rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Încă un exemplu de lucru făcut pe jumătate!

Ordinul de protecţie provizoriu, refuzat de nevestele bătute

De la sfârșitul anului trecut, polițiștii care intervin în cazurile de violență domestică pot emite ordine de protecție provizorii. Altfel spus, pot dispune ca agresorul să părăsească imediat locuința conjugală, pentru o perioadă de cinci zile, timp în care se fac demersurile legale pentru obținerea unui ordin de protecție emis de instanța de judecată. Până în prezent, în județul de la malul mării au fost emise două astfel de ordine de protecție provizorii, unul în municipiul Constanța, celălalt în comuna Lumina. Dar în ambele situații, victimele s-au răzgândit în termen de câteva ore, și-au retras plângerile, iar agresorii nu au mai părăsit domiciliile.

Ce se întâmpla, însă, dacă procedurile erau duse la capăt, iar agresorii își luau bocceluța, cu actele de identitate, câteva haine și, în cazul celor sub tratament, cu medicamente? Dacă nu aveau prieteni sau rude care să îi găzduiască pentru câteva zile, unde ar fi dormit?

Deocamdată, autoritățile locale nu au un răspuns concret, nu au un plan de acțiune și un protocol conform căruia să reacționeze în astfel de situații. De ce? Pentru că, așa cum ne-am obișnuit deja, și la acest capitol, al prevenirii și combaterii violenței în familie, precum în alte domenii, legea a intrat în vigoare dar nu există încă toate normele de aplicare!

Legea 174/2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie a intrat în vigoare pe 28 decembrie 2018. De la data respectivă, polițiștii iau măsuri la fața locului și emit ordinele provizorii de protecție. Tot în lege se stipulează, însă, că alte organisme ale statului, respectiv din subordinea autorităților locale sau județene, trebuie să intervină, în respectivele momente, pentru a oferi sprijin, asistență și cazare, dacă este nevoie, atât victimelor, cât și agresorilor.

De exemplu, art. 19 stipulează că trebuie să existe „centre de asistență destinate agresorilor, unități de asistență socială care funcționează ca centre de zi, cu sau fără personalitate juridică, care asigură reabilitarea și reinserția socială a acestora, măsuri educative, precum și servicii de consiliere și mediere familială”.

Iar la p. 5, art. 22, se precizează: „Dacă prin ordinul provizoriu de protecție s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, i se va asigura de îndată informarea și orientarea, la cererea sa, către centrele rezidențiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpodst sau adăposturile de noapte, gestionate de autoritățile administrației publice locale sau orice alt loc adecvat.

În situația în care agresortul solicită cazarea într-un centru rezidențial din categoria celor menționate mai sus, acesta va fi orientat și condus de îndată către centrele rezidențiale gestionate de autoritățile administrației publice locale sau, după caz, către alte centre sociale adecvate de către echipa mobilă”.

Ceea ce înseamnă că autoritățile locale trebuie să fie pregătite să intervină cu o echipă mobilă și să asigure atât cazarea, cât și servicii pentru reabilitare. Dar autoritățile locale nu au deocamdată pusă la punct nici procedurile, având în vedere că normele de aplicare pe partea aceasta, care trebuie elaborate și promulgate la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, încă sunt la stadiu de proiect!

Cât privește spațiul de cazare, acesta s-ar putea găsi. Direcția Generală de Asistență Socială Constanța (fostul Serviciu Public de Asistență Socială, a cărui denumire s-a schimbat la sfârșitul anului 2018) are un spațiu pe Șos. Mangaliei, destinat cazării persoanelor fără adăpost, în perioada intemperiilor. Dar pentru a putea fi folosit și în alte împrejurări decât în perioada codurilor de intemperii, sunt necesare dispoziții, bazate pe prevederi legale. Prevederi care, așa cum am menționat, încă nu există, în lipsa normelor de aplicare...

Pe de altă parte, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța are mai multe spații, destinate protecției victimelor agresiunilor domestice. Victimelor, nu agresorilor. La fel, pentru a schimba destinația, este nevoie de respectivele prevederi legale... Totodată, DGASPC Constanța va avea un adăpost pentru oamenii străzii, dar undeva în viitor. Deocamdată acesta este doar la stadiul de proiect, în toamna lui 2018 fiind stabilită locația unde va funcționa, lucrările de reamenajarea a clădirii urmând să înceapă cândva anul acesta, cel mai probabil.

