REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Oul de prepeliță: ce beneficii are și cum îl poți pregăti

Oul de prepeliță: ce beneficii are și cum îl poți pregăti

Replica API 5 octombrie 2020 | 00:00 1248

Oul de prepeliță este mai bogat din punct de vedere nutrițional decât cel de găină. Iată de ce, când și cum să mănânci ouă de prepeliță, pentru a beneficia de proprietățile acestora!

De ce să alegi oul de prepeliță în locul celui de găină?

Oul este un aliment extrem de sănătos, fie că vorbim despre cel de prepeliță, fie că facem referire la cel de găină – însă există, într-adevăr, câteva lucruri care fac diferența între cele două tipuri de ouă.

În ciuda dimensiunilor reduse în comparație cu oul de găină, cel de prepeliță are câteva avantaje în plus. De pildă, un ou de prepeliță are un aport de 13% de proteine, în timp ce oul de găină are numai 11%. Pe de altă parte, cantitatea de vitamina B care se regăsește în micul ou de prepeliță este de 23% din doză zilnică recomandată, iar cea din oul de găină este de 14%, scrie doc.ro.

Mai mult decât atât, oul de prepeliță conține fier și potasiu de 5 ori mai mult decât cel de găină. Un alt beneficiu în plus pe care trebuie să îl menționăm constă în faptul că oul de prepeliță conține numai colesterol HDL, cunoscut că fiind colesterol bun.

Mai mult decât atât, spre deosebire de oul de găină care trebuie neapărat preparat termic pentru a evita riscul de infecție cu Salmonella, oul de prepeliță poate fi consumat și crud, întrucât temperatura corporală a prepeliței împiedică apariția acestei bacterii. Mai mult decât atât, lizozimul care se regăsește în acest ou ucide bacteriile.

Femeile însărcinate pot consumă, cu acordul medicului, ouă de prepeliță, întrucât acestea conțîn cantități semnificative de fosfor, vitamine din complexul B, minerale și proteine, care sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

Beneficii ouă de prepeliță

Reglează colesterolul din sânge – întrucât sunt bogate în colesterol bun, adică HDL, ouăle de prepeliță combat efectele colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu colesterol deja mărit, se recomandă totuși consumul limitat de ouă, chiar dacă sunt de prepeliță.

Îmbunătățesc vederea – conținutul mare de vitamina A din ouăle de prepeliță are un efect protector asupra ochilor. Această vitamina reduce degenerescență maculară și previne, totodată, cataractă.

Stimulează creșterea – la fel că alte tipuri de ouă, și acestea conțin proteine din belșug, care sunt necesare pentru dezvoltarea țesuturilor musculare, a vaselor de sânge și a sistemului osos. De aceea, ouăle de prepeliță sunt recomandate și copiilor ori adolescenților.

Previn/ ameliorează alergiile – ouăle de prepeliță sunt bogate în conținutul de proteină ovomucoida, care acționează precum un antialergic natural. Așadar, persoanele care suferă de congestie nazala, rinoree sau alte simptome specifice reacțiilor alergice ar trebui să consume ouă de prepeliță.

Accelerează metabolismul – vitamina B, care se regăsește din belșug în aceste ouă, stimulează metabolismul, ajutându-te să îți menții greutatea.

Reduc riscul de pietre la vezica biliară – ouăle de prepeliță sunt benefice pentru vezica biliară, dar și pentru rinichi și ficat. Acestea împiedică formarea calculilor ("pietrelor") la nivelul vezicii biliare datorită conținutului ridicat de lecitina, despre care se știe că are capacitatea de a "sparge" formațiunile de acest tip.

Reduc inflamația – ouăle de prepeliță conțin agenți antiinflamatori, care ajută în ameliorarea durerilor articulare, a tușei cronice sau a bronșitei.

Cum consumi ouăle de prepeliță

În general, poți înlocui 1 ou de găină cu 4-5 ouă de prepeliță, acestea din urmă fiind mult mai mici. Poți folosi acest raport atât atunci când alegi cantitatea de ouă consumată, cât și atunci când înlocuiești ouăle de găină cu cele de prepeliță în anumite rețete.

Ouă de prepeliță fierte

Întrucât ouăle de prepeliță sunt foarte mici, trebuie să fii foarte atent atunci când le fierbi, astfel încât să te asiguri că nu se vor crapă.

Pune apă într-o crăticioara și atunci când această începe să fiarbă, lasă focul mic și pune ouăle de prepeliță cu ajutorul unei linguri de lemn pe fundul cratiței. Lasă ouăle să fiarbă 2,5 minute dacă îți dorești ouă moi și 4 minute dacă vrei să obții ouă fierte tare.

Ia ouăle din cratiță, pune-le sub un jet de apă rece și apoi servește-le după decojire. Le poți consumă că atare, dar și în salate ori în alte preparate culinare.

Dacă vrei ouă de prepeliță posate, trebuie să folosești aceeași tehnică utilizată la ouăle de găină, însă timpul de fierbere îl vei reduce la 30 de secunde, în apă care este aproape de punctul de fierbere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367