rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Organizăm fapte bune!

Cu o istorie de peste 27 ani, Fundația M.G.H. Casa Speranța din Constanța oferă un mediu familial copiilor ai căror familii nu au reușit să o facă. Pe lângă responsabilitate, educație, respect și iubire, Fundația își mai propune să ofere copiilor noi oportunități de recreere și socializare într-un mediu diferit de cel de acasă. Și cum nici o vacanță școlară nu e completă fără o tabără, ne-am gândit să organizăm și în acest an o tabără, de neuitat! După cum probabil bine știți, fondurile unei Fundații pentru organizarea unor astfel de evenimente sunt limitate, astfel că, orice contribuție financiară va contribui la bucuria acestor copii! Și pentru că nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, celor ce ne vor lasă date de contact, copiii le vor întoarce bucuria printr-un “suvenir” realizat de ei însuși!

Pentru cei ce nu ne cunosc încă, dar doresc să o facă, vor găși mai jos un scurt istoric al Fundației; pe cei și mai curioși, îi invităm să ne viziteze!

ISTORICUL FUNDAȚIEI M.G.H. – CONSTANȚA

Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA - Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991 de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor abandonați și cu infecție HIV din județul Constanța. Activitatea Casei Speranta se bazează pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile.

Casa Speranța este situată în Constanța, unul dintre orașele cele mai afectate din România în ceea ce privește epidemia de SIDA la copii. Datele statistice prezintă România ca fiind țara cu cea mai mare incidență de SIDA pediatrică din lume. Copiii reprezinta 85% din totalul de cazuri de SIDA din România iar 50% din copiii cu SIDA sunt abandonați sau orfani. (Strategia Naționala HIV/SIDA România 2000 – 2003 – Guvernul României)

Casa Speranța este o organizație neguvernamentală, non-profit, având scop umanitar fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

Înca din 1991 Casa Speranța și-a propus, și a reușit, să demonstreze superioritatea modelului de îngrijire de tip familial și să servească drept model comunității naționale și internaționale pentru replicarea modelului de îngrijire în toate instituțiile de ocrotire pentru copii.

În cursul celor 27 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au copiat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent în județul Constanța s-au înființat, sau au fost transformate în rezidențe de tip familial, un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).

Mai multe centre de plasament aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București.

La cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În 2003 organizația “Alături de voi” din Iași dorește replicarea modelului de îngrijire de tip familial pentru centrul de plasament “Guliver” din Iași. În acest centru sunt îngrijiți 90 de copii și adolescenți abandonați și cu infecție HIV.

Casa Speranța a fost solicitată să se implice în analiza și evaluarea posibilității de transformare a centrului de plasament într- o rezidență de tip familial. De asemenea Casa Speranța a furnizat material scris și instruire pentru personalul din acest centru în vederea replicării principiilor de îngrijire a copiilor.

În luna iunie 2003, în cadrul unei Conferințe Naționale, s-a finalizat de către Federația ProChild România un proiect de identificare a serviciilor model de buna practica.

Din cele 219 fundații și asociații care au aplicat pentru a deveni model de bună practică în protecția copilului, USAID, World Learning și Guvernului României au selecționat Casa Speranța drept “Model de Bună Practică în Protecția Copilului” la categoria “Servicii de protecție rezidențială de tip familial”.

Casa Speranța are o experiență îndelungată și în organizarea de ateliere de instruire pentru personalul din diverse centre de plasament, educatori din grădinițe și personal al Inspectoratelor Școlare, care au ales să copieze metoda de educație Montessori practicată în gradinița de la Casa Speranța.

Parteneri:

Colaborarea dintre Fundația M.G.H. Casa “Speranța” și D.G.A.S.P.C. Constanța este exemplu elocvent de colaborare între un organism al autorității locale și un ONG, în interesul major al copiilor aflați în dificultate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este partener tradițional al Casei Speranța, încă de la înființarea casei în 1991.

Inspectoratul Școlar Constanța este un alt partener din sfera guvernamentală care colaborează cu Casa Speranța. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar, copiii abandonați și cu infecție HIV care trăiesc în Casa Speranța au putut fi integrați în sistemul public de învățământ.

Colaborarea dintre Casa Speranța și reprezentanța UNICEF România este un exemplu de parteneriat care ne onorează și care a contribuit esențial în asigurarea unor standarde de îngrijire înalte pentru copiii rezidenți în Casa Speranța. Sprijinul financiar pe care UNICEF l-a acordat mulți ani Casei Speranța, a condus la menținerea unor standarde de îngrijire ridicate pentru copii, iar ajutorul în editarea diverselor lucrări elaborate în Casa Speranța contribuie la promovarea modelului de îngrijire de tip familial și al metodei de educație Montessori.

