rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Organizăm fapte bune!

Cu o istorie de peste 27 ani, Fundația M.G.H. Casa Speranța din Constanța oferă un mediu familial copiilor ai căror familii nu au reușit să o facă. Pe lângă responsabilitate, educație, respect și iubire, Fundația își mai propune să ofere copiilor noi oportunități de recreere și socializare într-un mediu diferit de cel de acasă. Și cum nici o vacanță școlară nu e completă fără o tabără, ne-am gândit să organizăm și în acest an o tabără, de neuitat! După cum probabil bine știți, fondurile unei Fundații pentru organizarea unor astfel de evenimente sunt limitate, astfel că, orice contribuție financiară va contribui la bucuria acestor copii! Și pentru că nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, celor ce ne vor lasă date de contact, copiii le vor întoarce bucuria printr-un “suvenir” realizat de ei însuși!

Pentru cei ce nu ne cunosc încă, dar doresc să o facă, vor găși mai jos un scurt istoric al Fundației; pe cei și mai curioși, îi invităm să ne viziteze!

ISTORICUL FUNDAȚIEI M.G.H. – CONSTANȚA

Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA - Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991 de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor abandonați și cu infecție HIV din județul Constanța. Activitatea Casei Speranta se bazează pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile.

Casa Speranța este situată în Constanța, unul dintre orașele cele mai afectate din România în ceea ce privește epidemia de SIDA la copii. Datele statistice prezintă România ca fiind țara cu cea mai mare incidență de SIDA pediatrică din lume. Copiii reprezinta 85% din totalul de cazuri de SIDA din România iar 50% din copiii cu SIDA sunt abandonați sau orfani. (Strategia Naționala HIV/SIDA România 2000 – 2003 – Guvernul României)

Casa Speranța este o organizație neguvernamentală, non-profit, având scop umanitar fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

Înca din 1991 Casa Speranța și-a propus, și a reușit, să demonstreze superioritatea modelului de îngrijire de tip familial și să servească drept model comunității naționale și internaționale pentru replicarea modelului de îngrijire în toate instituțiile de ocrotire pentru copii.

În cursul celor 27 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au copiat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent în județul Constanța s-au înființat, sau au fost transformate în rezidențe de tip familial, un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).

Mai multe centre de plasament aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București.

La cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În 2003 organizația “Alături de voi” din Iași dorește replicarea modelului de îngrijire de tip familial pentru centrul de plasament “Guliver” din Iași. În acest centru sunt îngrijiți 90 de copii și adolescenți abandonați și cu infecție HIV.

Casa Speranța a fost solicitată să se implice în analiza și evaluarea posibilității de transformare a centrului de plasament într- o rezidență de tip familial. De asemenea Casa Speranța a furnizat material scris și instruire pentru personalul din acest centru în vederea replicării principiilor de îngrijire a copiilor.

În luna iunie 2003, în cadrul unei Conferințe Naționale, s-a finalizat de către Federația ProChild România un proiect de identificare a serviciilor model de buna practica.

Din cele 219 fundații și asociații care au aplicat pentru a deveni model de bună practică în protecția copilului, USAID, World Learning și Guvernului României au selecționat Casa Speranța drept “Model de Bună Practică în Protecția Copilului” la categoria “Servicii de protecție rezidențială de tip familial”.

Casa Speranța are o experiență îndelungată și în organizarea de ateliere de instruire pentru personalul din diverse centre de plasament, educatori din grădinițe și personal al Inspectoratelor Școlare, care au ales să copieze metoda de educație Montessori practicată în gradinița de la Casa Speranța.

Parteneri:

Colaborarea dintre Fundația M.G.H. Casa “Speranța” și D.G.A.S.P.C. Constanța este exemplu elocvent de colaborare între un organism al autorității locale și un ONG, în interesul major al copiilor aflați în dificultate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este partener tradițional al Casei Speranța, încă de la înființarea casei în 1991.

Inspectoratul Școlar Constanța este un alt partener din sfera guvernamentală care colaborează cu Casa Speranța. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar, copiii abandonați și cu infecție HIV care trăiesc în Casa Speranța au putut fi integrați în sistemul public de învățământ.

Colaborarea dintre Casa Speranța și reprezentanța UNICEF România este un exemplu de parteneriat care ne onorează și care a contribuit esențial în asigurarea unor standarde de îngrijire înalte pentru copiii rezidenți în Casa Speranța. Sprijinul financiar pe care UNICEF l-a acordat mulți ani Casei Speranța, a condus la menținerea unor standarde de îngrijire ridicate pentru copii, iar ajutorul în editarea diverselor lucrări elaborate în Casa Speranța contribuie la promovarea modelului de îngrijire de tip familial și al metodei de educație Montessori.

Colaborarea dintre Fundația M.G.H.- Casa Speranța și Asociația “Noi și Ceilalți” – Filiala - Constanța, a avut și are un rol deosebit în integrarea socio- profesională a tinerilor protejați din aceasta casă, deoarece mai multe tinere au finalizat cursurile de cameriste și operator calculatoare electronice și rețea.

Un numar mare de organizații internaționale au fost parteneri (finanțatori) ai Casei Speranța pentru proiecte specifice. Fundatia Lift the Children din California, SUA, a contribuit în ultimii ani la finanțarea taberei de vară pentru copiii din Casa Speranța. Fundația Cherish Our Children Internațional din Texas a fost un partener al Casei Speranța în evaluarea statusului nutrițional al copiilor și finanțarea unui program de dezvoltare a abilităților practice pentru adolescenți. Fundația RISCH Francy din Belgia s-a implicat în asigurarea de fonduri pentru asigurarea unei nutriții corespunzatoare pentru copii.

O mulțime de alte organizații naționale și internaționale sunt colaboratori ai Casei Speranța: Federatia UNOPA, Asociația Speranța Constanța, Holt România, T’Huis in t’tehuis Belgia, COTW –SUA, Rotary Club Constanța România.

Sustenabilitate / continuitate:

În prezent în Casa Speranța sunt protejați un număr de 15 copii/tineri seropozitivi și care au vârsta cuprinsă înte 6 luni si 30 ani, aceștia provin din mai multe județe ale țării și din familii defavorizate , care până în prezent nu au menținut legatura cu aceștia.

• Număr copii / tineri protejati in cadrul Fundatiai M.G.H. este de 12, dupa cum urmează:

Probleme cu care se confruntă Fundația M.G.H./Casa Speranța:

- lipsa fondurilor -

Pentru mulți ani, Casa Speranța a fost sprijinită financiar cu fonduri din SUA.

Fundația M.G.H. se confruntă cu problema delicată de a asigura cu certitudine condițiile optime conform standardelor minime obligatorii privind continuarea procesului de creștere, educație și integrare socio-profesională a tinerilor aflați în plasament.

Acest fenomen se perpetuează și se accentuează din păcate cu fiecare zi, deoarece finanțatorii care susțin Fundația M.G.H.(din 1991) sunt și ei la rândul lor în situația de a se desființa și în imposibilitatea de a mai finanța activitatea din Constanța.

Pentru fiecare copil care a fost admis sa trăiască la Casa Speranța există un plan pe termen lung în ceea ce privește nevoile lui de dezvoltare, educație și integrare socio-profesională, din punct de vedere teoretic, dar din perspectiva financiară suntem în impas.

Administrator Fundația M.G.H.,

Elena Cișmașu

vineri, 24 august 2018799
Comentarii
Vremea
10°10° - 10° luni, 12 noiembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 5.68 m/s din ENE
Presiune: 1042.88 milibari

Loto
6/4971021233039
5/40112628323336
joker182532373913
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 noi 00:28SportRugby: România a urcat pe locul 16 în ierarhia internaţională

Naţionala de rugby a României a urcat o poziţie, de pe locul 17 pe 16, în ierarhia internaţională (105 ţări),...178

12 noi 00:00SportDinamo a fost aproape să dea lovitura, cu FCSB: derbiul s-a terminat egal

FC Dinamo a remizat, duminică, pe teren propriu, scor 1-1 (1-0), în derbiul cu FCSB, din etapa a XV-a a campionatului...449

12 noi 00:00SportSimona Halep şi Darren Cahill ar putea relua colaborarea în 2020

Simona Halep şi Darren Cahill au anunţat că nu vor mai colabora în 2019, antrenorul australian invocând motive de...453

12 noi 00:00SportPrimele poze cu Ianis Hagi la naționala mare

Naționala României a efectuat ieri la Mogoșoaia un antrenament înaintea ”dublei” cu Lituania și Muntenegru de...387

Local
13 noi 22:00LocalAnchete extinse pe piața produselor de semnalizare rutieră

Consiliul Concurenței a extins investigația pe piața produselor de semnalizare rutieră și a efectuat o inspecție...222

13 noi 00:44LocalTrei dintr-o lovitură! Beți la volan! Unul nu avea nici permis

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 11 noiembrie a.c., în jurul orei 15.30, au depistat...1736

13 noi 00:27LocalAccident rutier TERIBIL, în drum spre Constanța: a ieșit cu mașina de pe carosabil

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, la data de 12 noiembrie a.c., în jurul orei 00.25, a condus un autoturism, pe DN...2334

13 noi 00:43LocalAccident rutier în Constanța: o femeie a fost rănită

...279

13 noi 00:42LocalFurt dintr-un centru comercial din Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, la data de 11 noiembrie a.c., au depistat o tânără, în vârstă de 25...314

13 noi 00:41LocalAtenție, constănțeni! Activitatea de la Caziere este îngreunată!

Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS a suferit o avarie de natură tehnică, iar activitatea de...191

13 noi 00:38LocalSute de șoferi amendați de Poliția Locală. N-au plătit tariful pentru locul de parcare!

Pe parcursul săptămânii trecute, polițiștii locali constănțeni au acționat pe toată raza de competență pentru...665

13 noi 00:37LocalPește BRACONAT, capturat de polițiștii de frontieră din Tulcea

Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență un cetăţean român care transporta cu un...217

13 noi 00:37LocalUn sirian care a trecut ilegal granița, prins în Negru Vodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, pe raza orașului Negru Vodă, un cetățean...677

13 noi 00:37LocalAccident rutier în Lazu provocat de un octogenar

Vârstnic neatent: a intrat cu mașina în alt participant la trafic! Luni, 12 noiembrie, în jurul orei 09:00, un...296

Politică
13 noi 00:28Politică“Implică-te, donează sânge, salvează o viaţă!“

“Implică-te, donează sânge, salvează o viaţă!“ este un eveniment organizat de ALDE Constanţa prin OFLDE...287

13 noi 00:56PoliticăSenat: Legea privind regimul armelor şi muniţiilor, modificată

Senatorii au adoptat luni proiectul de modificare a Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, care prevede ca...281

13 noi 00:56PoliticăIohannis: De la 1 ianuarie 2019 România va prelua Preşedinţia Consiliului UE. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei...170

13 noi 00:48PoliticăTSD Constanța încurajează tinerii să iasă la vot!

Tineretul înseamnă în clipa aceasta tot ce va fi, în faţa a tot ce a fost, sau, altfel spus, tinerii sunt prezentul...311

13 noi 00:47PoliticăDe Ziua Dobrogei, pensionarii din Constanța vor fi serviți cu tochitură

Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Constanța îi invită miercuri, 14...543

13 noi 00:46PoliticăLiberalii constănțeni au marcat, la Tulcea, 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mamă

Numeroși liberali constănțeni au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Art Cafe – Casa Avramide din...219

13 noi 00:46PoliticăKlaus Iohannis sesizează CCR: lovitură DEVASTATOARE pentru Avocatul Poporului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, luni, 12 noiembrie a.c., o sesizare...333

13 noi 00:45PoliticăPlacă comemorativă pentru 60 de voluntare scoțiene aflate pe frontul dobrogean, în Primul Război Mondial

Duminică, 11 noiembrie a.c., Primăria Municipiului Medgidia a organizat o suită de evenimente consacrate Centenarului...251

