25 sau 26 februarie, în România era un caz, în Spania erau două cazuri, în Franţa erau câteva cazuri. Uitaţi-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie. Dacă luăm în calcul şi vindecaţii, avem sub o mie de pacienţi bolnavi de COVID, în timp ce în celelalte ţări numărul de persoane infectate este de ordinul zecilor de mii. România, încă din primul moment, a luat măsuri extrem de serioase. După Anul Nou chinezesc, în care au venit în România mii de cetăţeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire. De asemenea, România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte ţări europene. În România s-au întors peste două sute de mii de români, cei mai mulţi din ţări grav afectate de epidemie. Dacă nu am fi luat măsuri severe de carantinare, fie de carantină instituţionalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România", a afirmat Orban după o şedinţă la Ministerul Sănătăţii cu noul ministru Nelu Tătaru.

El a adăugat că România a luat măsuri care au dat rezultate, cum sunt închiderea şcolilor şi protejarea persoanelor în vârstă.

"Noi am introdus obligarea derulării anchetelor epidemiologice rapide în jurul fiecărui caz diagnosticat, măsură care a limitat răspândirea virusului, am luat aproape toate măsurile înaintea altor ţări care erau mai afectate de epidemia de coronavirus", a afirmat Orban.

Referindu-se la cazurile de coronavirus, premierul a arătat că România nu a fost pregătită iniţial, iar capacitatea de diagnosticare a fost limitată.

"Nu mă refer la cazuistică. Suntem la un număr de decese relativ mic, sunt sub nivelul de mortalitate din alte ţări. De regulă, cei care au decedat au şi alte afecţiuni, lucru care s-a manifestat şi la alte ţări. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată. România nu a fost pregătită. Noi am pornit de la un Real Timp PCR, am extins încetul cu încetul. Cred că la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creştem numărul de teste la 2.000", a mai declarat Orban.

El i-a solicitat ministrului Sănătăţii să distribuie de urgenţă cantităţile de kituri de testare achiziţionate din Coreea de Sud, pentru a creşte capacitatea de testare.

Orban a reiterat că nu pot fi testate persoane în mod aleatoriu.

"Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleatoriu. Poveştile care circulă că ne apucăm noi să selectăm 10 mii de oameni să-i testăm sunt poveşti. Există o procedură, există criterii de prioritizare, există o ordine a priorităţilor în ceea ce priveşte testarea persoanelor, care este determinată de modul în care evoluează cazurile şi de capacitatea noastră de diagnosticare", a mai spus premierul, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
guvern de mincinosi , incompetenti
1
0
certurile si circul din politica romana s au tinut lant, neseriozitatea , furturile, minciuna la fel, legile ca alba neagra, asa a fost si asa va fi in viata de zi cu zi!
0
0
da domn Nae ase, e dar sunt chiar firmele lor sau ale celor care ii spaguiesc.ANAF este creat sa amendeze babute care vand legume in fata portii fara autorizatie si mai e ceva ce uiti ,anume ca Romania e deja in stare de dezastru din 1989 si asta se intampla cu complicitatea tuturor cetatenilor care au stat numai la mana intinsa si pomeni electorale.Avem ce meritam.
0
0
nu avem cum sa fim pregatititi pt dezastre ca nu ne gandim la rau ca intr-o famili daca ti e bine nu te gandesti ca poate sa iti fie si rau ci mergi inainte acum toti cer ajutoare, sa ia anafu la puricat firmele care directorii si salariatii au salarii babane da au datorii la stat cum poti sa ii lasi asa fa verificari firme care construiesc blocuri si figureaza cu 0 angajati la fisc si 0 profit de aici se pot scoate bani frumosi sant destule firme in situatia asta
1
0
daca nu erai pregatit ca-n totdeauna ce masuri ai luat,idiot ca prost si tradator este adolf cap de lemn
3
1
Mandolina esti prost, hot si minti de ingheata apele. Esti constient ca atunci cand se termina nebunia cu Covid19 tu Catu,Turcanu si ceilalti hoti ajungeti in puscarie. Voi nu aveti anvergura si spatele lui Basescu asa ca o sa fiti sacrificati si multi ani o sa infundati puscariile.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920