Colaborarea dintre Fundația M.G.H.- Casa Speranța și Asociația “Noi și Ceilalți” – Filiala - Constanța, a avut și are un rol deosebit în integrarea socio- profesională a tinerilor protejați din aceasta casă, deoarece mai multe tinere au finalizat cursurile de cameriste și operator calculatoare electronice și rețea.

Un numar mare de organizații internaționale au fost parteneri (finanțatori) ai Casei Speranța pentru proiecte specifice. Fundatia Lift the Children din California, SUA, a contribuit în ultimii ani la finanțarea taberei de vară pentru copiii din Casa Speranța. Fundația Cherish Our Children Internațional din Texas a fost un partener al Casei Speranța în evaluarea statusului nutrițional al copiilor și finanțarea unui program de dezvoltare a abilităților practice pentru adolescenți. Fundația RISCH Francy din Belgia s-a implicat în asigurarea de fonduri pentru asigurarea unei nutriții corespunzatoare pentru copii.

O mulțime de alte organizații naționale și internaționale sunt colaboratori ai Casei Speranța: Federatia UNOPA, Asociația Speranța Constanța, Holt România, T’Huis in t’tehuis Belgia, COTW –SUA, Rotary Club Constanța România.

Sustenabilitate / continuitate:

În prezent în Casa Speranța sunt protejați un număr de 15 copii/tineri seropozitivi și care au vârsta cuprinsă înte 6 luni si 30 ani, aceștia provin din mai multe județe ale țării și din familii defavorizate , care până în prezent nu au menținut legatura cu aceștia.

• Număr copii / tineri protejati in cadrul Fundatiai M.G.H. este de 12, dupa cum urmează:

Probleme cu care se confruntă Fundația M.G.H./Casa Speranța:

- lipsa fondurilor -

Pentru mulți ani, Casa Speranța a fost sprijinită financiar cu fonduri din SUA.

Fundația M.G.H. se confruntă cu problema delicată de a asigura cu certitudine condițiile optime conform standardelor minime obligatorii privind continuarea procesului de creștere, educație și integrare socio-profesională a tinerilor aflați în plasament.

Acest fenomen se perpetuează și se accentuează din păcate cu fiecare zi, deoarece finanțatorii care susțin Fundația M.G.H.(din 1991) sunt și ei la rândul lor în situația de a se desființa și în imposibilitatea de a mai finanța activitatea din Constanța.

Pentru fiecare copil care a fost admis sa trăiască la Casa Speranța există un plan pe termen lung în ceea ce privește nevoile lui de dezvoltare, educație și integrare socio-profesională, din punct de vedere teoretic, dar din perspectiva financiară suntem în impas.

Administrator Fundația M.G.H.,

Elena Cișmașu

vineri, 24 august 2018875
Comentarii
Vremea
27.3°27.3° - 29.2° duminică, 25 august 2019
ConstantaUmiditate: 45%
Vânt: 7.38 m/s
Presiune: 1017.77 milibari

Loto
6/4982433394647
5/406915333926
joker8172431343
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 aug 01:50SportBayer Leverkusen, victorie în deplasare

Echipa Bayer Leverkusen, care va evolua în acest sezon în grupele Ligii Campionilor, a învins în deplasare, cu...190

25 aug 01:50SportManchester United, învinsă pe teren propriu, cu scorul de 2-1, de formaţia Crystal Palace

Echipa Manchester United a fost învinsă pe teren propriu, cu scorul de 2-1, de formaţia Crystal Palace, într-o...205

25 aug 01:51SportBaschet: Echipa Statelor Unite, învinsă de Australia înaintea CM 2019

Selecţionata de baschet a Statelor Unite a fost învinsă cu scorul de 98-94 de reprezentativa Australiei, într-o...267

25 aug 01:52SportȘoc în lumea fotbalului: Vârful echipei naționale, George Țucudean, se retrage din fotbal

Vârful echipei naționale și al celor de la CFR Cluj, George Țucudean, i-a informat pe oficialii clubului că se va...929

Local
24 aug 02:23LocalDe-ale șoferilor din Constanța: MORT de BEAT și cu permisul REȚINUT, implicat într-un accident rutier

Polițiștii din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar, la data de 22 august a.c., în jurul orei 11.30, au depistat un...683

24 aug 01:57LocalAlertă la Constanța: un copil a sunat la 112 și a spus că este SECHESTRAT!

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Rasova, la data de 22 august a.c., în jurul orei 20:30, au fost sesizaţi...1119

24 aug 01:56LocalAtenție, constănțeni: În ce cazuri este posibilă legal reţinerea actului de identitate?

În sensul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate,...931

24 aug 01:59LocalMăsura arestului preventiv în cazul fraților Băncuță, menținută de judecători!

