REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ordinul de ministru referitor la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România, definitivat

Ordinul de ministru referitor la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România, definitivat

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 1425

Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) a definitivat şi aprobat Ordinul de ministru referitor la procedura anunţată în cursul zilei de 10 aprilie a.c. în ceea ce priveşte organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România spre alte ţări, actul normativ urmând să intre în vigoare luni, 13 aprilie.

"Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, printr-un efort comun al tuturor specialiştilor din domeniul aerian şi rutier din cadrul ministerului şi al instituţiilor din subordine cu atribuţii în aceste domenii, precum şi cu suportul ministerelor cooptate în acest demers - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne - a emis OMTIC nr. 875/ din 10.04.2020, prin care a fost stabilită procedura de emitere a avizului pentru efectuarea zborurilor care intră sub incidenţa art. 10 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 7/2020. Ordinul intră în vigoare începând cu data de 13.04.2020 şi devine obligatoriu pentru toate entităţile menţionate în cuprinsul său", potrivit unui comunicat al MTIC, scrie Agerpres.

Prin emiterea acestei reglementări, a fost stabilită procedura clară prin care operatorul aerian transmite o solicitare pentru efectuarea zborului, cu cel puţin 48 de ore înainte de ora programată, către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) - autoritatea responsabilă desemnată în baza Ordonanţei militare cu gestionarea acestei problematici.

Solicitarea va cuprinde următoarele elemente: a) numele, adresa, datele de contact, naţionalitatea şi indicativul OACI al operatorului aerian; b) tipul, însemnele de înmatricularea şi capacitatea aeronavei; c) aeroportul de origine şi cel de destinaţie, ruta; d) programul de operare; e) denumirea, adresa, datele de contact ale tour-operatorului; f) copia contractului charter în limba română sau traducerea în limba engleză; g) acordul aeroportului din România cu privire la efectuarea zborului;

h) contractul cu agentul de handling de pe aeroportul din România; i) declaraţie privind persoana responsabilă, pe aeroportul din România pe care se îmbarcă pasagerii, pentru asigurarea respectării drepturilor pasagerilor, inclusiv cazarea pasagerilor în caz de anulare/întârziere a zborului, până la îmbarcarea pasagerilor în vederea transportului spre destinaţia finală sau, după caz, în vederea transportului retur, spre domiciliu; j) numele, adresa şi datele de contact ale agentului/agenţilor de recrutare de pe teritoriul României; k) copia avizului autorităţilor din ţara de destinaţie a zborului, pentru efectuarea zborului respectiv.

În urma analizei acestei solicitări, AACR va emite avizul solicitat în maximum 24 de ore de la primirea documentaţiei complete.

"Nu va fi avizată efectuarea zborurilor care intră sub incidenţa prezentei proceduri, în situaţia în care acestea sunt programate să fie efectuate pe acelaşi aeroport, la un interval mai mic de patru ore unul faţă de celălalt", se arată în comunicatul MTIC.

Totodată, AACR va monitoriza respectarea tuturor restricţiilor de operare spre/dinspre România sau pe rute interne, instituite prin ordonanţele militare pentru anumite categorii de zboruri şi va elabora o procedură pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor ce decurg din nerespectarea de către operatorii aeronavelor a restricţiilor de operare stabilite. Procedura se emite prin Decizia directorului general al Autorităţii Aeronautice Civile Române şi se publică pe pagina de internet a instituţiei (www.caa.ro)

"Noua reglementare aduce clarificări importante şi în ceea ce priveşte obligaţiile agentului de recrutare. Aceasta este prima verigă din mecanismul transportului lucrătorilor sezonieri şi cel care organizează, pe teritoriul României, transportul pasagerilor spre aeroportul de îmbarcare", se precizează în comunicat.

Astfel, agentul de recrutare va organiza transportul spre aeroportul de îmbarcare numai după primirea acordului din partea administratorului aeroportului respectiv, fiind obligat să asigure prezenţa pe aeroportul din România a unui reprezentant care să acorde asistenţă permanentă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului. Datele de contact ale reprezentantului se comunică administratorului aeroportului cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea zborului.

Totodată, agentul de recrutare este responsabil şi de asigurarea echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 pentru pasageri.

Un alt aspect care a fost clarificat, prin noua reglementare, vizează partea de responsabilitate a transportatorilor care vor îmbarca numai pasageri care sunt echipaţi corespunzător (cel puţin cu mască şi mănuşi de protecţie) cu respectarea dispoziţiilor din ordonanţele militare în vigoare. Pentru a preveni aglomerarea aeroportului înaintea efectuării zborului a fost stabilit faptul că deplasarea spre aeroport să fie organizată astfel încât pasagerii să nu ajungă la aeroport cu mai mult de patru ore înainte de ora efectuării zborului, indiferent de mijlocul de transport folosit.

