REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ovulele vaginale: când este nevoie de ele?

Ovulele vaginale: când este nevoie de ele?

Replica API 26 ianuarie 2021 | 00:00 2525

Ovulele vaginale pot fi de mai multe feluri și au ca principale indicații tratarea infecțiilor la nivelul vaginului și a uscăciunii vaginale, care apare mai ales la menopauză.

Sursă foto: Shutterstock

Ovulele vaginale sunt tratamente medicale solide, de formă ovală, care se introduc în vagin cu ajutorul unui aplicator din plastic sau direct cu degetele curate. Ovulele devin lichide în vagin pe măsură ce se încălzesc la temperatura corpului și tind să acționeze repede, datorită absorbției rapide.

Se recomandă ca ovulele vaginale să fie utilizate seara înainte de culcare, ca să fii sigură că poți sta întinsă pentru mai mult timp. Dacă stai în picioare după ce ai introdus un ovul, acesta se poate scurge din vagin după ce devine lichid, scurtând timpul de acțiune și reducând efectul pozitiv. Se recomandă oricum și purtarea unui absorbant care să protejeze lenjeria de corp, scrie doc.ro.

În plus, ovulele nu ar trebui folosite în timpul menstruației (decât dacă medicul recomandă așa), deoarece se scurg mai repede din vagin - în special dacă folosești tampoane interne.

Pentru a împiedica topirea ovulelor înainte de utilizare, depozitează-le într-un loc răcoros (poți să le păstrezi la frigider dacă eticheta medicamentului indică acest lucru).

1. Ovulele tratează infecțiile vaginale

Infecțiile vaginale cu fungi precum candidoza, cauzată de Candida albicans, sau vaginitele și cervicitele cauzate de bacterii precum Clostridium sau de paraziți precum Trichomonas vaginalis sunt afecțiuni comune care pot fi tratate cu ajutorul ovulelor.

Unele medicamente antifungice, cum ar fi clotrimazolul și miconazolul, sunt disponibile atât sub formă de creme, cât și sub formă de ovule. În funcție de concentrația medicamentului, poate dura între 3 și 7 zile pentru a elimina o infecție existentă. Ovulele necesită de obicei mai puține doze decât cremele și tind să ușureze simptomele mai repede.

Medicul poate prescrie uneori o terapie cu ovule vaginale pe timp de 12 zile sau de 14 zile pentru infecții mai severe. De asemenea, nu este exclus ca tratamentul să necesite repetat o dată sau chiar de două ori după un anumit număr de zile. Dacă există afecțiuni inflamatorii severe, ovulele pot fi asociate cu antibiotice.

În orice caz, este important să se respecte indicațiile medicului în ceea ce privește numărul zilelor de tratament, chiar dacă simptomele dispar mai repede.

Există și unele ovule din substanțe naturale. De exemplu, ovulele cu acid boric pot fi folosite ca tratament alternativ pentru infecțiile fungice recidivante. Acestea sunt disponibile fără prescripție medicală în farmacii sau în magazine naturiste. O revizuire¹ din 2011 a mai multor studii a investigat eficacitatea acidului boric în tratarea candidozei vaginale recurente. În urma analizei a 14 studii, s-a constatat că numărul femeilor vindecate de infecție a variat de la 40 la 100%.

Un studiu de laborator mai recent din 2018 a constatat că acidul boric acționează prin restricționarea creșterii tulpinilor de Candida albicans și Candida glabrata care au devenit rezistente la tratamentul convențional cu medicamente.

Astfel, ovulele cu acid boric pot fi deosebit de utile pentru persoanele ale căror simptome de candidoză vaginală nu se ușurează după un tratament convențional prelungit.

2. Uscăciunea vaginală poate fi combătută cu ovule

Uscăciunea vaginală poate afecta femeile de orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul celor care se află la menopauză. Anumite ovule pot ajuta la menținerea umidității vaginale și a nivelurilor de pH sănătoase.

Ovulele hormonale

Un studiu clinic recent a sugerat că ovulele hormonale ar putea fi un tratament eficient pentru uscăciunea vaginală, în special în rândul femeilor care nu pot lua terapia de substituție hormonală. Într-un studiu realizat pe parcursul a 12 săptămâni, 325 de femei au folosit un ovul hormonal, iar 157 de femei au folosit un placebo. La sfârșitul celor 12 săptămâni, femeile care au luat medicamentul au prezentat îmbunătățiri semnificative ale uscăciunii vaginale în comparație cu cele care au primit placebo.

Ovulele cu vitamina E

Un alt mic studiu recent a constatat că 12 săptămâni de tratament cu ovule pe bază de vitamina E https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5114791/ ar putea fi benefic pentru tratarea uscăciunii vaginale și a altor simptome de atrofie vaginală. Studiul a comparat eficacitatea ovulelor de vitamina E cu a unei creme vaginale, care conținea hormonul estrogen, la 52 de femei. Ambele tratamente au oferit îmbunătățiri semnificative ale simptomelor după 4 săptămâni, deși crema cu estrogeni a fost cea mai eficientă.

Vitamina E poate funcționa mai lent decât crema cu estrogen, deoarece ulterior, după 8, respectiv 12 săptămâni, nu au mai existat diferențe semnificative între cele două tratamente. Astfel, pentru femeile sensibile la terapia hormonală, ovulele cu vitamina E ar putea fi o alternativă adecvată și mai sigură. De asemenea, se pot lua în calcul și alte ovule pe bază de plante (cu extract de gălbenele, aloe, gotu kola).

3. Ovulele pot fi recomandate înainte de un test Babeș-Papanicolau

Nu în ultimul rând, ovulele vaginale pe bază de prescripție pot fi recomandate înainte de recoltarea pentru testul Babeș-Papanicolau (PAP), https://doc.ro/sanatatea-femeii/testul-babes-papanicolau-ce-este-de-ce-se-face-si-ce-inseamna-rezultatele-1 pentru a îmbunătăți interpretarea. La fel, pot fi indicate pentru femeile care se pregătesc de o intervenție chirurgicală în zona genitală, pentru a preveni o vaginită sau o cervicită.

4. Există și ovule vaginale contraceptive

Aceste ovule conțin un spermicid care acționează pentru a preveni sarcina în două moduri: creează o substanță spumantă care blochează intrarea în colul uterin, astfel încât sperma să nu poată trece și imobilizează și neutralizează spermatoizii, astfel încât aceștia nu pot călători până în uter. Aceste ovule trebuie introduse în vagin cu cel puțin 10 minute înainte de actul sexual, ca să aibă timp să se topească.

Cum se folosesc ovulele vaginale?

Spală zona vulvei și mâinile cu săpun și apă caldă și usucă-te bine cu prosopul.

Scoate ovulul din ambalaj și așază-l pe capătul aplicatorului. Dacă utilizezi un aplicator preumplut, omite acest pas (un aplicator preumplut conține deja medicamentul).

Apucă aplicatorul de capătul care nu conține ovulul.

Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți.

Introdu ușor aplicatorul în vagin cât de mult se poate (fără să simți vreo durere), apoi apasă pistonul aplicatorului pentru ca ovulul să fie împins în vagin.

Scoate ușor aplicatorul. Dacă este reutilizabil, curăță-l conform instrucțiunilor din pachet, dacă nu, aruncă-l la coșul de gunoi.

La final, spală-te din nou pe mâini cu apă și săpun.

Atenție, ovulele nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Cele care conțin medicamente e posibil să dea unele reacții adverse, cum ar fi vertijul. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie cerut imediat sfatul medicului. În timpul tratamentului cu ovule care conțin medicamente se recomandă pauză sexuală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102