rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Organizăm fapte bune!

Cu o istorie de peste 27 ani, Fundația M.G.H. Casa Speranța din Constanța oferă un mediu familial copiilor ai căror familii nu au reușit să o facă. Pe lângă responsabilitate, educație, respect și iubire, Fundația își mai propune să ofere copiilor noi oportunități de recreere și socializare într-un mediu diferit de cel de acasă. Și cum nici o vacanță școlară nu e completă fără o tabără, ne-am gândit să organizăm și în acest an o tabără, de neuitat! După cum probabil bine știți, fondurile unei Fundații pentru organizarea unor astfel de evenimente sunt limitate, astfel că, orice contribuție financiară va contribui la bucuria acestor copii! Și pentru că nici o faptă bună nu rămâne nerăsplătită, celor ce ne vor lasă date de contact, copiii le vor întoarce bucuria printr-un “suvenir” realizat de ei însuși!

Pentru cei ce nu ne cunosc încă, dar doresc să o facă, vor găși mai jos un scurt istoric al Fundației; pe cei și mai curioși, îi invităm să ne viziteze!

ISTORICUL FUNDAȚIEI M.G.H. – CONSTANȚA

Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA - Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991 de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța este o rezidență de tip familial care servește nevoile de dezvoltare și maturizare ale copiilor abandonați și cu infecție HIV din județul Constanța. Activitatea Casei Speranta se bazează pe Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile.

Casa Speranța este situată în Constanța, unul dintre orașele cele mai afectate din România în ceea ce privește epidemia de SIDA la copii. Datele statistice prezintă România ca fiind țara cu cea mai mare incidență de SIDA pediatrică din lume. Copiii reprezinta 85% din totalul de cazuri de SIDA din România iar 50% din copiii cu SIDA sunt abandonați sau orfani. (Strategia Naționala HIV/SIDA România 2000 – 2003 – Guvernul României)

Casa Speranța este o organizație neguvernamentală, non-profit, având scop umanitar fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

Înca din 1991 Casa Speranța și-a propus, și a reușit, să demonstreze superioritatea modelului de îngrijire de tip familial și să servească drept model comunității naționale și internaționale pentru replicarea modelului de îngrijire în toate instituțiile de ocrotire pentru copii.

În cursul celor 27 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au copiat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent în județul Constanța s-au înființat, sau au fost transformate în rezidențe de tip familial, un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).

Mai multe centre de plasament aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța.

Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București.

La cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În 2003 organizația “Alături de voi” din Iași dorește replicarea modelului de îngrijire de tip familial pentru centrul de plasament “Guliver” din Iași. În acest centru sunt îngrijiți 90 de copii și adolescenți abandonați și cu infecție HIV.

Casa Speranța a fost solicitată să se implice în analiza și evaluarea posibilității de transformare a centrului de plasament într- o rezidență de tip familial. De asemenea Casa Speranța a furnizat material scris și instruire pentru personalul din acest centru în vederea replicării principiilor de îngrijire a copiilor.

În luna iunie 2003, în cadrul unei Conferințe Naționale, s-a finalizat de către Federația ProChild România un proiect de identificare a serviciilor model de buna practica.

Din cele 219 fundații și asociații care au aplicat pentru a deveni model de bună practică în protecția copilului, USAID, World Learning și Guvernului României au selecționat Casa Speranța drept “Model de Bună Practică în Protecția Copilului” la categoria “Servicii de protecție rezidențială de tip familial”.

Casa Speranța are o experiență îndelungată și în organizarea de ateliere de instruire pentru personalul din diverse centre de plasament, educatori din grădinițe și personal al Inspectoratelor Școlare, care au ales să copieze metoda de educație Montessori practicată în gradinița de la Casa Speranța.

Parteneri:

Colaborarea dintre Fundația M.G.H. Casa “Speranța” și D.G.A.S.P.C. Constanța este exemplu elocvent de colaborare între un organism al autorității locale și un ONG, în interesul major al copiilor aflați în dificultate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este partener tradițional al Casei Speranța, încă de la înființarea casei în 1991.

Inspectoratul Școlar Constanța este un alt partener din sfera guvernamentală care colaborează cu Casa Speranța. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar, copiii abandonați și cu infecție HIV care trăiesc în Casa Speranța au putut fi integrați în sistemul public de învățământ.