Magistrații Tribunalului Constanța au emis un mandat de arestare în lipsă pentru Neculai (fost Băncuţă) Vasile,...979

24 aug 01:59LocalNESIMŢIŢI! Agenţi economici amendaţi de Primăria Agigea: au aruncat gunoiul în câmp!

Trei agenţi economici au fost amendaţi drastic de Primăria comunei Agigea! A fost aplicată o amendă în cuantum de...423

24 aug 02:04LocalRADET angajează! Vezi posturile disponibile

R.A.D.E.T. Constanța a anunțat că angajează responsabil materiale(1 post)/ Condiții necesare: studii liceale,...835

24 aug 02:00LocalFetiță de 8 ani, pusă de tată să vândă bentițe în stațiunea Saturn. Cazul a intrat în atenția Protecției Copilului

După cazul de la Costinești când, mai mulți minori erau puși de aparținători să cerșească, Echipele Direcției...460

24 aug 01:20LocalALERTĂ pe plaja Laguna din Mangalia, un bărbat s-a înecat. A fost declarat DECEDAT

Medicii constănțeni și reprezentanții ISU Dobrogea au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană înecată,...2239

24 aug 01:19LocalBlocul de pe care a sărit consilierul judeţean Stelian Fronescu se modifică. Din nou!

Pe strada Eliberării, SC Calipso Residences SRL se tot chinuie de câțiva ani să finalizeze lucrările de...2624

24 aug 01:19LocalROCADĂ în trenul Medgidia-Fetești. Controloare prinsă în FLAGRANT de investigatori sub acoperire

Controlorii de tren, vizați de anchetatori! Organele judiciare din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi...4048

Politică
25 aug 01:52PoliticăSondaj CURS - Cum au ieșit partidele și prezidențiabilii, după cazul Caracal: cine este cel mai afectat

Un sondaj realizat de CURS măsoară pentru prima dată impactul cazului de la Caracal asupra societății românești...521

24 aug 01:19PoliticăAsociaţia Constructorilor şi Investitorilor Dobrogea atenţionează SPIT că riscă plângeri penale pe seama taxei de tramă stradală

Asociația Constructorilor și Investitorilor Dobrogea (ACID), al cărui președinte ale Constantin Frățilă,...799

24 aug 00:06PoliticăIulian Iancu, deputatul ales pe listele PSD Constanța, propus pentru funcția de vicepremier pe probleme economice

Propunerea PSD pentru funcția de viceprimier pe probleme economice este Iulian Iancu, deputat. Iulian Iancu s-a aflat...568

24 aug 01:57PoliticăPrimăria a anunțat că se pregătește infrastructura pentru o parcare

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, administratorul tramei stradale a anunțat că pregătesc...900

24 aug 01:57PoliticăMesajul intern al lui Tăriceanu prin care anunță parafarea Alianței cu Pro România: se rupe coaliția PSD-ALDE

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis un mesaj pe grupul intern de WhatsApp al conducerii ALDE prin...601

24 aug 01:58PoliticăFostul șef CJ Brăila a ieșit din pușcărie: Gheorghe Bunea Stancu a executat doar 2 luni de închisoare din pedeapsa de 3 ani și 8 luni

Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost eliberat condiționat din...576

24 aug 00:06PoliticăȘedință CeX a PSD. LISTA propunerilor pentru ministere

Social-democrații s-au reunit vineri, la Parlament, în ședința Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta...1175

24 aug 02:01PoliticăPeste 3 milioane de lei. Cui a atribuit Consiliul Județean Constanța contractele de finanţare nerambursabilă!

Conform prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru...432

24 aug 01:59PoliticăPrimăria Constanța face angajări

Primăria municipiului Constanţa organizează concurs la sediul din bd.Tomis nr.51 pentru ocuparea unor funcţii...999

24 aug 01:19PoliticăSe REIA încasarea TAXEI de folosire a tramei stradale de către utilaje concepute pentru transportul de materiale de construcții

Taxa de folosire a tramei stradale pentru utilaje și autovehiculele concepute și construite pentru transportul de...1263

Monden
24 aug 00:00MondenCât costă să mănânci şi să bei în localurile deţinute de Delia, Garcea sau Bodo

Delia, Dani Oţil, Mugur Mihăescu, Mircea Dinescu şi Bogdan Marin, alias Bodo, se numără printre vedetele care au...550

24 aug 00:00MondenCând începe noul sezon Masterchef cu noii juraţi

La Pro Tv se încing din nou cuptoarele în această toamnă. Un nou sezon al show-ului culinar Masterchef cu cei trei...260

24 aug 00:00MondenLaura Bretan nu mai are timp de şcoala normală din cauza concertelor. Ce decizie a luat

Laura Bretan (17 ani), care în 2016 a câștigat marele premiu de 120.000 de euro, la concursul ”Românii au...312

24 aug 00:00MondenDelia, după şase sezoane „iUmor“: „Pot să devin psiholog fără probleme!“

Delia a învăţat să asculte oamenii după şase sezone în juriul emisiunii "iUmor" de la Antena 1 şi să...256

24 aug 00:00MondenAdrian Titieni, prima reacţie după ce fosta lui soţie s-a afişat cu Papadopol! Ce a spus despre cei doi?

Alexandru Papadopol iubeşte din nou ca un adolescent după despărţirea de Ioana Ginghină. Mânat de acest sentiment...424

24 aug 00:00MondenFoto Demi Lovato a renăscut din propria cenuşă! Cât de sexy a pozat artista cu ocazia zilei de naştere

Demi Lovato a împlinit 27 de ani pe 20 august şi a petrecut cât se poate de liniştit alături de buna sa prietena,...289

24 aug 00:00MondenFotografie de colecție cu Kim Kardashian West și toți cei patru copii

Kim Kardashian West (38 ani) a postat miercuri, pe Instagram, o poză înduioșătoare de familie în care apare...295

24 aug 00:00MondenDucii de Cambridge oferă o lecţie ducilor de Sussex călătorind într-un zbor comercial cu 80 de euro

După polemica suscitată de vacanţa ostentativă cu jeturi private a prinţului Harry şi soţiei sale, Meghan Markle,...300

24 aug 00:00Monden''Angel Has Fallen'' - Un film despre un atentat asupra preşedintelui SUA ajunge în cinematografe

Afişele cinematografelor din SUA sunt dominate în acest weekend de thrillerul de acţiune "Angel Has Fallen", comedia...241

24 aug 00:00MondenA apărut primul trailer al filmului ''Bombshell'' care denunţă scandalul sexual de la Fox News

Filmul "Bombshell", care se prezintă ca un aspirant serios la premiile Oscar de anul viitor, are în frunte un trio...280

Mapamond
24 aug 00:00MapamondMarea Britanie îi va trimite înapoi pe migranţii care trec ilegal Canalul Mânecii, spune premierul Johnson

Marea Britanie îi va trimite înapoi pe migranţii care încearcă să traverseze ilegal Canalul Mânecii din Franţa,...244

24 aug 00:00MapamondOpozantul rus Alexei Navalnîi a fost eliberat după 30 de zile de închisoare

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost eliberat vineri, după executarea unei pedepse de 30 de zile de închisoare, la...236

24 aug 00:00MapamondSUA: California va da în judecată administraţia Trump pentru noile măsuri privind detenţia imigranţilor minori

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunţat joi că acest stat se va adresa justiţiei, la începutul...232

24 aug 00:00MapamondCoreea de Nord se declară pregătită atât pentru dialog cât şi pentru confruntare cu SUA

Ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho a declarat vineri că Phenianul este pregătit atât pentru dialog cât şi...247

24 aug 00:00MapamondSOS Amazonia: Mişcarea Gretei Thunberg a chemat la proteste în faţa reprezentanţelor diplomatice ale Braziliei

Mişcarea tinerei suedeze Greta Thunberg - simbol al luptei împotriva încălzirii globale - "Vineri pentru Viitor" a...262

24 aug 00:00MapamondMoscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, care divizează în continuare opinia publică rusă

Publicarea de către guvernul rus a protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea...338

24 aug 00:00MapamondExplozia de la Severodvinsk: Peste 90 de persoane au venit în contact cu "pacienţii expuşi la radiaţii"

Peste 90 de persoane au intrat în contact cu "pacienţii expuşi la radiaţii" care au fost spitalizaţi într-o...250

24 aug 00:00MapamondSUA: Un bărbat condamnat pentru uciderea a trei bărbaţi homosexuali în 1994 a fost executat în Florida

Un bărbat condamnat pentru uciderea a trei bărbaţi homosexuali în anul 1994 a fost executat în statul Florida joi...271

24 aug 00:00MapamondNava Ocean Viking va debarca în Malta 356 de migranţi, ce vor fi preluaţi de 6 state UE, inclusiv România

Nava Ocean Viking, care aparţine unor ONG-uri ce salvează migranţi pe Mediterana, va debarca în Malta cei 356 de...243

24 aug 00:00MapamondRusia: Două explozii în incidentul nuclear, potrivit agenţiei de monitorizare norvegiene

Explozia care a ucis cinci oameni de ştiinţă ruşi în timpul testării unui motor de rachetă la începutul acestei...264

Sănătate
22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...469

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...580

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...811

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...1086

5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...974

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor a analizat 32 de produse din lapte...1045

30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se află la Constanţa, la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de...4145

25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1403

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!

Consilierii județeni au aprobat, în ședința Consiliului Județean Constanța de miercuri, 24 iulie a.c.,...1309

24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis marţi pe şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan...1164