rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Organizăm fapte bune!

Cu o istorie de peste 27 ani, Fundația M.G.H. Casa Speranța din Constanța oferă un mediu familial copiilor ai căror familii nu au reușit să o facă. Pe lângă responsabilitate, educație, respect și iubire, Fundația își mai propune să ofere copiilor noi oportunități de recreere și socializare într-un mediu diferit de cel de acasă. Și cum nici o vacanță școlară nu e completă fără o tabără, ne-am gândit să organizăm și în acest an o tabără, de neuitat! După cum probabil bine știți, fondurile unei Fundații pentru organizarea unor astfel de evenimente sunt limitate, astfel că, orice contribuție financiară va contribui la bucuria acestor copii! Și pentru că nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, celor ce ne vor lasă date de contact, copiii le vor întoarce bucuria printr-un “suvenir” realizat de ei însuși!

Pentru cei ce nu ne cunosc încă, dar doresc să o facă, vor găși mai jos un scurt istoric al Fundației; pe cei și mai curioși, îi invităm să ne viziteze!

ISTORICUL FUNDAȚIEI M.G.H. – CONSTANȚA

Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA - Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991 de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor abandonați și cu infecție HIV din județul Constanța. Activitatea Casei Speranta se bazează pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile.

Casa Speranța este situată în Constanța, unul dintre orașele cele mai afectate din România în ceea ce privește epidemia de SIDA la copii. Datele statistice prezintă România ca fiind țara cu cea mai mare incidență de SIDA pediatrică din lume. Copiii reprezinta 85% din totalul de cazuri de SIDA din România iar 50% din copiii cu SIDA sunt abandonați sau orfani. (Strategia Naționala HIV/SIDA România 2000 – 2003 – Guvernul României)

Casa Speranța este o organizație neguvernamentală, non-profit, având scop umanitar fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

Înca din 1991 Casa Speranța și-a propus, și a reușit, să demonstreze superioritatea modelului de îngrijire de tip familial și să servească drept model comunității naționale și internaționale pentru replicarea modelului de îngrijire în toate instituțiile de ocrotire pentru copii.

În cursul celor 27 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au copiat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent în județul Constanța s-au înființat, sau au fost transformate în rezidențe de tip familial, un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).

Mai multe centre de plasament aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București.

La cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În 2003 organizația “Alături de voi” din Iași dorește replicarea modelului de îngrijire de tip familial pentru centrul de plasament “Guliver” din Iași. În acest centru sunt îngrijiți 90 de copii și adolescenți abandonați și cu infecție HIV.

Casa Speranța a fost solicitată să se implice în analiza și evaluarea posibilității de transformare a centrului de plasament într- o rezidență de tip familial. De asemenea Casa Speranța a furnizat material scris și instruire pentru personalul din acest centru în vederea replicării principiilor de îngrijire a copiilor.

În luna iunie 2003, în cadrul unei Conferințe Naționale, s-a finalizat de către Federația ProChild România un proiect de identificare a serviciilor model de buna practica.

Din cele 219 fundații și asociații care au aplicat pentru a deveni model de bună practică în protecția copilului, USAID, World Learning și Guvernului României au selecționat Casa Speranța drept “Model de Bună Practică în Protecția Copilului” la categoria “Servicii de protecție rezidențială de tip familial”.

Casa Speranța are o experiență îndelungată și în organizarea de ateliere de instruire pentru personalul din diverse centre de plasament, educatori din grădinițe și personal al Inspectoratelor Școlare, care au ales să copieze metoda de educație Montessori practicată în gradinița de la Casa Speranța.

Parteneri:

Colaborarea dintre Fundația M.G.H. Casa “Speranța” și D.G.A.S.P.C. Constanța este exemplu elocvent de colaborare între un organism al autorității locale și un ONG, în interesul major al copiilor aflați în dificultate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este partener tradițional al Casei Speranța, încă de la înființarea casei în 1991.

Inspectoratul Școlar Constanța este un alt partener din sfera guvernamentală care colaborează cu Casa Speranța. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar, copiii abandonați și cu infecție HIV care trăiesc în Casa Speranța au putut fi integrați în sistemul public de învățământ.