La rândul său, operatorul rutier de transport care efectuează transport prin servicii ocazionale are obligaţia să notifice Autoritatea Rutieră Română cu privire la efectuarea cursei, urmând ca ARR să informeze în mod operativ MTIC şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) cu privire la notificarea primită.

"Prin emiterea acestui ordin se asigură coerenţa şi predictibilitatea la nivel naţional în ceea ce priveşte gestionarea grupurilor de lucrători sezonieri care sunt transportaţi spre destinaţiile respective prin intermediul curselor charter. Responsabilităţile în organizarea acestui demers sunt definite, iar toţi factorii implicaţi trebuie să respecte un set de obligaţii, astfel încât procesul să desfăşoare în siguranţă şi în mod fluent în contextul actual, marcat de mari de pericole şi riscuri pentru sănătate", precizează ministerul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tradatorilor! Veti putrezi cu totii in puscarie cand se vor trezi romanii.
1
0
Daca mai vreti voturi nu mai aprobati in Parlament prelungirea starii de urgenta. Aceasta e doar un pretext care acopera ilegalitati fara numar, taieri de venituri si amenzi acordate fara numar pt a aduce bani la buget in vederea organizarii alegerilor locale si parlamentare. Se comit abuzuri inimaginabile sub umbrela starii de urgenta care e afacerea secolului pentru acesti nenorociti de PNL-isti. Nu-i intereseaza sanatatea noastra.S-ar bucura daca am crapa cat mai multi si nu ar mai avea cui plati pensii si salarii.Opritii acum pana nu se alege praful de tot.Altfel va fi vai de capul nostru.
2
0
liste cu boschetari,iar ka venirea in tara sa.si plateasca transport,carantina,asistenta medicala din Buzunar!nu avem bani ptr toti globe trotterii!
1
0
la ora aia trebuia sa dormi ca acum dimineata pun pariu ca ai pierdut avionul!!!
0
2
23:17, pentru tine e si mai greu. Din asta crezi tu ca se sustine economia Romaniei ? Din electrocasnicele pe care le cumpara diaspora ? Pai, ce ? Le cumpara de la guvern sau de la vreo multinationala care oricum exporta profitul spre tara de origine ? Si hai sa-ti vand un pont. Majoritatea le cumpara din tarile unde muncesc si le aduc in tara fiindca cele din tara sunt de calitate inferioara. Din tara cumpara doar materiale de constructie ca e mai greu sa cari BCA cu BMW-ul din Germania.
2
4
nu poti opri libera circulatie, dar trebuie facuta organizat respectind regulile cum le respectam cu totiii . iar cind se vor intoarce sa si plateasca din baniii lor CARANTINAREA ,asa e corect !
5
0
pentru navigatori? va spun eu ce face, il baga in carantina fortata la techirghior unde plateste datorii politice de 4200 ron pe cap de prost, unde mancarea de 70 ron pe zi nu face mai mult de 30 RON si meniul e facut de un om de faceri pe reteta investitii minime profit maxim. afaceristii la randul lor au de platit paraindaratul la partide.
4
0
dl ministru? dl cacatzu?
3
1
Sunteti prosti, demni de mila. Nu puteti intelege, la fel erati si la scoala, niste tampi, buturugi. Fara banii muncitorilor, curvelor, pestilor, hotilor, cersetorilor ce activeaza peste granite suntem muci. Primim anual miliarde de euro de la ei, deoarece ei sunt milioane plecati. Sunt bani care intra in economie. Unii cumpara seminte, altii electrocasnice, masini, case, unii platesc facturi, mancare,etc. Asa ajung banii in economia tarii, iar aceasta reuseste sa supravietuiasca. Intelegeti ceva? Fara acesti oameni nu existau clienti la firma X la care lucrezi si nu aveai salariu.
4
9
Nu era mai bine sa nu fi venit acasa? Acum se chinuie sa plece inapoi. Dar guvernul face drepti doar e vorba de diaspora cea darnica la vot. Vai mama noastra. Nimic la noi nu iese fara exceptii, nici macar ordonanta militara! Multumim guvernului, halal exemplu!
5
0
Pai lumea moare de foame daca nu munceste, ca doar nu-s toti bugetari securisti cu salarii si pensii de mii de euro si satu si freaca pula aiurea.
1
5
Mnisterul coaielor poate face ceva pt. navigatorii care sunt prinsi in mijlocul marilor si oceanelor si care nu pot parasi navele dupa 6 sau noua luni de puscarie platita in niste conditii de care si minerii s ar feri.Pt. ca fara transporturile maritime lumea ar fi in foamete.TOATA LUMEA!
4
3
ce inseamna sa ai Presedinte Neamt,,te vinde si bolnav,,noi trebue sa avem aprobari sa mergem cate doi,
9
3
SA STEA DEFINITIV ACOLO SI SA NU MAI VINA IN ROMANIA NICIODATA
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102