rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Otita: tipuri, cauze si tratament

Otita este o infecție a urechii, cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii care provoacă inflamație la nivelul acesteia. Infecțiile urechii pot fi dureroase din cauza procesului inflamator survenit la nivelul acesteia, precum și din cauza acumulării de lichid în interiorul urechii, scrie doc.ro.

Otita poate fi internă, medie sau externă, în funcție de zona urechii afectată de infecție. De asemenea, în funcție de tipul de inflamație, otita poate fi cronică sau acută.

Otitele sunt dureroase și neplăcute, dar, dacă sunt tratate corespunzător, simptomele dispar relativ repede. Cu toate acestea, infecțiile cronice ale urechii pot fi ceva mai dificile, deoarece tind să reapară la intervale regulate de timp. Otitele cronice pot cauza leziuni permanente la nivelul urechii medii și interne.

Tipuri de otită

După cum am menționat, otita poate fi de mai multe tipuri, și anume internă, medie și externă. Fiecare se manifestă cu simptome tipice și necesită vizita la medic și tratament, după caz.

Otita internă

Otita internă este cunoscută și sub denumirea de labirintită. Aceasta este caracterizată prin inflamația urechii interne. În general, acest tip de otită dispare de la sine, fără să fie nevoie de tratament.

Pot exista, însă, și situații în care otita internă se agravează sau pacientul manifestă o formă severă, caz în care este necesar un tratament medicamentos. În caz contrar, pacientul riscă să își piardă auzul. Labirintita sau otita internă este o formă relativ rară de otită, mult mai rar întâlnită față de otita medie sau externă.

Otita medie

Otita medie este infecția care apare la nivelul urechii medii. Virusul sau bacteria care pătrunde în ureche dă curs inflamației în regiunea din vecinătatea timpanului. Această afecțiune este mai des întâlnită în rândul copiilor. Așadar, în jur de 80% dintre copii au de-a face cu o asemenea infecție până la vârsta de trei ani.

La fel ca în cazul otitei interne, și otita medie se poate vindeca de la sine, fără tratament. Tratamentul este, însă, recomandat dacă durerea persistă și/sau apar și alte simptome, cum ar fi febra sau frisoanele.

De multe ori, otita medie apare ca o urmare a unei infecții la nivelul tractului respirator, care se dispersează și ajunge către urechi. Atunci când trompa lui Eustachio se blochează, se produce o acumulare de lichid în spatele timpanului, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor în zona afectată, cauzând durere.

Otita externă

Otita externă este inflamația părții vizibile a urechii. Aceasta apare din cauza bacteriilor sau fungilor care atacă urechea externă. Anumite situații predispun individul la apariția otitei externe, cum ar fi spălatul urechilor cu săpun sau cu alte substanțe care agresează pielea, anumite afecțiuni, precum dermatita atopică sau psoriazisul, practicarea sporturilor acvatice (urechea înotătorului), folosirea incorectă a bețișoarelor pentru curățarea urechilor sau lipsa unei igiene corespunzătoare a urechilor.

Simptomele otitei

După cum spuneam, simptomele otitei variază în funcție de tipul acesteia. Așadar, la pacienții cu otită internă, principalele simptome sunt stările frecvente de amețeală, țiuitul în urechi, vertigo și stare de slăbiciune.

În ceea ce privește otita medie, aceasta se manifestă în principal prin durere la nivelul urechii, dar pot apărea și alte simptome precum stare de irascibilitate, tulburări de somn, febră și frisoane, senzație de ureche înfundată, congestie nazală și probleme de auz. În cazuri mai severe, pacientul poate remarca secreții galbene la nivelul urechii, pierderea echilibrului, stare de greață însoțită de vărsături, diaree și pierderea apetitului.

Otita externă este definită, ca simptomatologie, în special prin apariția pruritului la nivelul urechii externe. Printre alte simptome care pot apărea se numără durerea puternică la nivelul canalului auditiv si al lobului urechii, înroșirea urechii, senzația pregnantă de ureche înfundată, probleme de auz și, în cazuri mai severe, amețeli, febră și frisoane.

Aceste simptome pot apărea și dispărea și, în unele situații, se pot manifesta la nivelul ambelor urechi. Durerea este, de obicei, mai severă în cazurile de infecție dublă a urechilor.

Simptomele otitei cronice pot fi mai puțin intense față de cele ale otitei acute.

Copiii mai mici de șase luni, care fac febră sau manifestă orice simptome de infecție a urechii, trebuie duși de urgență la medic. Este important să soliciți asistență medicală imediată dacă cel mic are febră mai mare de 39 grade Celsius sau durere puternică la nivelul urechilor.

Cauzele otitei

Infecțiile urechii apar, de regulă, atunci când trompa lui Eustachio se inflamează sau se blochează, având drept consecință acumularea de lichid la nivelul urechii medii. Trompa lui Eustachio este un canal care conectează urechea medie, sau timpanul, de nazofaringe.

Atunci când trompa lui Eustachio se blochează sau se inflamează, există mai multe cauze principale:

- Alergiile

- Răcelile sezoniere

- Infecțiile sinusale

- Excesul de mucus

- Fumatul

- Infectarea sau inflamarea adenoizilor (un țesut aflat în vecinătatea amigdalelor care blochează accesul bacteriilor și virusurilor în organism)

- Schimbarea presiunii în aer.

Otitele apar cel mai frecvent la copii deoarece aceștia nu au trompa lui Eustachio complet formată, aceasta fiind mai îngustă și mai scurtă. Sugarii care sunt hrăniți cu biberonul prezintă un risc mai crescut de infecții ale urechii față de cei hrăniți la sân.

Printre factorii de risc principali care contribuie la apariția otitelor se numără și:

- Schimbările de altitudine (de exemplu, în călătoriile cu avionul sau în alpinismul practicat la înălțimi foarte mari)

- Schimbările de climă

- Expunerea la fumul de țigară

- Utilizarea suzetei

- Răceli sau infecții ale urechii recente

Diagnosticul și tratamentul otitei

Vizita la medic

Medicul îți va examina urechile cu ajutorul unui instrument numit otoscop (consultația se numește otoscopie). În urma examinării, medicul va putea identifica iritația, acumularea de lichid, perforarea timpanului sau alte posibile complicații ale otitei. Dacă infecția este avansată, medicul va preleva o mostră de fluid din interiorul urechii pentru a investiga prezența bacteriilor rezistente la antibiotice, în așa fel încât să îți poată prescrie un tratament adecvat.

În unele cazuri, e posibil să fie nevoie de investigații imagistice, cum ar fi un CT, pentru a identifica dacă infecția s-a răspândit mai departe de urechea medie.

Nu în ultimul rând, e posibil ca medicul să efectueze un test de auz, mai ales dacă suferi de infecții cronice ale urechii.

Forme de tratament

Tratament medicamentos

În ceea ce privește tratamentul pentru otita internă, acesta începe prin monitorizarea infecției, pentru a vedea dacă se poate vindeca de la sine – acest lucru se întâmplă în peste 80% din cazuri. Dacă afecțiunea nu se tratează de la sine, medicul va administra un tratament, în funcție de cauza infecției, care poate consta în prescrierea de antibiotice și antiinflamatoare.

Tratamentul pentru otita medie este stabilit în funcție de gravitatea infecției, precum și de toleranța pacientului la antibiotice sau de preferințele acestuia cu privire la tratament. Otita poate fi tratată fie cu antiinflamatoare și antitermice, fie cu antibiotice – numai dacă este vorba despre otita de cauză bacteriană, altfel antibioticele nu vor avea efect.

Tratamentul pentru otita externă se bazează, în principal, pe analgezice pentru reducerea durerii, precum și pe picături speciale pentru ureche și sinusuri.

Remedii

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul îți poate recomanda odihnă la pat, hidratare din belșug, cu apă, ceaiuri și sucuri naturale, o alimentație bogată în nutrienți, pentru susținerea sistemului imunitar, și protejarea capului de vânt, frig și umezeală, atât pe durata tratamentului, cât și o perioadă după.

Nu se recomandă călătoritul cu avionul, scufundările, schimbarea subită a climei sau activitățile sportive intense atât pe perioada tratamentului, cât și la o bucată de timp după recuperare, pentru a evita riscul de cronicizare a infecției urechii.

Măsuri de prevenție a otitei

Atât timp cât cunoști principalii factori de risc pentru dezvoltarea otitei, poți să te ferești de riscul de îmbolnăvire sau de cronicizare a infecțiilor urechii.

Igiena corectă a urechilor

Bețișoarele pentru urechi pot fi folosite în igiena urechilor, dar numai pentru curățarea pavilionului și celorlalte părți externe ale urechii. Pentru a îndepărta acumularea de ceară de la suprafața canalului de acces în interiorul urechii, se poate folosi o dischetă demachiantă umezită cu apă caldă. Cu blândețe, curăță strict intrândul canalului de acces, fără a pătrunde cu degetul în interiorul urechii.

Igiena urechilor trebuie efectuată săptămânal, iar aici ne referim strict la partea exterioară.

Măsuri generale

Următoarele practici pot reduce, de asemenea, riscul, de infectare a urechilor:

- Spălarea frecventă a mâinilor

- Evitarea mulțimilor

- Hrănirea la sân a sugarilor

- Evitarea folosirii suzetei la sugari și copii mici

- Evitarea fumatului și a fumatului pasiv

Sursa foto: Shutterstock

miercuri, 20 octombrie 2021261
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Comentarii
mai mult...Sănătate
6 dec 00:00Sănătate17 remedii pentru dureri de urechi

Durerile de urechi pot fi deranjante, dar nu toate infecțiile urechii sunt bacteriene sau necesită medicamentație. De...163

6 dec 00:00Sănătate5 alimente care ne ajută să întărim sistemul imunitar în sezonul rece223
6 dec 00:00SănătateViolența psihică: simptome și repercusiuni159
6 dec 00:00Sănătate7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

Mâncarea este în centrul atenției în sezonul sărbătorilor, după ce a fost pregătită cu drag și servită...193

6 dec 14:01SănătateRafila: În cazul persoanelor infectate cu Omicron, simptomele sunt minore sau chiar inexistente441
6 dec 14:02SănătateOMS anunță că varianta Omicron a coronavirsului se întinde în zeci de țări408
6 dec 14:03SănătateCum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele...386

6 dec 14:05SănătateParadox românesc: Avem anticorpi monoclonali, dar nu îi putem folosi509
6 dec 14:06SănătateRaed Arafat, despre testele din școli: 'Nu există posibilitatea unei contaminări'387
6 dec 14:07SănătateRaed Arafat preconizează creșterea numărului de cazuri Covid-19 după sărbători

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 ar putea să crească după sărbătorile de iarnă....394

6 dec 14:07SănătateSfaturile OMS pentru România: „Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite!“457
6 dec 14:08SănătateMS: Testarea gratuită SARS-CoV-2 la medicul de familie, în curs de evaluare423
Vremea
10.4°10.4° - 13.2° luni, 6 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 7.83 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4916101518404
5/40313937292122
joker8530361713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 dec 00:00SportFotbal - Liga I: FCSB - UTA Arad 2-1

FCSB a învins-o pe UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), duminică seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci...248

6 dec 23:41SportAccident grav pe pistă la cursele de F1 și F2 din Arabia Saudită. Mick Schumacher, implicat. VIDEO

Francezul Theo Pourchaire (Art Grand Prix) şi brazilianul Enzo Fittipaldi (Charouz Racing System) au fost transportaţi...540