Colaborarea dintre Casa Speranța și reprezentanța UNICEF România este un exemplu de parteneriat care ne onorează și care a contribuit esențial în asigurarea unor standarde de îngrijire înalte pentru copiii rezidenți în Casa Speranța. Sprijinul financiar pe care UNICEF l-a acordat mulți ani Casei Speranța, a condus la menținerea unor standarde de îngrijire ridicate pentru copii, iar ajutorul în editarea diverselor lucrări elaborate în Casa Speranța contribuie la promovarea modelului de îngrijire de tip familial și al metodei de educație Montessori.

Colaborarea dintre Fundația M.G.H.- Casa Speranța și Asociația “Noi și Ceilalți” – Filiala - Constanța, a avut și are un rol deosebit în integrarea socio- profesională a tinerilor protejați din aceasta casă, deoarece mai multe tinere au finalizat cursurile de cameriste și operator calculatoare electronice și rețea.

Un numar mare de organizații internaționale au fost parteneri (finanțatori) ai Casei Speranța pentru proiecte specifice. Fundatia Lift the Children din California, SUA, a contribuit în ultimii ani la finanțarea taberei de vară pentru copiii din Casa Speranța. Fundația Cherish Our Children Internațional din Texas a fost un partener al Casei Speranța în evaluarea statusului nutrițional al copiilor și finanțarea unui program de dezvoltare a abilităților practice pentru adolescenți. Fundația RISCH Francy din Belgia s-a implicat în asigurarea de fonduri pentru asigurarea unei nutriții corespunzatoare pentru copii.

O mulțime de alte organizații naționale și internaționale sunt colaboratori ai Casei Speranța: Federatia UNOPA, Asociația Speranța Constanța, Holt România, T’Huis in t’tehuis Belgia, COTW –SUA, Rotary Club Constanța România.

Sustenabilitate / continuitate:

În prezent în Casa Speranța sunt protejați un număr de 15 copii/tineri seropozitivi și care au vârsta cuprinsă înte 6 luni si 30 ani, aceștia provin din mai multe județe ale țării și din familii defavorizate , care până în prezent nu au menținut legatura cu aceștia.

• Număr copii / tineri protejati in cadrul Fundatiai M.G.H. este de 12, dupa cum urmează:

Probleme cu care se confruntă Fundația M.G.H./Casa Speranța:

- lipsa fondurilor -

Pentru mulți ani, Casa Speranța a fost sprijinită financiar cu fonduri din SUA.

Fundația M.G.H. se confruntă cu problema delicată de a asigura cu certitudine condițiile optime conform standardelor minime obligatorii privind continuarea procesului de creștere, educație și integrare socio-profesională a tinerilor aflați în plasament.

Acest fenomen se perpetuează și se accentuează din păcate cu fiecare zi, deoarece finanțatorii care susțin Fundația M.G.H.(din 1991) sunt și ei la rândul lor în situația de a se desființa și în imposibilitatea de a mai finanța activitatea din Constanța.

Pentru fiecare copil care a fost admis sa trăiască la Casa Speranța există un plan pe termen lung în ceea ce privește nevoile lui de dezvoltare, educație și integrare socio-profesională, din punct de vedere teoretic, dar din perspectiva financiară suntem în impas.

Administrator Fundația M.G.H.,

Elena Cișmașu

vineri, 24 august 2018814
Comentarii
mai mult...Anunțuri
18 ian 00:00Anunțuri„CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A SPITALULUI ORĂȘENESC HÂRȘOVA, JUDEȚUL CONSTANȚA“

Unitatea Administrativ Teritoriala, Orașul Hârșova, județul Constanța, în calitate de Beneficiar, implementează...247

18 ian 00:00AnunțuriANUNŢ GOLDTERM MANGALIA215
17 ian 00:00AnunțuriAnunț286
22 dec 00:00AnunțuriANUNȚ IMPORTANT al SC Utilități Publice, în atenția cernăvodenilor!

Societatea Utilități Publice Cernavodă SRL, cu sediul în Cernavodă, Str. Fundătura Viorelelor, nr. 2A, jud....847

22 dec 00:00AnunțuriFinalizarea proiectului „Creşterea competitivităţii economice a societăţii ELCONTACT S.R.L. prin achiziţionarea de echipamente specifice"434
21 dec 00:00AnunțuriFinalizarea proiectului „Creşterea competitivităţii economice a societăţii ELCONTACT S.R.L. prin achiziţionarea de echipamente specifice"459
21 dec 00:00AnunțuriComunicat de presă

Lansarea proiectului ”Construire și dotare pensiune turistică în Localitatea Olimp, Mangalia, Județul...465

20 dec 13:00AnunțuriFinalizarea proiectului „Creşterea competitivităţii economice a societăţii ELCONTACT S.R.L. prin achiziţionarea de echipamente specifice"509
20 dec 00:00AnunțuriComunicat de presă496
19 dec 00:00AnunțuriSC Utilităţi Publice Cernavodă, anunţ în atenţia cetăţenilor

SC Utilităţi Publice Cernavodă anunţă că, în perioada următoare, va funcţiona după următorul program de lucru...534

18 dec 00:00AnunțuriCernavodă: se distribuie tichetele sociale pentru Crăciun!503
18 dec 00:00AnunțuriProgram de lucru cu publicul - Primăria Orașului Eforie511
Vremea
5° - 5.1° duminică, 20 ianuarie 2019
ploaie ușoarăUmiditate: 91%
Vânt: 5.51 m/s din S
Presiune: 1026.03 milibari

Loto
6/49151721263546
5/401111319318
joker6101112333
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 ian 00:00SportNapoli - Lazio: 2-1. Ștefan Radu, integralist la oaspeți

Cu o mulţime de absenţe în primul 11, Napoli a reuşit să se impună în derby-ul cu Lazio, la care Ştefan Radu a...19

21 ian 00:00SportBarcelona - Leganes: 3-1. Dembele, Suarez și Messi au adus a 7-a victorie la rând în La Liga

În runda cu numărul 20, catalanii au trecut de Leganes. Cu Messi doar rezeră, Dembele a marcat unicul gol al primei...24

21 ian 00:00SportCum și-a răsplătit Simona Halep familia pentru că a susținut-o în carieră

Simona Halep, 27 de ani, a ajuns pe locul 1 WTA și a făcut performanță în tenisul feminin, însă în spatele...28

21 ian 00:00SportMaria Sharapova, huiduită la Australian Open! Reacție nervoasă la conferință: „E o întrebare prostească”

Rusoaica Maria Sharapova, locul 30 WTA, a pierdut în trei seturi meciul cu australianca Ashleigh Barty, locul 15 WTA,...28

Local
21 ian 00:00LocalTeroarea trăită de o femeie din Cernavodă, după ce soțul a fost eliberat din închisoare

Pînchisoarea nu l-a reabilitat, mai rău l-a înrâit! A stat aproximativ doi ani într-un penitenicar din Spania,...45

19 ian 00:00LocalJudecători recuzați și abțineri de la judecată în dosarul de trafic de influență al lui Sorin Strutinsky

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimis în judecată în dosarul de trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit...623

19 ian 00:00LocalEcaterina Andronescu - “Sunt bani pentru 2.300 de microbuze şcolare”

Asociaţia Elevilor din Constanţa a protestat, timp de trei zile, începând de joi, 10 ianuarie 2019, în faţa...347

19 ian 04:07LocalCei doi HOȚI care se ASCUNDEAU de anchetatori s-au PREDAT!

În urma acțiunii pe linia furturilor de combustibil din vagoane, prin care niște persoane au fost surprinse în...818

19 ian 03:04LocalACCIDENT RUTIER cu persoană ÎNCARCERATĂ, în Constanța: a fost implicat și un TIR

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, 18 ianuarie, la ieșire din localitatea...4276

19 ian 03:06LocalFLĂCĂRI URIAȘE pe șoseaua Mangaliei din Constanța! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, 18 ianuarie, pe șoseaua Mangaliei din...4057

19 ian 03:01LocalCel mai LONGEVIV MARINAR în viață a împlinit 100 de ani!

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viață, care a participat la primul marș de...775

19 ian 03:13LocalPORTRET DE PROFESOR. De patru decenii, modelează talentul elevilor, iar picturile lui sunt expuse peste tot în lume!

Profesorul de educație artistică plastică Adrian Drăguț modelează, de aproape patru decenii, talentul și...497

19 ian 03:44LocalȘi beți și fără permis de conducere! Acestea sunt pericolele de pe străzile din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 17 ianuarie a.c., ora 21.30, au identificat un bărbat,...435

19 ian 12:19LocalOctogenară din Constanța AMENINȚATĂ și ÎNJURATĂ de fiu! Au intervenit polițiștii

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 17 ianuarie a.c., ora 08.00, au fost sesizați de către o...792

Politică
21 ian 22:47PoliticăPrimăria Constanţa intenţionează să închirieze terenurile de pe malul lacului Siutghiol

Asociația Demos, persoană juridică nonprofit, înregistrată în Registrul Național al Asociațiilor la numărul...432

19 ian 12:13PoliticăEcaterina Andronescu, la Constanţa. Vizite la Colegiul “Mihai Eminescu”, la Centrul “Jean Constantin” şi la Universitatea “Ovidius”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a aflat vineri, 18 ianuarie 2019, la evenimentele prilejuite de...606

19 ian 04:09PoliticăLider PNL trimis în judecată: Dacă apare amnistia, copiii mei votează PSD

Președintele organizației județene PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că...665

19 ian 04:09PoliticăFlorin Cîțu, atac INCENDIAR la Dragnea și Teodorovici: Mint! Își bat joc de România! Deficitul este la 5%

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, susține că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici minte și, de fapt, nu ar...437

19 ian 04:08PoliticăBădălău, ieșire nervoasă la adresa poliției după ce hoții i-au spart casa

Ministrul Economiei, lider al PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat vineri că au trecut peste două luni de când...629

19 ian 03:07PoliticăPROMISIUNI. Palatul Copiilor ar urma să fie preluat de Consiliul Judeţean

Primăria municipiului Constanţa are în dministrare, de puţină vreme, stadionul Farul. Existau discuţii ca...1271

19 ian 04:08PoliticăIluminat stradal cu becuri led, în Mangalia

Primăria Municipiului Mangalia a demarat, recent, proiectul de modernizare a rețelei de iluminat public stradal. În...825

19 ian 04:07PoliticăVictor Ponta, acuzații incendiare: Cred că s-au falsificat date

Fostul premier Victor Ponta a analizat joi seară, într-o intervenţie pentru B1TV, situaţia critică de la Complexul...623

19 ian 03:44PoliticăSistemul de iluminat public din Techirghiol a fost MODERNIZAT

Proiectul privind modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Techirghiol se apropie de sfârșit, a anunțat...415

19 ian 03:18PoliticăCe taxe cere Primăria Constanța pentru comercializarea de MĂRȚIȘOARE

Primăria Municipiului Constanța informează operatorii economici interesați că, începând de luni, 21 ianuarie...1787

Monden
21 ian 14:43MondenOzana Barabancea s-a operat din nou. Vedeta vrea să arate iar ca în liceu

Chiar și după ce a reușit să scape de toate kilogramele nedorite, Ozana nu renunță încă la ajutorul venit din...23

21 ian 00:00MondenSoțul Andei Adam a fost condamnat la trei ani de închisoare

Anda Adam și soțul ei trec prin momente grele deoarece el a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost...24

21 ian 00:00MondenRăzboiul dintre Bahmuțeanu și Prigoană continuă. Prezentatoarea TV, nevoită să facă un test antidrog

După ce în ultima perioadă foștii soți Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană s-au acuzat reciproc de afecțiuni...23

21 ian 14:37MondenGraviduţa Mirela Vaida va cânta la Eurovision

Va concura în prima semifinală Eurovision România 2019, organizată pe 27 ianuarie, la Iaşi, şi va urca pe scenă...23

21 ian 00:00MondenOana Roman este foarte mândră de cum arată. Nu vrea să audă de operații estetice

Oana Roman este foarte mândră de cum arată și le-a spus tuturor ce părere are despre operațiile estetice,...22

21 ian 00:00MondenGheorghe Turda și iubita mai tânără cu 23 de ani s-au despărțit

Gheorghe Turda și iubita lui au ales să se despartă după doar un an de relație. Nicoleta Voicu a făcut anunțul...25

21 ian 14:31MondenMorgan Freeman, învinovățit pentru moartea nepoatei. Actorul a fost acuzat de abuz sexual

Numele lui Morgan Freeman, din nou târât prin tribunale! Morgan, care deține una dintre cele mai cunoscute voci de la...25

21 ian 00:00MondenBrad Pitt, în mari tandreţuri cu Charlize Theron

La mai bine de doi ani de când s-a produs despărţirea de mama celor şase copii ai săi, Angelina Jolie, starul...25

21 ian 00:00MondenCum arăta Meryl Streep pe când i-a fost refuzat un rol sub motivaţia că era „prea urâtă”?

E una dintre marile actriţe premiate ale cinematografiei mondiale, având în palmares nu mai puţin de 3 trofee Oscar...23

21 ian 00:00MondenGala premiilor Oscar rămâne fără prezentator principal pentru prima dată după 1989

Gala de decernare a premiilor Oscar, cea mai urmărită ceremonie organizată la Hollywood, ar trebui să se deruleze...25

Mapamond
21 ian 00:00MapamondBrexit: Theresa May este îngrijorată din cauza "comploturilor" parlamentare

Cabinetul premierul britanic, Theresa May, a apreciat duminică "extrem de îngrijorătoare" presupusele comploturi puse...23

21 ian 00:00MapamondFlota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook ajuns în Marea Neagră

Flota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook, care a intrat în Marea...19

21 ian 00:00MapamondTrump a anunţat că a fost stabilit locul unde va avea a doua întâlnire cu Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire...23

21 ian 00:00MapamondFranţa: 'Vestele galbene' au manifestat la Paris, în al zecelea weekend consecutiv de proteste

Cinci mii de 'veste galbene' au mărşăluit sâmbătă la Paris, în cel de-al zecelea weekend consecutiv de proteste...24

21 ian 00:00MapamondPolonia: Funeraliile primarului oraşului Gdansk, decedat după ce a fost înjunghiat, au reunit 45.000 de persoane

Funeraliile primarului oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, decedat la 14 ianuarie în urma unui atac comis în...24

21 ian 00:00MapamondGermania: Markus Söder a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale

Politicianul Markus Söder a fost ales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Sociale (CSU),...26

21 ian 00:00MapamondBulgaria a extrădat în SUA un hacker rus, potrivit Moscovei

Bulgaria a extrădat în Statele Unite un hacker rus inculpat de un tribunal american pentru o fraudă informatică...29

21 ian 00:00MapamondIrlanda de Nord: Explozia unei posibile maşini capcană

O posibilă maşină capcană a explodat sâmbătă la Londonderry, în Irlanda de Nord, a anunţat poliţia,...26

21 ian 00:00MapamondMigranţi: Cel puţin 15 dispăruţi în apele Mediteranei, bilanţ mai grav potrivit supravieţuitorilor

Cel puţin 15 migranţi erau daţi dispăruţi sâmbătă după o operaţiune a Marinei italiene în apele libiene, dar...23

21 ian 00:00MapamondUngaria: Mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva legii care modifică regimul orelor suplimentare

Câteva mii de unguri au manifestat la Budapesta, sâmbătă, împotriva premierului Viktor Orban şi a noii legi care...23

Sănătate
19 ian 04:07SănătatePintea: Suntem în pragul unei epidemii de gripă în acest moment

România este în pragul unei epidemii de gripă în prezent, a susţinut, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina...435

18 ian 03:57SănătateINSP: Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare faţă de...366

17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...525

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor

Grila după care se face inspecţia în vederea autorizării farmaciilor ar trebui să fie unitară la nivel de ţară...496

14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind...697

14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...396

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil

Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a cumpărat un sistem de imagistică de la firma unui polician din București...1516

11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 52.991 în...506

10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...653

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!

Reprezentanții Consiliului Județean Tulcea speră ca anul 2019 să înceapă lucrările de reabilitare, modernizare...558