Două ordine de protecție provizorii emise într-o săptămână la Constanța. În ambele cazuri, victimele și-au retras plângerile!

În consecință se poate spune că, deși noua legislație care prevede o intervenție mai promptă a intrat în vigoare, autoritățile centrale și, prin urmare, nici cele locale, nu sunt pregătite 100% să gestioneze problematica violenței în familie. Dar, după câte se pare, nici nu au nevoie. De la intrarea în vigoare a noii legi, polițiștii constănțeni au fost solicitați să emită ordin de protecție provizoriu în două situații.

Prima dată, în seara zilei de luni, 7 ianuarie a.c., în municipiul Constanța, pe raza Secției 4 Poliție, iar a doua oară, în seara zilei de miercuri, 9 ianuarie a.c.. În ambele situații, polițiștii au întocmit documentele, au emis ordinele de protecție provizorii. Și tot în ambele situații, victimele au renunțat la plângerile penale, când au înțeles că respectivul ordin de protecție provizoriu presupunea ca agresorul să părăsească, de îndată, domiciliul conjugal. La nivel național, de la intrarea în vigoare a noii legi, au fost emise aproximativ 200 de ordine de protecție provizorii.

Până în prezent, autoritățile erau acuzate că nu intervin prompt. În prezent, există pârghiile pentru aceste intervenții, dar nu sunt utilizate de cei aflați în necesitate. De altfel, spun sursele noastre de la nivelul autorității, nici nu este de mirare, având în vedere că problema nu a fost și nu este neapărat lipsa legislației, ci mentalitatea românului. În urmă cu câțiva ani, victimele se justificau că nu pleacă de lângă agresor pentru că nu au unde!

Centrul pentru primirea vicmelor violenței domestice realizat la Cernavodă a stat ani de zile gol pentru că victimele refuzau să vină. În prezent, DGASPC Constanța le pune la dispoziție atât cazare, pentru mame și copii, cât și sprijin pentru refacerea vieții, prin găsirea unui loc de muncă.

Dar chiar și așa, numărul celor care apelează la aceste servicii este încă mic, în comparație cu numărul victimelor violenței în familie. De exemplu, în 2017, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul Mama și Copilul, au fost cazate 37 de mame, cu 57 de copii. În anul respectiv, în atenția DGASPC Constanța au ajuns 1.207 cazuri de violență în familie.

Ce trebuie să știți despre ORDINUL DE PROTECȚIE PROVIZORIU

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate".

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

A fost emis primul ordin de protecţie provizoriu la Constanţa! AGRESORUL, obligat să părăsească domiciliul. VIDEO

CONSTANŢA. Femeia care obţinuse ordin de protecţie provizoiu s-a răzgândit: îşi vrea soţul înapoi acasă!

Polițiștii vor putea să emită ordine de protecție provizorii

vineri, 11 ianuarie 2019933
Comentarii

11ordinul de mi.(11 ian 11:47)
este interpretabil, la mana politistului, nu ajuta mai rau face!
21,,,,,,,,,,,,,,,,,,(11 ian 07:38)
mai oameni buni ,,cand m-am insurat mia zis ca face sex oral ,,acum sa razgandit,,eu nu trebue sa ii dau in gura,,daca este rea de gura.
12Incompetenti(11 ian 07:16)
Cum sa il scoata afara din casa lui pe o declaratie poate falsa ? Daca a prins-o cu noul iubit si ea spune ca o agreseaza, tot pe el il da afara. Mai incompetentilor mai intai verificati nu va luati numai pe o simpla declaratie din partea asa zisei victime, ca poate nu e asa
13Gugu(11 ian 06:13)
Pai nu vine el acasa dupa ce se termina interdictia? Vad ele din nou maltratare. Normal ca isi mai retrag plangerile. Legea pare incompleta.
mai mult...Replica
17 ian 23:52ReplicaAccident rutier grav la Mangalia: un autoturism a întors peste marcajul dublu continuu!

Un accident rutier grav a avut loc în municipiul Mangalia. Două autoturisme au intrat în coliziune, la intrare în...3091

17 ian 16:16ReplicaȘoferul acuzat de FURT, prins cu FOCURI de ARMĂ la Constanța, a fost ARESTAT!1615
17 ian 15:09ReplicaAgent de pază ÎNJUNGHIAT la Constanța de un MINOR proaspăt CONDAMNAT!2873
17 ian 12:20ReplicaSCANDALURILE continuă la Constanța: Un bărbat a fost AMENINȚAT de fiul BEAT și DROGAT!

Scandalurile continuă la Constanța. Polițiștii au emis alte două ordine de protecție provizorii, fiind vorba...1465

17 ian 16:45ReplicaTRAGEDIE: o persoană a MURIT și alta e în COMĂ după ce au intrat cu mașina în pom8480
17 ian 00:00ReplicaLicitaţie EŞUATĂ pentru în contractul asfaltărilor în Costineşti. GAFĂ INCREDIBILĂ a proiectantului2036
17 ian 00:00ReplicaSuper contract de la ARSVOM pentru o firmă vedetă a Constanţei

ARSVOM a atribuit în ultimele zile ale anului 2018 unul din cele mai importante contracte din ultimii ani, în urma...2038

17 ian 09:26ReplicaRECURSUL COMPENSATORIU: 'Cu ce ne ajută dacă recidivează acum sau peste 6 luni?'862
17 ian 00:00ReplicaCALVARUL unei tinere: UŞĂ INCENDIATĂ, AGRESIUNE şi POZE cu NIŞTE CUŢITE1762
17 ian 13:55ReplicaMetoda LOVER BOY. Un telefon furat i-a încurcat afacerea!

S-au îndrăgostit nebuneşte de un proxenet și au ajuns să își vândă trupurile pentru a-l umple de bani! Fetele...2260

17 ian 00:00ReplicaDosarul REFERENDUMULUI de la Medgidia: acuzaţiile de fals au ajuns pe masa procurorilor2142
17 ian 00:00ReplicaDitamai cultura de canabis, descoperită într-un apartament din Tomis III1502
Vremea
0° - 0.1° joi, 17 ianuarie 2019
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.71 m/s din SSV
Presiune: 1027.56 milibari

Loto
6/4971534364045
5/404919272814
joker3273032393
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportScurtcircuit! Viitorul a pierdut la scor al treilea său amical, 0-5 cu o echipă din liga a treia germană

După două meciuri bune, 2-1 cu Ferencvaros și 2-2 în amicalul de ieri cu Rubin Kazan, Viitorul a pierdut categoric...6

18 ian 00:00SportNu ştiu cum am câştigat, a declarat Simona Halep după victoria cu Sofia Kenin

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat că nu are nicio idee cum a reuşit să...7

18 ian 00:00SportEchipa naţională de tineret a României va disputa în luna martie amicale cu Spania şi Danemarca

Echipa naţională de tineret a României va efectua în perioada 19-26 martie un stagiu de pregătire în sudul Spaniei...6

18 ian 00:00SportSepsi OSK - CFR Cluj, în sferturile Cupei României

Campioana en titre, CFR Cluj, o va înfrunta pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în cel mai interesant duel din sferturile de...6

Local
17 ian 00:37LocalPosturi scoase la concurs în cadrul IPJ Constanța!

IPJ Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante de ofițer specialist cu recrutare...2136

17 ian 00:25LocalAccident rutier GRAV în Tulcea! A intervenit elicopterul SMURD, un PRIMAR a ajuns la spital!

Secția de pompieri Măcin a fost solicitată să intervină miercuri, 16 ianuarie, pentru descarcerarea și acordarea...4125

17 ian 00:30LocalRATC a anunţat tarifele pe anul 2019

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța reamintește publicului călător, tarifele tichetelor și abonamentelor...1655

17 ian 00:29LocalAMENZI USTURĂTOARE pentru cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități!