Colaborarea dintre Casa Speranța și reprezentanța UNICEF România este un exemplu de parteneriat care ne onorează și care a contribuit esențial în asigurarea unor standarde de îngrijire înalte pentru copiii rezidenți în Casa Speranța. Sprijinul financiar pe care UNICEF l-a acordat mulți ani Casei Speranța, a condus la menținerea unor standarde de îngrijire ridicate pentru copii, iar ajutorul în editarea diverselor lucrări elaborate în Casa Speranța contribuie la promovarea modelului de îngrijire de tip familial și al metodei de educație Montessori.

Colaborarea dintre Fundația M.G.H.- Casa Speranța și Asociația “Noi și Ceilalți” – Filiala - Constanța, a avut și are un rol deosebit în integrarea socio- profesională a tinerilor protejați din aceasta casă, deoarece mai multe tinere au finalizat cursurile de cameriste și operator calculatoare electronice și rețea.

Un numar mare de organizații internaționale au fost parteneri (finanțatori) ai Casei Speranța pentru proiecte specifice. Fundatia Lift the Children din California, SUA, a contribuit în ultimii ani la finanțarea taberei de vară pentru copiii din Casa Speranța. Fundația Cherish Our Children Internațional din Texas a fost un partener al Casei Speranța în evaluarea statusului nutrițional al copiilor și finanțarea unui program de dezvoltare a abilităților practice pentru adolescenți. Fundația RISCH Francy din Belgia s-a implicat în asigurarea de fonduri pentru asigurarea unei nutriții corespunzatoare pentru copii.

O mulțime de alte organizații naționale și internaționale sunt colaboratori ai Casei Speranța: Federatia UNOPA, Asociația Speranța Constanța, Holt România, T’Huis in t’tehuis Belgia, COTW –SUA, Rotary Club Constanța România.

Sustenabilitate / continuitate:

În prezent în Casa Speranța sunt protejați un număr de 15 copii/tineri seropozitivi și care au vârsta cuprinsă înte 6 luni si 30 ani, aceștia provin din mai multe județe ale țării și din familii defavorizate , care până în prezent nu au menținut legatura cu aceștia.

• Număr copii / tineri protejati in cadrul Fundatiai M.G.H. este de 12, dupa cum urmează:

Probleme cu care se confruntă Fundația M.G.H./Casa Speranța:

- lipsa fondurilor -

Pentru mulți ani, Casa Speranța a fost sprijinită financiar cu fonduri din SUA.

Fundația M.G.H. se confruntă cu problema delicată de a asigura cu certitudine condițiile optime conform standardelor minime obligatorii privind continuarea procesului de creștere, educație și integrare socio-profesională a tinerilor aflați în plasament.

Acest fenomen se perpetuează și se accentuează din păcate cu fiecare zi, deoarece finanțatorii care susțin Fundația M.G.H.(din 1991) sunt și ei la rândul lor în situația de a se desființa și în imposibilitatea de a mai finanța activitatea din Constanța.

Pentru fiecare copil care a fost admis sa trăiască la Casa Speranța există un plan pe termen lung în ceea ce privește nevoile lui de dezvoltare, educație și integrare socio-profesională, din punct de vedere teoretic, dar din perspectiva financiară suntem în impas.

Administrator Fundația M.G.H.,

Elena Cișmașu

vineri, 24 august 2018526
Comentarii
Vremea
28°22.1° - 28.1° sâmbătă, 22 septembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 98%
Vânt: 0.86 m/s din SE
Presiune: 1029.17 milibari

Loto
6/4972533353942
5/4063032363821
joker61224313418
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 sep 00:00SportSimona Halep ia postura de lider WTA în serios și se pune contra Serenei în scandalul de sexism: "Arbitrii respectă regulamentul. Nu am altceva de adăugat!"

Simona Halep (26 de ani, 1 WTA) a oferit prima reacție după conflictul iscat de Serena Williams (16 WTA) în finala...265

22 sep 23:28SportȘumudică, declarație de dragoste pentru dictatorul Turciei: "Îl iubesc pe Erdogan"

Marius Șumudică, antrenorul lui Al Shabab, n-a uitat perioada în care a antrenat-o pe Kayserispor și și-a arătat...313

22 sep 23:21SportBate retrogradarea la ușă: colaps pentru Dinamo! A treia înfrângere consecutivă și locul 10 în Liga 1! Ieșenii își bat joc de ”câini”: ”Puteam să le dăm trei!”

Dinamo a pierdut pe terenul lui Poli Iași, scor 0-1, și a ajuns la trei înfrângeri consecutive, după meciurile cu...251

22 sep 00:00SportSepsi - FC Voluntari 1-1. Gazdele, pas greșit în visul de titlu

Sepsi Sf. Gheorghe și FC Voluntari au terminat la egalitate, scor 1-1, în primul meci al etapei cu numărul 9 din Liga...159

Local
22 sep 00:46LocalAccident rutier pe bulevardul Ferdinand: un pieton a fost rănit!

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 21 septembrie a.c., în jurul orei 17.00, pe bulevardul...1277

22 sep 00:46LocalPod peste granițe între Liceul Tehnologic 'Dragomir Hurmuzescu' și Deutches Rotes Kreuz, Frankfurt

Orice societate are nevoie de oameni cu suflet și disponibilitate, care să facă necondiționat ceva pentru...387

22 sep 00:45LocalAccident rutier în Inel II: două persoane au fost rănite!

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 21 septembrie a.c., în jurul orei 15.00, pe strada...1641

22 sep 00:35LocalPeste 60 kg peşte fără documente legale, confiscate de polițiștii de frontieră, la Constanţa!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat în zona de competență un cetăţean...481

22 sep 00:17LocalMedgidia nu mai are societate de termoficare! Locuitorii nu mai au apă caldă de patru luni

Situație de criză pentru locuitorii din Medgidia! Orașul a rămas fără societate de termoficare, după ce Apollo...1968

22 sep 00:42LocalPrins băut la volan, în Techirghiol!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 20 septembrie a.c., au depistat un bărbat, în...1473

22 sep 00:37LocalUn puștan din Constanța a tăbărât pe o femeie: i-a smuls lanțul de la gât

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța, la data de 20 septembrie a.c., au depistat un minor, George...1767

22 sep 00:33LocalCând 'GHERȚOII' pun de nuntă: manele și stradă blocată în zona Sabroso!

Nesimțirea continuă la Constanța! Fără a le păsa de cei din jur și acționând ca-n junglă, părinții unor miri...4034

22 sep 00:18LocalCel mai mare CONTRABANDIST de țigări din Constanța, parte dintr-o NOUĂ GRUPARE! A fost arestat din nou

Face ce face și ajunge după gratii! Este vorba despre Liciu Cristian, cel mai mare contrabandist de țigări de la...4871

22 sep 00:19LocalINCENDIU URMAT DE EXPLOZIE! O femeie a primit îngrijiri medicale

Salvatorii Secției de pompieri Măcin au intervenit, vineri, 21 septembrie, în jurul orei 8.30, pentru limitarea...2086

Politică
22 sep 00:00PoliticăCine a cerut în şedinţa PSD excluderea Gabrielei Firea!

Surprinzător cine a cerut, în şedinţa CEx a PSD, eliminarea Gabrielei Firea din toate funcţiile de la partid! Cel...316

22 sep 00:47PoliticăConsilierii de la Eforie, convocaţi în şedinţă

Consilierii locali din Eforie au fost convocaţi în şedinţă, în data de 27 septembrie, pe ordinea de zi figurând,...1049

22 sep 00:44PoliticăPrimarul Decebal Făgădău premiază elevii de 10 ai Constanței!

Primarul Constanței, Decebal Făgădau, va premia cei doi elevi din Constanța care au obținut media 10 la...394

22 sep 00:43PoliticăConsilierii locali municipali, convocați în ședință. Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi!

Consiliul local al municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, joi, 27 septembrie 2018, ora...529

22 sep 00:35PoliticăÎn atenţia năvodărenilor! Numai locatarii blocurilor care şi-au achitat 80% din datorie se bucură de apă caldă!

Năvodărenii consumatori ai Termica Năvodari sunt din nou în atenţia autorităţilor! De data aceasta,...1287

22 sep 00:55PoliticăGabriela Firea, ieșire VIOLENTĂ înainte de CEx: 'Va fi un linșaj politic. Se vrea excluderea mea'

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat, înaintea şedinţei CEx de vineri, că miza este excluderea sa din...396

22 sep 00:35PoliticăConsilierii judeţeni, convocaţi în şedinţă. Iată convocatorul!

În conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 215/2001 a Administraţiei Publice Locale,...442

21 sep 01:01PoliticăSONDAJ - Se anunţă o victorie zdrobitoare a taberei 'DA' la referendum

Sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 octombrie 2018, va avea loc referendumul pentru modificarea articolului 48 din...648

21 sep 01:00PoliticăVezi ce proiecte a adoptat Guvernul

Guvernul României s-a întrunit joi, 20 septembrie, în şedinţă! Au fost adoptate mai multe proiecte de acte...637

21 sep 00:55PoliticăA fost inaugurat tronsonul de drum reabilitat de pe DJ224, Medgidia - Tortoman - Siliștea! VIDEO

De-a lungul timpului şoferii care tranzitează judeţul Constanţa s-au arătat nemulţumiţi de starea drumurilor. O...1752

Monden
22 sep 00:00MondenAsociația „Dăruiește Viața” a refuzat donația de 11.000 de euro de la Holograf

Asociația „Dăruieşte Viaţă“, care construieşte un spital pentru copii, a anunţat că nu doreşte să accepte...199

22 sep 00:00MondenCristi Borcea și Valentina Pelinel vor fi părinți de gemene. Ce a făcut fostul acționar când a aflat marea veste

Cristi Borcea a aflat recent că va deveni tată de gemene, exact așa cum și-a dorit. De altfel, chiar în ziua în...184

22 sep 00:00MondenSorana Darclee s-a accidentat serios la “Ultimul Trib”. A avut nevoie de intervenția medicilor

Sorana face parte din echipa Lemurii, la" Ultimul Trib", iar în ediția de joi seara, cei mai afectați au ieşit...140

22 sep 00:00MondenCâștigă Ștefan Bănică jr „X Factor”? „Anul acesta grupa mea cred că va oferi o mare surpriză”

Câștigă Ștefan Bănică jr X Factor? O declarație de-a sa ne duce clar cu gândul la asta. Și, oricum,...135

22 sep 00:00MondenRapperul Suge Knight, condamnat la 28 de ani de închisoare pentru o crimă comisă în 2015. A trecut cu mașina peste un fost partener de afaceri

Rapperul Suge Kighnt, cunoscut după ce în anii 90 a lansat cariera mai multor artiști celebri, printre care Snoop Dog...143

22 sep 00:00MondenBeyonce, acuzată de vrăjitorie de fostul ei toboșar. Femeia susține că artista i-a făcut vrăji și i-a omorât pisica

Kimberly Thompson, o tânără muziciană care a colaborat timp de șapte ani cu Beyonce, a depus în instanță...148

22 sep 00:00MondenTake That anunţă un turneu britanic şi un album retrospectiv la 30 de ani de la înfiinţarea trupei

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi va lansa un...127

22 sep 00:00MondenChris Evans va fi protagonistul serialului 'Defending Jacob' difuzat de Apple

Actorul american Chris Evans, cunoscut pentru rolul Captain America în filmele universului Marvel, va fi protagonistul...138

22 sep 00:00MondenGillian Anderson şi Lily James, protagonistele unei adaptări pentru teatru a filmului "All About Eve"

Actriţele Gillian Anderson şi Lily James vor fi protagonistele unei adaptări pentru teatru a filmului "All About...137

22 sep 00:00MondenJ Balvin, marele favorit la premiile Latin Grammy cu opt nominalizări

Academia care decernează Latin Grammy Awards l-a anunţat joi pe artistul columbian de reggaeton J Balvin drept marele...128

Mapamond
22 sep 16:35MapamondMoscova acuză Washingtonul că vrea să o elimine de pe piaţa armelor cu sancţiunile sale

Sancţiunile adoptate joi seara de către SUA, primele împotriva unor entităţi străine pentru achiziţionarea de...137

22 sep 00:00MapamondPresa britanică: Theresa May a fost "umilită" de liderii europeni

Şefa guvernului britanic Theresa May a fost "umilită" de liderii europeni, care i-au cerut să-şi refacă propunerea...160

22 sep 00:00MapamondGermania: Sprijinul popular pentru blocul conservator, la un nou nivel minim

