rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Otita: tipuri, cauze și tratament

Otita este o infecție a urechii, cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii care provoacă inflamație la nivelul acesteia. Infecțiile urechii pot fi dureroase din cauza procesului inflamator survenit la nivelul acesteia, precum și din cauza acumulării de lichid în interiorul urechii.

Sursă foto: Shutterstock

Otita poate fi internă, medie sau externă, în funcție de zona urechii afectată de infecție. De asemenea, în funcție de tipul de inflamație, otita poate fi cronică sau acută, scrie doc.ro.

Otitele sunt dureroase și neplăcute, dar, dacă sunt tratate corespunzător, simptomele dispar relativ repede. Cu toate acestea, infecțiile cronice ale urechii pot fi ceva mai dificile, deoarece tind să reapară la intervale regulate de timp. Otitele cronice pot cauza leziuni permanente la nivelul urechii medii și interne.

Tipuri de otită

După cum am menționat, otita poate fi de mai multe tipuri, și anume internă, medie și externă. Fiecare se manifestă cu simptome tipice și necesită vizită la medic și tratament, după caz.

Otita internă

Otita internă este cunoscută și sub denumirea de labirintită. Această este caracterizată prin inflamația urechii interne. În general, acest tip de otită dispare de la sine, fără să fie nevoie de tratament.

Pot există, însă, și situații în care otita internă se agravează sau pacientul manifestă o formă severă, caz în care este necesar un tratament medicamentos. În caz contrar, pacientul riscă să își piardă auzul. Labirintita sau otita internă este o formă relativ rară de otită, mult mai rar întâlnită față de otita medie sau externă.

Otita medie

Otita medie este infecția care apare la nivelul urechii medii. Virusul sau bacteria care pătrunde în ureche dă curs inflamației în regiunea din vecinătatea timpanului. Această afecțiune este mai des întâlnită în rândul copiilor. Așadar, în jur de 80% dintre copii au de-a face cu o asemenea infecție până la vârsta de trei ani.

La fel că în cazul otitei interne, și otita medie se poate vindecă de la sine, fără tratament. Tratamentul este, însă, recomandat dacă durerea persistă și/sau apar și alte simptome, cum ar fi febra sau frisoanele.

De multe ori, otita medie apare că o urmare a unei infecții la nivelul tractului respirator, care se dispersează și ajunge către urechi. Atunci când trompa lui Eustachio se blochează, se produce o acumulare de lichid în spatele timpanului, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor în zona afectată, cauzând durere.

Otita externă

Otita externă este inflamația părții vizibile a urechii. Această apare din cauza bacteriilor sau fungilor care atacă urechea externă. Anumite situații predispun individul la apariția otitei externe, cum ar fi spălatul urechilor cu săpun sau cu alte substanțe care agresează pielea, anumite afecțiuni, precum dermatita atopică sau psoriazisul, practicarea sporturilor acvatice (urechea înotătorului), folosirea incorectă a bețișoarelor pentru curățarea urechilor sau lipsa unei igiene corespunzătoare a urechilor.

Simptomele otitei

După cum spuneam, simptomele otitei variază în funcție de tipul acesteia. Așadar, la pacienții cu otită internă, principalele simptome sunt stările frecvente de amețeală, țiuitul în urechi, vertigo și stare de slăbiciune.

În ceea ce privește otita medie, această se manifestă în principal prin durere la nivelul urechii, dar pot apărea și alte simptome precum stare de irascibilitate, tulburări de somn, febră și frisoane, senzație de ureche înfundată, congestie nazală și probleme de auz. În cazuri mai severe, pacientul poate remarcă secreții galbene la nivelul urechii, pierderea echilibrului, stare de greață însoțită de vărsături, diaree și pierderea apetitului.

Otita externă este definită, că simptomatologie, în special prin apariția pruritului la nivelul urechii externe. Printre alte simptome care pot apărea se numără durerea puternică la nivelul canalului auditiv și al lobului urechii, înroșirea urechii, senzația pregnantă de ureche înfundată, probleme de auz și, în cazuri mai severe, amețeli, febră și frisoane.

Aceste simptome pot apărea și dispărea și, în unele situații, se pot manifestă la nivelul ambelor urechi. Durerea este, de obicei, mai severă în cazurile de infecție dublă a urechilor.

Simptomele otitei cronice pot fi mai puțin intense față de cele ale otitei acute.

Copiii mai mici de șase luni, care fac febră sau manifestă orice simptome de infecție a urechii, trebuie duși de urgență la medic. Este important să soliciți asistență medicală imediată dacă cel mic are febră mai mare de 39 grade Celsius sau durere puternică la nivelul urechilor.

Cauzele otitei

Infecțiile urechii apar, de regulă, atunci când trompa lui Eustachio se inflamează sau se blochează, având drept consecință acumularea de lichid la nivelul urechii medii. Trompa lui Eustachio este un canal care conectează urechea medie, sau timpanul, de nazofaringe.

Atunci când trompa lui Eustachio se blochează sau se inflamează, există mai multe cauze principale:

- Alergiile

- Răcelile sezoniere

- Infecțiile sinusale

- Excesul de mucus

- Fumatul

- Infectarea sau inflamarea adenoizilor (un țesut aflat în vecinătatea amigdalelor care blochează accesul bacteriilor și virusurilor în organism)

- Schimbarea presiunii în aer.

Otitele apar cel mai frecvent la copii deoarece aceștia nu au trompa lui Eustachio complet formată, această fiind mai îngustă și mai scurtă. Sugarii care sunt hrăniți cu biberonul prezintă un risc mai crescut de infecții ale urechii față de cei hrăniți la sân.

Printre factorii de risc principali care contribuie la apariția otitelor se numără și:

- Schimbările de altitudine (de exemplu, în călătoriile cu avionul sau în alpinismul practicat la înălțimi foarte mari)

- Schimbările de climă

- Expunerea la fumul de țigară

- Utilizarea suzetei

- Răceli sau infecții ale urechii recente

Diagnosticul și tratamentul otitei

Vizita la medic

Medicul îți va examina urechile cu ajutorul unui instrument numit otoscop (consultația se numește otoscopie). În urmă examinării, medicul va putea identifica iritația, acumularea de lichid, perforarea timpanului sau alte posibile complicații ale otitei. Dacă infecția este avansată, medicul va preleva o mostră de fluid din interiorul urechii pentru a investiga prezența bacteriilor rezistente la antibiotice, în așa fel încât să îți poată prescrie un tratament adecvat.

În unele cazuri, e posibil să fie nevoie de investigații imagistice, cum ar fi un CT, pentru a identifica dacă infecția s-a răspândit mai departe de urechea medie.

Nu în ultimul rând, e posibil că medicul să efectueze un test de auz, mai ales dacă suferi de infecții cronice ale urechii.

Forme de tratament

Tratament medicamentos

În ceea ce privește tratamentul pentru otita internă, acesta începe prin monitorizarea infecției, pentru a vedea dacă se poate vindecă de la sine – acest lucru se întâmplă în peste 80% din cazuri. Dacă afecțiunea nu se tratează de la sine, medicul va administra un tratament, în funcție de cauza infecției, care poate constă în prescrierea de antibiotice și antiinflamatoare.

Tratamentul pentru otita medie este stabilit în funcție de gravitatea infecției, precum și de toleranța pacientului la antibiotice sau de preferințele acestuia cu privire la tratament. Otita poate fi tratată fie cu antiinflamatoare și antitermice, fie cu antibiotice – numai dacă este vorba despre otita de cauză bacteriană, altfel antibioticele nu vor avea efect.

Tratamentul pentru otita externă se bazează, în principal, pe analgezice pentru reducerea durerii, precum și pe picături speciale pentru ureche și sinusuri.

Remedii

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul îți poate recomandă odihnă la pat, hidratare din belșug, cu apă, ceaiuri și sucuri naturale, o alimentație bogată în nutrienți, pentru susținerea sistemului imunitar, și protejarea capului de vânt, frig și umezeală, atât pe durata tratamentului, cât și o perioadă după.

Nu se recomandă călătoritul cu avionul, scufundările, schimbarea subită a climei sau activitățile sportive intense atât pe perioada tratamentului, cât și la o bucată de timp după recuperare, pentru a evita riscul de cronicizare a infecției urechii.

Măsuri de prevenție a otitei

Atât timp cât cunoști principalii factori de risc pentru dezvoltarea otitei, poți să te ferești de riscul de îmbolnăvire sau de cronicizare a infecțiilor urechii.

Igienă corectă a urechilor

Bețișoarele pentru urechi pot fi folosite în igienă urechilor, dar numai pentru curățarea pavilionului și celorlalte părți externe ale urechii. Pentru a îndepărta acumularea de ceară de la suprafața canalului de acces în interiorul urechii, se poate folosi o dischetă demachiantă umezită cu apă caldă. Cu blândețe, curăță strict intrândul canalului de acces, fără a pătrunde cu degetul în interiorul urechii.

Igienă urechilor trebuie efectuată săptămânal, iar aici ne referim strict la partea exterioară.

Măsuri generale

Următoarele practici pot reduce, de asemenea, riscul, de infectare a urechilor:

- Spălarea frecventă a mâinilor

- Evitarea mulțimilor

- Hrănirea la sân a sugarilor

- Evitarea folosirii suzetei la sugari și copii mici

- Evitarea fumatului și a fumatului pasiv

vineri, 25 iunie 2021156
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
27 iul 11:56SănătateNeuroblastomul: cauze, simptome, tratament

Neuroblastomul este un tip rar de cancer care afectează mai ales copiii și apare din cauze necunoscute. Există...154

27 iul 00:00SănătateStudiu: Scanarea retiniană, o metodă de a detecta boala Alzheimer182
27 iul 00:00SănătateSomnambulismul și boala Parkinson: care este legătura dintre ele?149
27 iul 00:00SănătateCum îți dai seama că folosești prea multă sare: 6 simptome care te dau de gol

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu...295

27 iul 00:00SănătateTotul despre complexul de vitamine B193
27 iul 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?264
27 iul 00:00SănătateCe sunt leguminoasele? Tipuri, beneficii, informații nutriționale, metode de gătit

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea...181

27 iul 00:00SănătateExercițiile fizice, rol protector împotriva formelor grave de COVID-19?171
27 iul 00:00SănătateCele mai bune vitamine pentru pielea ta196
27 iul 00:00SănătateDe câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și...199

27 iul 11:20SănătateCompetiţia pentru crearea unei pastile anti-COVID-19 se intensifică470
27 iul 11:22SănătateDoi soţi, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism701
Vremea
23.6°23.6° - 24.1° marţi, 27 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 4.38 m/s
Presiune: 1018 milibari

Loto
6/49252220274842
5/40182244401
joker32331482920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 iul 00:00SportTenis: Clasamentul WTA - Simona Halep se menţine pe 10, Gabriela Ruse - salt de 32 de locuri

Românca Simona Halep se menţine pe locul 10 în ierarhia mondială a jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), dată...331

27 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de marţi 27 iulie

Sportivii români vor evolua marţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo în doar trei discipline sportive, baschet feminin...369

27 iul 00:00SportJO 2020 - Tenis de masă: Elizabeta Samara, învinsă în turul al treilea la simplu

Jucătoarea română de tenis Elizabeta Samara a fost învinsă fără drept de apel de thailandeza Suthasini Sawettabut...250

27 iul 00:00SportJO 2020 - Robert Glinţă: Obiectivul meu principal este să-mi dobor recordul meu personal şi naţional

Înotătorul român Robert Glinţă, campion european en titre la 100 m spate, s-a calificat cu emoţii în finala...302

Local
27 iul 00:09LocalNoi lucrări de modernizare a tramei stradale în zonele rezidențiale

Conform graficului de lucru, în această săptămână se va decoperta carosabilul pe străzile Dunării și Frigului....484

27 iul 00:16LocalATENȚIE, ȘOFERI! Strada Pictor Ștefan Luchian se transformă în arteră rutieră cu dublu sens

Noua reglementare rutieră va fi instituită ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor. Astfel,...716

27 iul 00:10LocalSuspectul în cazul CRIMEI de la Tortoman, REȚINUT

1334

27 iul 00:16LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 13.000 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...329

27 iul 00:16LocalCoronavirus: 12 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.014 persoane...493

27 iul 11:06LocalCIMITIRUL din COGEALAC, PLIN de GUNOAIE și BĂLĂRII

Dacă în urmă cu câteva zile Replica de Constanța trăgea un semnal de alarmă în privința stării deplorabile a...686

Politică
27 iul 00:00PoliticăPSD îi cere premierului Cîţu să se retragă din Guvern până la Congresul PNL

Partidul Social Democrat îi solicită premierului Florin Cîţu să facă "un pas în spate" şi să-şi delege...250

27 iul 17:00PoliticăBarna: Voi propune un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă pentru vaccinarea anti-COVID

Vicepremierul Dan Barna a anunţat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului...260

27 iul 00:00PoliticăPSD atacă în instanţă starea de alertă instituită în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

185

27 iul 00:00PoliticăBarna: Delegaţii la Congresul USR PLUS trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID; altfel, vor fi înlocuiţi de supleanţi

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat, luni, că toţi delegaţii la Congresul partidului vor trebui să fie...270

27 iul 00:00PoliticăMAE: România a acordat 300.000 de euro pentru consolidarea independenţei mass-media din R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe a efectuat plata unei contribuţii voluntare în valoare de 300.000 de euro prin European...165

27 iul 00:00PoliticăDan Barna: Sper ca Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO

163

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1750

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11140

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1393

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2121

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2607

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3421

Monden
27 iul 00:00Monden"Van Damme e un om haios, nu are figuri". Joseph Hadad, detalii despre revederea cu actorul, după 16 ani

Care e legătura dintre Chef Joseph Hadad și Jean Claude Van Damme? Revenirea actorului american în țara noastră a...286

27 iul 00:00MondenMegan Fox a dezvăluit de ce nu mai bea alcool deloc

Megan Fox a dezvăluit recent de ce nu mai pune alcool în gură. Diva a decis să renunțe la băutură după o seară...405

27 iul 00:00MondenOrlando Bloom și-a găsit cel mai pufos și scump “antrenor de fitness” din lume

264

Mapamond
27 iul 00:00MapamondChina cere SUA să înceteze "demonizarea" sa, în cursul unei vizite a unui înalt oficial american

Relaţiile dintre Statele Unite şi China se află "într-un impas" şi Washingtonul trebuie să înceteze "demonizarea"...164

27 iul 00:00MapamondChina: 76 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic din luna ianuarie

China a raportat luni 76 de noi cazuri de COVID-19, un număr record din luna ianuarie, cea mai mare parte dintre...172

27 iul 00:00MapamondGrecia: 25 de arestări după un protest anti-vaccinare

149

27 iul 00:00MapamondCoronavirus: Algeria va produce vaccinul chinezesc Sinovac

Algeria va produce la nivel local vaccinul anticoronavirus al companiei chineze Sinovac, a indicat sâmbătă Ministerul...153

27 iul 11:17MapamondA treia doză de vaccin anti-COVID-19, luată în calcul în SUA cu prioritate pentru pacienţii cei mai vulnerabili

Persoanele care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar ar putea avea nevoie de o a treia...370

27 iul 11:18MapamondSute de locuitori, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie de pe insula Sardinia din Italia

247

Sănătate
27 iul 00:00SănătateCe sunt leguminoasele? Tipuri, beneficii, informații nutriționale, metode de gătit

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea...181

27 iul 00:00SănătateExercițiile fizice, rol protector împotriva formelor grave de COVID-19?

Un studiu apărut în British Journal of Sports Medicine sugerează că exercițiile fizice de rutină pot ajuta...171

27 iul 00:00SănătateCele mai bune vitamine pentru pielea ta

196

27 iul 00:00SănătateCum îți dai seama că folosești prea multă sare: 6 simptome care te dau de gol

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu...295

27 iul 00:00SănătateTotul despre complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B face referire la toate vitaminele solubile în apă, în afară de vitamina C. Este vorba despre...193

27 iul 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

În cazul în care nu ești sigur dacă ouăle, carnea și produsele lactate sunt dăunătoare în cazul tău, pentru...264

27 iul 00:00SănătateDe câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și...199

27 iul 11:20SănătateCompetiţia pentru crearea unei pastile anti-COVID-19 se intensifică

Competiţia între companiile farmaceutice pentru dezvoltarea unui tratament anti-COVID-19 sub formă de pastile se...470

27 iul 11:22SănătateDoi soţi, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism

701

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT