REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Orele de educaţie fizică creează din nou discordie între învăţătorii din Constanţa şi Ministerul Educaţiei

Orele de educaţie fizică creează din nou discordie între învăţătorii din Constanţa şi Ministerul Educaţiei

Replica API 30 aprilie 2018 | 00:00 519

Învăţătorii din judeţul Constanţa se vor adresa, din nou, instanţelor de judecată, dacă Ministerul Educaţiei nu va rezolva, în cel mai scurt timp, problema orelor de educaţie fizică, pe care aceştia au ajuns să le predea fără să fie plătiţi! La sfârşitul anului 2017, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa s-au aşezat la masa tratativelor, problema orelor de educaţie fizică neplătite părea să-şi fi găsit rezolvare. 2018 a adus însă o altă „chichiţă” de-a Ministerului Educaţiei, astfel că de aproape patru luni deja învăţătorii nu au mai văzut niciun leu pentru orele respective.

Orele de educaţie fizică în ciclul primar au devenit, de vreo trei ani, motiv de dispută prin instanţele de judecată între învăţători/institutori şi Ministerul Educaţiei. Pe scurt, în urmă cu câţiva ani, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au decis că orele respective trebuie să fie ţinute de profesori de specialitate, nu de învăţători. Voci din învăţământ susţin că decizia a fost luată pentru a crea locuri de muncă pentru absolvenţii facultăţilor de sport din ţară – prea mulţi şi fără...prea multe opţiuni?! -, deşi foarte mulţi dintre învăţători, prin pregătirea lor, au calificarea necesară pentru a preda orele de educaţie fizică. Legislaţia a fost modificată, dar ...posturile nu au fost scoase la concurs, la nivel local, astfel că s-a ajuns în situaţia ca învăţătorii să ţină orele de educaţie fizică, fără a fi plătiţi.

Drept pentru care, cei mai mulţi dintre ei s-au îndreptat către instanţa de judecată. Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, până în prezent au fost câştigate peste 100 de procese intentate de învăţători, prin care unităţile de învăţământ sunt obligate să plătească orele prestate de aceştia.

În noiembrie 2017, părea că factorii responsabili de la nivel local găsiseră o soluţie. Concret, după ce s-au aşezat la masa tratativelor, conducerea ISJ şi sindicaliştii au găsit o cale de compromis: în şcolile unde orele nu pot fi ţinute de profesorii de specialitate, şi se apelează tot la învăţători, aceştia să fie plătiţi, pentru cursurile respective – adică două ore de sport pe săptămână! – ca şi necalificaţi. În septembrie – decembrie 2017, această soluţie a putut fi aplicată. Din ianuarie 2018, învăţătorii iar muncesc voluntar!

„A apărut o problemă tehnică. Odată cu trecerea bugetului de salarii de la consilii locale la Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratul Şcolar, din programul EduSal, în care se operează drepturile salariale ale fiecăruia, a fost scoasă rubrica de „sume corecţii”. O problemă tehnică, dar din cauza căreia, învăţătorii nu îşi pot primi banii pe orele de educaţie fizică. În prezent, chiar dacă directorii ar vrea să le dea aceşti bani, nu au cum, pentru că nu au rubrica respectivă”, a declarat prof. Ion Popescu, vicepreşedinte SLSIP Constanţa pentru „Replica”.

Drept pentru care, recomandarea sindicaliştilor pentru învăţători a fost să nu mai susţină orele de educaţie fizică, dar acest fapt ar însemna ca mii de copii din şcolile primare din Constanţa să nu mai facă nici măcar puţinul sport pe care îl făceau!

Săptămâna trecută, sindicatul din Constanţa a transmis o adresă Ministerului Educaţiei o adresă pentru modificarea programului EduSal, în sensul introducerii rubricii care crează probleme. Dacă situaţia nu va fi rezolvată cât de curând, învăţătorii se vor adresa, din nou, instanţei de judecată.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
educatorii acum vor sa ia si painea profesorului de sport? sa manance ei tot!
1
0
Nu mai vorbiti prostii, dle Popescu, mare sindicalist! Nu pe sume corectii trebuie platite orele de educatie fizica! Trebuie create norme 0,11 pentru fiecare clasa! Pe sume corectii se pot plati mici omisiuni sau greseli din luna anterioara . Daca se pun lunar sumele pentru orele de educatie fizica , atunci se ascund norme, muuulte norme si totusi un invatator e calificati pentru romana, matematica,istoria, geografie, muzica, dar pentru sport nu! Aberant! Din 20 ore pe sapt. Norma de invatator raman 15 ore daca scazi religie, limba straina, sport
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102