Sprijinul popular pentru blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel a înregistrat un nou nivel minim, iar...141

22 sep 00:00MapamondCancelarul austriac remarcă o legătură între traficanţi şi ONG-urile care salvează migranţi pe Mediterana

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a vorbit joi despre 'suspiciunea' că în operaţiunile de salvare a refugiaţilor...132

22 sep 00:00MapamondSUA sancţionează China pentru achiziţionarea de armament rusesc; ţinta este de fapt Moscova

Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor (EDD), agenţia...145

22 sep 00:00MapamondA murit preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang

Preşedintele Vietnamului, Tran Dai Quang, a decedat vineri, la vârsta de 61 de ani, anunţă agenţia de presă...143

22 sep 00:00MapamondSUA: Incident armat în Maryland: Patru morţi, inclusiv atacatoarea

O femeie înarmată cu un pistol Glock calibrul 9 mm a deschis focul joi asupra colegilor de muncă într-un centru de...130

22 sep 00:00MapamondPentru femeile din Afganistan, naşterea are un risc de mortalitate mai mare decât conflictul armat

Pentru femeile din Afganistan, naşterea are un risc de deces de circa cinci ori mai mare decât conflictul armat din...150

22 sep 00:00MapamondTanzania: Cel puţin 42 de morţi după scufundarea unui feribot, posibil peste 200 de victime

Cel puţin 42 de oameni s-au înecat joi, după ce un feribot s-a scufundat în Tanzania, în lacul Victoria,...139

22 sep 00:00MapamondSUA: Incident cu arme în statul New York, soldat cu şapte victime

Şapte oameni, printre care şi copii, au fost împuşcaţi joi în oraşul Syaracuse din statul american New York, a...133

Sănătate
18 sep 16:33SănătateUn reputat chirurg pediatru din Turcia vine la Constanţa. Şansă în plus pentru copiii nascuţi cu malformaţii grave

În data de 29 septembrie a.c., prof. dr. Ahmet Alptekin, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi pediatri din Turcia,...555

17 sep 01:03Sănătate„11 căi de luptă împotriva depresiei” – ghid practic, în biblioteca virtuală Baylor

Biblioteca virtuală Baylor se îmbogăţeşte cu un nou ghid de stil de viaţă: „11 căi de luptă împotriva...672

15 sep 00:49SănătateSANAMED nu are contract cu CJAS: ‘În cazul analizelor pentru copii este nevoie de un bilet de trimitere cu parafa medicului!’

Mămica unui băiețel de trei ani a reclamat, zilele trecute, faptul că în momentul în care s-a prezentat la...1426

13 sep 00:38SănătateVeste bună pentru copiii și tinerii cu DIABET: statul va deconta aparatele de monitorizare a glicemiei

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 13 septembrie a.c., un proiect de modificare a Programului național de diabet...2018

14 sep 00:28SănătateEchipa de baschet feminin a Constanţei, pregătită de noul sezon competiţional!

Nou promovată, PHOENIX CONSTANȚA, începe noul sezon competițional 2018-2019 în Liga Națională de Baschet Feminin...597

13 sep 00:38SănătateLupta împotriva depresiei continuă: '11 căi de luptă împotriva depresiei'

Se crede, în mod greşit, că depresia este o stare pe care persoanele afectate şi-o pot controla sau schimba brusc,...826

12 sep 23:20SănătateSimpozion dedicat medicilor din rețeaua sanitară a MAI, în stațiunea Mamaia

Staţiunea Mamaia va găzdui, în perioada 27 – 29 septembrie a.c., a XXI-a ediţie a Simpozionului Național ”Prof....660

10 sep 00:53SănătateInfarctul miocardic acut, cel mai mare „ucigaș” în 2017

Infarctul miocardic acut a fost, în 2017, motivul medical care a dus la cele mai multe decese, se arată în datele...810

8 sep 00:40SănătateRujeola face noi victime: alte 78 de cazuri în ultima săptămână

Alte 78 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, cele mai multe fiind în...616

5 sep 00:55SănătateMinisterul Sănătăţii depune plângere penală împotriva celor care au promovat şi distribuit informaţii potrivit cărora vaccinurile ar fi ineficiente

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce intenţionează să...650