În ultima perioadă, lucrătorii instituției au aplicat 75 sancțiuni contravenționale pentru staționarea pe...530

17 ian 00:30LocalAccident rutier în Constanța! Șoferul era sub influența alcoolului

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, La data de 15 ianuarie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...2520

17 ian 00:29LocalJucării de 700.000 de lei, aduse din China, CONFISCATE în portul Constanța Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Constanța...306

17 ian 00:26LocalA fost prins individul care a FURAT un telefon mobil din interiorul unei case de pariuri

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție, cu...385

17 ian 00:17LocalDouă femei din Constanța, AMENINȚATE și AGRESATE de soți! Polițiștii au emis ordine de protecție

Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, la data de 15 ianuarie a.c., ora 13.30, au fost sesizați de către o...1850

17 ian 00:27LocalMinistrul Educației, Ecaterina Adronescu, vine la Constanța!

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța organizează un eveniment important pentru spațiul cultural...559

17 ian 00:17LocalALERTĂ la Cernavodă! Bărbat căzut de pe barjă, în Dunăre! VIDEO

Un apel dat la numărul unic de urgență 112 i-a alertat pe oamenii legii cu privire la faptul că un bărbat ar fi...3500

Politică
17 ian 00:39PoliticăIohannis: Decizia CNA de a suspenda temporar emisia unui post tv este fundamentată pe criterii de ordin politic

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că decizia adoptată marţi de către Consiliul Naţional al Audiovizualului...615

17 ian 00:40PoliticăSarcinile trasate de Viorica Dăncilă lui Tudorel Toader în scandalul legii recursului compensatoriu - Analize, evaluări și propuneri până luni

Ministrul Justitiei a anuntat, marti, ca in urma întâlnirii cu premierul a stabilit realizarea unei analize a datelor...355

17 ian 00:41PoliticăAdministraţia Prezidenţială: România nu are încă buget pentru 2019 exclusiv din cauza incapacităţii Guvernului

Administraţia Prezidenţială precizează că afirmaţiile ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi...302

17 ian 00:36PoliticăPrimăria Valu lui Traian cheamă consilierii în şedinţă. Vezi ordinea de zi

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, convoacă şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...787

17 ian 00:34PoliticăE OFICIAL: PROTOCOALELE dintre procurori și SRI SUNT ILEGALE și ABUZIVE!

După Curtea Militară de Apel București, care a declarat că protocoalele "au fost încorporate obscur în procedura...1185

17 ian 00:37PoliticăOrganizația Femeilor Liberale Constanța a marcat 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Organizația Femeilor Liberale a municipiului Constanța a marcat marti, 15 ianuarie, 169 de ani de la nașterea...408

17 ian 00:32PoliticăCCR: Există conflict între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor cu SRI

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare...258

17 ian 00:32PoliticăIohannis: Solicit Guvernului o analiză profundă privind recursul compensatoriu şi să vină cu soluţii

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri Guvernului să facă, în timp scurt, o analiză profundă privind...264

17 ian 00:29PoliticăPrimăria Murfatlar angajează! Iată despre ce post este vorba

Reprezentanții Primăriei Murfatlar au anunțat scoaterea la concurs a unei funcții de execuție de inspector, în...531

17 ian 00:33PoliticăSPIT Constanţa a preluat o nouă responsabilitate. Vezi despre ce este vorba

Începând cu anul fiscal 2019, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța a preluat responsabilitatea...711

Monden
18 ian 00:00MondenIulia Albu, atac dur la adresa Andreei Marin. “Nu prea ştie ea cum să pună mâna“

Iulia Albu a postat pe blogul personal o imagine, alături de care a scris un comentariu la adresa Andreei Marin, pe...6

18 ian 00:00MondenDJ Wanda face cursuri de desen la Londra

Mutată de curând la Londra împreună cu iubitul ei, Karl, DJ Wanda a început anul dând curs unei pasiuni mai vechi:...6

18 ian 00:00MondenVica Blochina, dată în judecată pentru datoriile de la întreținere. Despre ce sumă e vorba

Este al treilea proces pe care Asociaţia de Proprietari a blocului în care locuieşte Vica Blochină îl deschide...6

18 ian 00:00MondenMadonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani

Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani, care va debuta spre sfârşitul lui 2019 şi...6

18 ian 00:00MondenMariah Carey, dată în judecată de fosta asistentă. Cântăreaţa este acuzată de abuzuri fizice

O fostă asistentă a lui Mariah Carey a dat-o în judecată pe aceasta, acuzând-o de abuzuri fizice, verbale şi...7

18 ian 00:00MondenDupă o relaţie tumultoasă, Justin Bieber şi Hailey Baldwin şi-au anunţat nunta. Ceremonia va avea loc în curând

Cântăreţul canadian Justin Bieber şi modelul american Hailey Baldwin, care s-au căsătorit în secret, în...5

18 ian 00:00MondenCarlos Santana va marca 50 de ani de la prezenţa sa la Woodstock cu un turneu nord-american

Celebrul chitarist Carlos Santana va marca cinci decenii de la prezenţa sa la festivalul Woodstock din 1969 şi 20 de...7

18 ian 00:00MondenRobert Zemeckis şi Anne Hathaway pregătesc o nouă versiune a filmului 'The Witches'

Regizorul Robert Zemeckis şi actriţa Anne Hathaway au semnat un acord cu studioul Warner Bros. pentru a filma o nouă...6

18 ian 00:00MondenStudioul Disney pregăteşte o nouă versiune a filmului 'Cocoşatul de la Notre Dame'

Gigantul Disney, care a obţinut mari succese de casă cu versiuni noi ale unor filme ca 'The Jungle Book' ('Cartea...6

18 ian 00:00MondenThe Rolling Stones, cap de afiş la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Jazz de la New Orleans

Trupa britanică The Rolling Stones se numără printre artiştii care vor deţine titulatura de headliner la cea de-a...6

Mapamond
18 ian 00:00MapamondO misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri...7

18 ian 00:00Mapamond''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma în parlamentul de la Londra

Parlamentul britanic se află într-un impas după ce a respins marţi acordul privind Brexitul convenit împreună cu...6

18 ian 00:00MapamondAvocatul Rudy Giuliani nu infirmă existenţa unor legături între echipa lui Trump şi Moscova

Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui american, a susţinut că el "nu a spus niciodată că nu au existat legături"...7

18 ian 00:00MapamondAl doilea summit Trump - Kim va avea loc în martie sau aprilie la Danang, în Vietnam

A doua întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc probabil...8

18 ian 00:00MapamondSenatul SUA nu susţine continuarea sancţiunilor împotriva unor firme ruseşti

Senatul Statelor Unite a respins miercuri un proiect de lege care prevedea continuarea sancţiunilor împotriva firmelor...6

18 ian 00:00MapamondGrecia: Premierul Alexis Tsipras a obţinut votul de încredere al Parlamentului

Premierul Alexis Tsipras a obţinut miercuri un vot de încredere din partea Parlamentului Greciei, deschizând astfel...7

18 ian 00:00MapamondMai mult de 12.000 de tineri au mărşăluit la Bruxelles în favoarea unei politici climatice mai ambiţioase

Un marş pentru climă a reunit joi 12.500 de tineri pe străzile din Bruxelles, potrivit poliţiei locale, pentru a...5

18 ian 00:00MapamondGrecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a îndepărta un grup de profesori care a...7

18 ian 00:00MapamondReprimarea manifestaţiilor în Franţa alimentează resentimentele împotriva poliţiei şi guvernului

"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două...6

18 ian 00:00MapamondNumărul atacurilor comise de piraţi pe mare a crescut în 2018

Atacurile piraţilor pe mare s-au înmulţit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în...8

Sănătate
17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...394

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor

Grila după care se face inspecţia în vederea autorizării farmaciilor ar trebui să fie unitară la nivel de ţară...412

14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind...611

14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...335

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil

Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a cumpărat un sistem de imagistică de la firma unui polician din București...1437

11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 52.991 în...440

10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...566

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!

Reprezentanții Consiliului Județean Tulcea speră ca anul 2019 să înceapă lucrările de reabilitare, modernizare...481

9 ian 03:33SănătateMinistrul Sănătăţii a vorbit despre şpaga în spitale: Fenomenul este încă de mare amploare. Ce măsuri vor fi luate în continuare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că fenomenul şpăgii este unul de mare amploare în România,...930

9 ian 03:19SănătateTrei copii din comunitatea horahai din Castelu au avut nevoie de operații! „Avem ajutorul unui chirurg minunat din Spitalul Județean!”

Patru copii din comunitatea horahai din localitatea constănțeană Castelu au fost supuși unor intervenții...1337