REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Orban: Sunt semnatar al iniţiativei „Fără penali“. Sprijinim orice proiect care include integritatea

Orban: Sunt semnatar al iniţiativei „Fără penali“. Sprijinim orice proiect care include integritatea

Replica API 6 iulie 2020 | 00:00 940

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la ''Ora prim-ministrului'', în plenul Camerei Deputaţilor, că este semnatar al iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", menţionând că PNL susţine orice proiect care include integritatea în exercitarea funcţiei publice.

Ludovic Orban

"În ceea ce priveşte iniţiativa 'Fără penali', (...) sunt semnatar al acestei iniţiative şi mai mult decât atât în proiectul de revizuire a Constituţiei, în urma referendumului declanşat de preşedintele Iohannis în data de 26 mai 2019, prin care românii au hotărât ce vor - şi anume oprirea agresiunii împotriva Justiţiei, am inclus în proiectul de revizuire pe care l-am iniţiat iniţiativa 'Fără penali'. Mai mult decât atât, am anunţat că sprijinim orice proiect care să includă în Constituţia României integritatea în exercitarea funcţiei publice", a afirmat Orban, în plen, scrie Agerpres.

El a menţionat că niciun liberal care a fost acuzat de fapte de corupţie nu mai este membru al partidului, în schimb, PSD ''a făcut zid'' în jurul celor vizaţi de anchete penale.

"În ceea ce priveşte numele pe care le-au enumerat reprezentanţii PSD, niciunul nu mai este membru PNL. Spre deosebire de dumneavoastră care, în 90% în cazurile în care DNA a solicitat începerea urmăririi penale, aţi făcut zid în jurul colegilor voştri să nu se deruleze anchetele penale. PNL din 2014 a votat sistematic la vedere în favoarea solicitărilor formulate de justiţie pentru a nu crea un zid în jurul celor corupţi şi pentru a lăsa Justiţia să-şi deruleze procedurile fireşti de anchetare pe principiul că nimeni nu este mai presus de lege. Şi am făcut lucrul ăsta în cazul unor colegi ai noştri pentru care a continuat urmărirea penală, în timp ce există, aici, în sală sau există în Parlament colegi de-ai dumneavoastră pentru care nu s-a putut finaliza cercetarea penală pentru că majoritatea condusă de PSD a refuzat să-şi dea acordul pentru urmărirea penală", a susţinut premierul.

El s-a referit şi la numirea lui Niculae Bădălău şi Ilie Sârbu de către Parlament în funcţiile de vicepreşedinţi ai Curţii de Conturi.

"Activitatea Curţii de Conturi se va îmbunătăţi radical după ce aţi hotărât să-l promovaţi pe Bădălău şi să-şi continue activitatea tata-socru în funcţiile de vicepreşedinţi la nivelul Curţii de Conturi. Tot despre Curtea de Conturi vă readuc aminte că aţi votat o lege de modificare a Curţii de Conturi în urma căreia am primit scrisoare de la Comisia Europeană că riscăm suspendarea plăţii pe toate fondurile europene din cauza încălcării autonomiei Autorităţii de audit şi am atacat la CCR legea care a fost adoptată de Parlament, apropo de Curtea de Conturi. (...) Nu am nimic contra instituţiilor publice, eu am împotriva unor oameni care fac de râs instituţiile respective şi care se comportă împotriva Constituţiei sau împotriva atribuţiilor legale ale instituţiilor şi se comportă ca nişte membri care răspund în continuare la comenzile politice", a mai spus Orban.

El a adăugat că este '' jenant'' pentru nişte lideri politici ca acuzaţiile la adresa sa să fie întemeiate pe o "prezumţie scoasă din ziar, care nu are niciun fel de legătură cu realitatea".

Preşedintele USR, Dan Barna, le-a solicitat luni premierului Ludovic Orban şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, organizarea referendumului "Fără penali în funcţii publice" odată cu alegerile locale din septembrie.

"Domnule Orban, arătaţi-ne, încercaţi să fiţi credibil că porcăria care s-a întâmplat cu Unifarm este un accident sau o întâmplare şi nu este ceea ce vrea să facă şi face PNL-ul mai departe. Şi, de aceea, vă cer ca partidul pe care îl reprezentaţi să susţină ca referendumul 'Fără penali în funcţii publice' să se întâmple odată cu alegerile locale. Este o variantă firească, normală, prin care putem să dăm un mesaj credibil cetăţenilor şi ar fi o reparaţie morală pentru toţi acei români de bună credinţă care au semnat crezând că Parlamentul va înţelege că nu vom mai putea continua în felul acesta'', a spus Barna, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este trist ca in Romania numai nulitatati sunt premieri. Pe oricine ai alege sunt acealeasi jeguri. Oare cu ce am gresit noi ca popor?
1
0
Hai sa ii mai prostim inca o data pe romani. Bazandu pe ignoranta cvasigenerala a acestui popor acest derbedeu incearca sa insele din nou. Articolul 21 alin. 1 si 2 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevad in mod foarte clar faptul ca ORICE PERSOANA POATE CANDIDA SI POATE FI ALEASA. Evident, cu exceptia celor impotriva carora exista o decizie a instantei in acest sens. Atunci ce rost mai are mascarada asta?
3
2
Nu e cazul. Cum mortii mamei lui Turcanu, aceeasi fapta, acelasi denuntator, aceleasi probe: tu esti achitat, ala de la Iasi ia 4 ani jumate. Repet, nu e cazul. Pe COVID si jaful aferent lui te duci la puscarie.
8
3
Eu preiau deviza de la cel care are 7 case primite cadoo adica ciordite prin falsuri numitul klaus.
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367