6 dec 00:00SportFotbal: Karim Benzema de la Real Madrid, accidentat, incert pentru partida cu Inter

Atacantul francez Karim Benzema (Real Madrid) este incert pentru partida cu Inter Milano, de marţi seara, din Grupa D a...160

6 dec 00:00SportBox: Americanul Devin Haney şi-a apărat cu succes titlul WBC la categoria uşoară

Boxerul american Devin Haney şi-a conservat centura mondială WBC a categoriei uşoare, după ce l-a învins la puncte...205

Local
6 dec 11:15LocalCâți BANI trebuie să SCOȚI din BUZUNAR pentru a împodobi BRADUL de CRĂCIUN

Au mai rămas mai puțin de 20 de zile până la Crăciun, iar goana după cadouri și tradiționalul brad natural este...511

6 dec 23:37LocalIată noile MĂSURI pentru a limita RĂSPÂNDIREA tulpinii OMICRON

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat,...1259

6 dec 23:37LocalBEȚI și FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanța

949

6 dec 23:35LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI de aproape 20.000 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...270

6 dec 23:35LocalCoronavirus la Constanța: 1.395 de persoane, în carantină, și 847, izolate la domiciliu

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.737 de persoane...317

6 dec 23:36LocalRezultatele Loto 6/49, 5/40 şi Joker din 5 decembrie. Trageri speciale de Moș Nicolae

Loteria Română a organizat duminică, 5 decembrie, trageri duble pentru jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40,...753

6 dec 23:38LocalAu "fugit" de acasă, deși erau CARANTINAȚI la domiciliu

La data de 4 decembrie a.c., polițiști din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian au desfășurat activități...501

6 dec 23:38LocalRAZII în CONSTANȚA; au curs AMENZILE

La data de 4 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat activități pe...1699

6 dec 23:39LocalMINOR CONDAMNAT pentru TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, ÎNCARCERAT într-un CENTRU EDUCATIV

357

Politică
6 dec 19:23PoliticăCum vor petrece românii Revelionul? Rafila: Nu vor fi luate măsuri stupide

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu recomandă petreceri cu număr mare de persoane de Revelion și recomandă...639

6 dec 19:25PoliticăNicolae Ciucă s-a întâlnit cu responsabilii din sănătate

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții...371

6 dec 19:27PoliticăGrindeanu anunță investiții în infrastructură: Zeci de miliarde de euro până 2030

379

6 dec 19:27PoliticăSCANDAL! Un primar și-a trimis viceprimarul PNL să lucreze într-un birou insalubru. Video

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte al PNL Mehedinţi, a reacţionat în...669

6 dec 19:28PoliticăKelemen Hunor, după discuția cu ambasadorul Germaniei: 'Am cerut încetarea MCV'

Vicepremierul Kelemen Hunor s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, cu care a...484

6 dec 19:29PoliticăRaed Arafat ar putea pierde din atribuții. Grindeanu: „Nu e suficient un singur om”

533

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3388

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1989

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1610

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5023

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2452

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2532

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1587

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1875

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3664

Monden
6 dec 00:00MondenABBA a lansat single-ul 'Little Things', prima melodie cu tematică de Crăciun a trupei

ABBA a lansat ''Little Things'', prima melodie cu tematică de Crăciun a legendarei trupe suedeze, în format single pe...270

6 dec 17:13MondenCătălin Botezatu, petrecere exclusivistă cu ocazia zilei sale de naștere

Cătălin Botezatu a împlinit zilele trecut frumoasa vârstă de 55 de ani! În cursul zilei de sâmbătă, 4...958

6 dec 14:43MondenPrima expoziţie de artă a lui Fuego, un proiect caritabil pentru artişti şi tineri talentaţi

323

6 dec 14:34MondenMașina Vicăi Blochina, lovită de o basculantă: „S-a urcat pe mine efectiv“

Vica Blochina a trăit momente de coșmar! Bolidul vedetei a fost grav avariat în urma unui accident de circulație ce...279

6 dec 00:00MondenAna de Armas o va înlocui pe Scarlett Johansson în filmul 'Ghosted'

Ana de Armas o va înlocui pe de Scarlett Johansson în "Ghosted", după ce actriţa americană a abandonat filmările...199

6 dec 00:00MondenFilmele de Crăciun 'Silent Night' şi 'Twas the Night', propunerile cinematografelor din SUA

"Silent Night" şi "Twas the Night (2021)" sunt noile propuneri ale cinematografelor din SUA, care dau startul filmelor...151

6 dec 14:44MondenUn pian folosit de Queen va fi scos la licitaţie

Un pian folosit la înregistrarea albumului „The Works”, lansat în 1984 de Queen, şi vândut apoi unei trupe...252

6 dec 14:45MondenDragoș Săvulescu si Angela Martini au devenit părinți!

Angela Martini și Dragoș Săvulescu au devenit părinți! Vedeta a dat vestea cea mare pe contul său personal de...992

6 dec 14:45MondenLovitură dură pentru Anamaria Prodan! Fotografii cu impresara goală au devenit virale

2218

Mapamond
6 dec 13:53MapamondAvertisment transmis de Angela Merkel în mesajul de adio: "Urmează săptămâni grele!"

După ceremonia de adio în care a primit trandafiri și i s-au cântat piese punk-rock, Angela Merkel le-a transmis...426

6 dec 13:48MapamondTuriștii, obligați să prezinte certificatul verde în staţiunile de ski din Franţa

Obligativitatea prezentării unui certificat verde pentru COVID-19 în staţiunile de ski franceze a intrat în vigoare...344

6 dec 13:50MapamondRusia vorbește despre invadarea Ucrainei, după dezvăluirile SUA

582

6 dec 13:51MapamondLiderul suprem taliban interzice căsătoriile forțate

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a cerut vineri Guvernului, printr-un decret, ”să ia măsuri...373

6 dec 13:47MapamondLiderul anti-vacciniștilor din Italia a ajuns la ATI: 'Am o viziune diferită despre lume şi mă voi vaccina'

Unul dintre liderii mişcării antivacciniste din Italia şi-a schimbat opiniile legate de datele ştiinţifice privind...519

6 dec 13:47MapamondORICE pentru certificatul verde: Un bărbat a cerut să fie INJECTAT în proteza pe care o purta în loc de braț

1915

Sănătate
6 dec 14:03SănătateCum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele...386

6 dec 14:05SănătateParadox românesc: Avem anticorpi monoclonali, dar nu îi putem folosi

Numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 care sunt internaţi în spital şi care beneficiază de tratament cu...509

6 dec 14:06SănătateRaed Arafat, despre testele din școli: 'Nu există posibilitatea unei contaminări'

387

6 dec 00:00Sănătate7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

Mâncarea este în centrul atenției în sezonul sărbătorilor, după ce a fost pregătită cu drag și servită...193

6 dec 14:01SănătateRafila: În cazul persoanelor infectate cu Omicron, simptomele sunt minore sau chiar inexistente

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, duminică dimineața, că, în cazul persoanelor din România...441

6 dec 14:02SănătateOMS anunță că varianta Omicron a coronavirsului se întinde în zeci de țări

Varianta omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în cel puţin 38 de ţări şi niciun deces nu a fost...408

6 dec 14:07SănătateRaed Arafat preconizează creșterea numărului de cazuri Covid-19 după sărbători

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 ar putea să crească după sărbătorile de iarnă....394

6 dec 14:07SănătateSfaturile OMS pentru România: „Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite!“

Expertul trimis de OMS în România să evalueze situația pandemică, medicul Heather Papowitz, a declarat vineri că...457

6 dec 14:08SănătateMS: Testarea gratuită SARS-CoV-2 la medicul de familie, în curs de evaluare

423

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT