REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

OTRAVA din farfurie. Dovlecei stropiţi în exces cu pesticid, în magazine şi pe mesele constănţenilor

OTRAVA din farfurie. Dovlecei stropiţi în exces cu pesticid, în magazine şi pe mesele constănţenilor

Replica API 18 aprilie 2018 | 00:00 336

După depistarea problemei, de la comercializare a mai putut fi retrasă doar o cantitate infimă!

După depistarea problemei, de la comercializare a mai putut fi retrasă doar o cantitate infimă!

În urmă cu o săptămână inspectorii sanitar-veterinari au depistat un depozit cu tone de dovlecei stropiți cu un pesticid (importaţi din Turcia), care la analize prezentau o cantitate mai mare decât maxima admisă. În județul Constanța, doar câteva zeci de kilograme de dovlecei au fost depistați „la raft”, în magazine, existând posibilitatea ca alte zeci de kilograme, chiar sute, să fi ajuns pe mesele constănțenilor. Cantitatea de pesticid nu era cu mult depășită, însă există efecte secundare minore în cazurile de intoxicație cu Metalaxil – pesticidul depsitat de autorități.

„Au fost niște notificări de retragere de la începutul anului referitor la produsul dovlecei. În urma acestor notificări de către producători privind depășirea limitei maxime admise pentru reziduri de pesticide în dovlecei, echipele de inspectori din cadrul DSV Constanța s-au deplasat la unitățile aflate în listele de distribuție, pe raza județului Constanța, iar acolo unde au găsit în stoc aceste produse incriminate, au fost retrase de la comercializare și au fost distruse”, a precizat Cristina Linte, purtător de cuvânt din partea DSVSA Constanța.

Majoritatea dovleceilor a ajuns la consumator, fără a mai putea fi retrasă de către inspectorii sanitar veterinari. Vorbim aici de sute de kilograme, asta pentru că inspectorii nu au mai putut retrage și distruge decât 44,72 kg de dovlecei din 11 unități din județul Constanța.

Pesticidul folosit este Metalaxil, iar recent, un depozit din Ilfov a fost verificat de inspectori, unde au găsit tone de dovlecei infestați. Dovleceii proveneau din Turcia şi s-a înregistrat depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M. Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum. Dar iată că la Constanța, lucrurile au stat altfel, iar dovleceii, cel mai probabil, au ajuns pe mesele consumatorilor. Metalaxilul este o substanţă folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume şi fructe. Are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi şi piele.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ioaneee!Tu ce mananci,frate!Vinde-ne si noua pontul,sa nu ramanem prosti !
0
0
dovlecii? acolo e marea problema.noi tabaram pe cei care vand,nu pe cei care aproba intrarea marfii de cacat.tara condusa de lichele.
13
0
Pai daca toti prostii cumpara mancare infestata.... Toate companiile straine, vAND CACAT in Romania
7
1
Ce frumos! Si cat de eficient!! Dupa ce ii lasati sa cumpere toata marfa vin vitejii analizelor sa anunte pe cei care au bagat dovleceii la matz ca au halit si putina otrava.Acum ar fi bine sa-i consiliati pe mancaciosi si catre ce servicii de pompe funebre sa se orienteze.Poate sunt confuzi de la otrava din dovlecei si aleg firma nepotrivita.Macar sa le spuneti cu ce otrava sa combine dovleceii ca sa nu se chinuie prea mult.Pot servi ei la aperitiv un verde de paris,asa la temperatura camerei?!!!
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102