13 noi 00:36PoliticăConstănțenii, invitați la ~Zilele Dobrogei~

A început numărătoarea inversă până când dobrogenii, cu mic, cu mare, vor sărbători cei 140 de ani de la...294

13 noi 00:31PoliticăCamera Deputaților a decis TACIT: Legea prin care se vor aloca fonduri de 860.000 de euro Casei Regale, adoptată

Legea prin care se vor aloca fonduri de 860.000 de euro Casei Regale a trecut de Camera Deputaților, fiind adoptată...320

Monden
13 noi 00:00MondenPelinel, gravidă cu gemeni, şi-a etalat burtica la o nuntă

Cine spune că femeile gravide nu-şi pot găsi rochii pe măsură sau că nu pot dansa la petreceri cu ştaif?...86

13 noi 00:00MondenTatăl lui Ștefan Hrușcă a murit. Artistul a ajuns de urgență în România

Zi de doliu pentru Ștefan Hrușcă. Tatăl artistului a murit luni, 12 noiembrie, iar acesta a ajuns de urgență în...87

13 noi 00:00MondenCum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la dineul dat la Paris cu ocazia a 100 de ani de la Ziua Armistițiului. Presa internațională a lăudat-o

Prezentă alături de soțul său, președintele Klaus Iohannis, la dineul dat de familia Macron la Palatul Elysee cu...96

13 noi 00:35MondenJacheta purtată de Michael Jackson în turneul „Bad” a fost vândută la prețul unei vile de lux

Celebra jachetă de culoare neagră, purtată de Michael Jackson în turneul „Bad” a fost vândută, sâmbătă, la...150

13 noi 00:00MondenBella Hadid ar urma să fie cerută în căsătorie. The Weeknd caută inelul pentru celebrul fotomodel

Clopote de nuntă vor bate în curând la Hollywood pentru Bella Hadid şi The Weeknd. Cel puțin asta susține un...87

13 noi 00:00MondenClipe grele pentru Aerosmith. Chitaristul Joe Perry, spitalizat de urgenţă după ce s-a prăbuşit la un concert

Muzicianul Joe Perry, chitaristul trupei Aerosmith, a fost spitalizat de urgenţă după ce s-a prăbuşit în culise,...85

13 noi 00:00MondenGerald Butler a publicat imagini cu casa sa distrusă în incendiile de vegetaţie din California

Casa lui Gerald Butler se numără printre locuinţele distruse în incendiile de vegetaţie care au cuprins statul...90

13 noi 00:00MondenAsistenta personală a ducesei Meghan a demisionat subit la şase luni după nunta acesteia

Asistenta personală a lui Meghan de Sussex a demisionat la aproape şase luni după nunta acesteia cu prinţul Harry al...87

13 noi 00:00MondenUn celebru deisgner vestimentar renunţă la ţinutele din blănuri şi piele în colecţiile sale

Designerul Jean Paul Gaultier, supranumit "copilul teribil al modei franceze", a anunţat că va renunţa la ţinutele...86

13 noi 00:00Monden„The Grinch“ fură primul loc în box-office-ul nord-american

Morocănosul ''Grinch'' a urcat în fruntea box-office-ului nord-american în acest week-end, cu încasări de 66 de...87

Mapamond
13 noi 00:00MapamondCazul Khashoggi: Washingtonul va trage la răspundere persoanele responsabile, afirmă Mike Pompeo

Statele Unite "vor trage la răspundere toate persoanele implicate în asasinarea lui Jamal Khashoggi", i-a spus...82

13 noi 00:00MapamondBrexit: Laburiştii anunţă că vor cere alegeri parlamentare în cazul respingerii planului propus de Theresa May

Partidul Laburist britanic (de opoziţie) va face demersuri pentru organizarea unor alegeri parlamentare şi, posibil,...84

13 noi 00:00MapamondBulgaria respinge pactul ONU privind migraţia

Bulgaria s-a alăturat luni numărului tot mai mare de state membre ale Uniunii Europene care se opun pactului...94

13 noi 00:00MapamondSiria extinde perioada pentru revendicările de proprietate post-război

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a modificat o lege controversată privind proprietăţile care i-a alarmat pe...90

13 noi 00:00MapamondGermania: Merkel marchează un secol de drept de vot pentru femei, cerând paritate în politică între bărbaţi şi femei

Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel pentru paritate în politică între bărbaţi şi femei, luni la...85

13 noi 00:00MapamondScoţia va fi pionieră în educaţia drepturilor LGTBQ în şcoli

Scoţia va deveni pionieră datorită introducerii în programa sa de învăţâmânt a drepturilor pentru persoanele...90

13 noi 00:00MapamondItalia: Podul prăbuşit la Genova va fi demolat în decembrie

Viaductul rutier Morandi, prăbuşit pe data de 14 august la Genova, în nord-vestul Italiei, tragedie în care şi-au...91

13 noi 00:00MapamondPortugalia: Un avion Transavia a aterizat de urgenţă la Faro din cauza unei probleme de presurizare

Un avion al companiei aeriene Transavia, filiala low-cost a grupului Air France-KLM, a efectuat o aterizare de urgenţă...90

13 noi 00:00MapamondPeru: Prăbuşirea autobuzului unei echipe de fotbal juniori, şapte morţi

În total, şapte persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 12 au fost rănite după prăbuşirea într-o prăpastie a...95

13 noi 00:00MapamondCENTENARUL ARMISTIŢIULUI: O militantă Femen s-a infiltrat printre fotoreporterii acreditaţi

O militantă Femen s-a introdus duminică dimineaţă, cu câteva ore înainte de ceremonia de comemorare a...95

Sănătate
10 noi 00:00SănătateMesaj de condoleanțe

...443

10 noi 00:09SănătateAlte acuzații ȘOCANTE: după două foarfece, chirurgul de la Spitalul Militar ar fi UITAT și gheme de ațe de sutură în altă pacientă!

La începutul acestei săptămâni, în spațiul public, au apărut acuzații extrem de grave la adresa dr. Gheorghe...3270

10 noi 00:11SănătateDOLIU în lumea medicală! A murit un apreciat medic oncolog!

Doliu în lumea medicală. Apreciatul medic oncolog Cristian Davidescu s-a stins din viață, anunțul fiind făcut de...1706

7 noi 00:06SănătateOncologul Meral Gunaldi vine sâmbătă în Constanța pentru a oferi, GRATUIT, a doua opinie medicală!

Profesorul Meral Gunaldi, unul dintre cei mai reputați doctori specializați în oncologie pentru adulţi din Turcia,...795

6 noi 00:36SănătateRomânia va avea un Registru Național al Cancerului la Copil. Iată ce informații va cuprinde!

Asociația Dăruiește Aripi, în parteneriat și în beneficiul Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică,...545

3 noi 00:41SănătatePrimul zâmbet. Viitoarele mame din CONSTANTA primesc GRATUIT lucruri necesare în primele zile de viață ale copilului

Organizația Salvați Copiii a lansat proiectul Primul Zâmbet, prin care oferă mamelor din întreaga țară sprijin...729

28 oct 01:52SănătateIgienă tot mai precară în spitale. Numărul infecţiilor dobândite de pacienţi aproape s-a dublat în ultimii 12 ani

Numărul infecţiilor dobândite în spitale s-a dublat aproape în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la...677

25 oct 23:52SănătateAPARATURĂ NOUĂ pentru secţia ATI a Spitalului Judeţean Constanţa!

Șanse în plus pentru pacienții aflați în stare gravă, internați în secția Anestezie Terapie Intensivă și...1190

24 oct 00:20SănătateAcțiune de amploare a Interpol: raiduri coordonate în 116 țări; au fost confiscate 500 tone de medicamente ilegale

Raiduri coordonate ale poliţiei întreprinse în 116 ţări s-au soldat cu confiscarea a 500 de tone de produse...761

24 oct 23:57SănătateImaginea serii vine de la meciul Real Madrid - Viktoria Plzen!

Imaginea serii vine de la meciul din Champions League dintre Real Madrid şi Viktoria Plzen! Un român aflat în tribune...2492