REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ovidiu Tender, preferat de Chevron pentru prospectarea gazelor de şist în sudul litoralului

Ovidiu Tender, preferat de Chevron pentru prospectarea gazelor de şist în sudul litoralului

Replica API 18 martie 2013 | 00:00 93

Ieri protestau în stradă, azi eliberează pe blat acorduri de mediu

Ieri protestau în stradă, azi eliberează pe blat acorduri de mediu

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa "a eliberat ilegal" Acordul de Mediu pentru "Lucrări de prospecţiune seismică biodinamică" executate de Prospecţiuni SA pentru Chevron în perimetrele Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti, se arată într-o contestaţie trimisă instituţiei de către Ecowatch Constanţa, Grup de Iniţiativă pentru Protecţia Naturii şi Mediului. Potrivit Ecowatch, "emiterea Acordului de Mediu pentru lucrările mai sus menţionate nu a respectat procedurile legale în conformitate cu HG 1213/2006- anexa 3, prin nesolicitarea Evaluării de Impact Mediu şi a unor informaţii detaliate a activităţilor aferente acestor lucrări de prospecţiuni seismice". Specialiştii Ecowatch susţin că lucrările de prospecţiune pentru evaluarea zăcămintelor de gaze de şist din sudul litoralului românesc sunt de mare complexitate şi anvergură, implicând următoarele activităţi: foraje verticale la adâncimi de 1.000- 3.000 metri; crearea unei reţele bidimensionale de foraje cu o lungime de peste 500 de km pe 21 de aliniamente în perimetrele Adamclisi, Vama şi Costineşti (cel puţin 300- 500 de foraje); măsurători de parametrii geologici; măsurători de parametrii seismici, care implică folosirea de microexplozii pentru testări; refacerea amplasamentelor care nu vor fi folosite în etapa de exploatare.

Toate aceste activităţi vor avea următorul impact de mediu, se arată în contestaţia Ecowatch: consum de resurse naturale (pentru un foraj este nevoie de o suprafaţă tehnologică de 1 hectar, cele 300- 500 de foraje presupunând decopertarea a 50.000 metri cubi de sol arabil şi consumul a 300.000 metri cubi de apă); impact asupra biodiversităţii în cele trei perimetre pe o rază de 700 kilometri pătraţi; pericol de poluare (în 1- 2% din prospecţiunile similare se înregistrează scurgeri de materiale periculoase, ape uzate, degajare pulberi, gaze cu efect de seră); depozitare fluide de foraj (aproximativ 80.000 metri cubi de substanţe periculoase, care necesită prelucrare sau depozitare). Pe lângă impactul de mediu ignorat de autorităţi la emiterea Acordului de Mediu, organizaţia aduce în discuţie şi interesul deosebit al comunităţii locale şi naţionale referitoare la exploatarea gazelor de şist, motiv pentru care era necesară şi o dezbatare publică asupra lucrărilor de prospecţiune din sudul litoralului, Ecowatch solicitând, pe baza argumentelor de mai sus, anularea Acordului de Mediu şi reluarea procedurilor legale de evaluarea impactului de mediu. Potrivit Chevron România, au fost depuse la APM Constanţa solicitări de emitere a Acordului de Mediu pentru trei proiecte în judeţul Constanţa, toate derulate prin intermediul Prospecţiuni SA: lucrări de prospecţiune seismică bidimensională în perimetrul aflat între localităţile Almălău (Ostrov)- Aliman- Urluia (Adamclisi)- Zorile (Adamclisi)- Şipotele (Deleni) şi graniţa de stat cu Bulgaria până la Almălău (Ostrov); lucrări de prospecţiune seismică bidimensională în perimetrul Adamclisi- Pietreni (Deleni)- Potârnichea (Topraisar)- Vânători (Pecineaga)- Tufani (Independenţa)- Şipotele (Deleni); lucrări de prospecţiune seismică bidimensională în perimetrul Tufani (Independenţa)- Vânători (Pecineaga)- Vama Veche şi graniţa de stat cu Bulgaria până la Furnica (Dumbrăveni).

Lucrările similare de prospecţiune din Timiş provoacă mici cutremure de pământ

Americanii de la Chevron colaborează cu Prospecţiuni SA în mai multe perimetre din ţară, unde se presupune că există importante zăcăminte de gaze de şist. Lucrări similare cu cele pentru care s-au obţinut deja Acord de Mediu de la APM Constanţa se derulează, deja, în judeţul Timiş, în perimetrul Sânmihaiu Român. Presa locală relata, zilele trecute, despre cutremurele provocate de Prospecţiuni SA în acea zonă, din cauza dinamitei folosite la lucrările specifice de prospectare. Prospecţiuni SA este controlată de controversatul milionar Ovidiu Tender şi este una din cele mai mari companii de prospecţiuni geologice din lume. Firma care va fora în sudul litoralului a declarat pentru anul 2012 o cifră de afaceri de 314,3 milioane lei şi un profit net de 19,9 milioane lei. Pe lângă parteneriatul cu gigantul Chevron, una din cele mai mari companii din lume, Tender derulează în România contracte de peste 100 de milioane de euro cu OMV Petrom şi Romgaz.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367