REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Oxiurii la copii: cum se manifestă, cum se tratează

Oxiurii la copii: cum se manifestă, cum se tratează

Replica API 8 octombrie 2020 | 00:00 1397

Infecția cu oxiuri este una dintre cele mai frecvente infecții cu viermi intestinali. Oxiurii sunt viermi de dimensiuni reduse, a căror culoare este albă.

Oxiurii se transmit extrem de repede și sunt des întâlniți la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Aceștia pot fi eliminați prin tratament medicamentos, însă există șanse mari de reinfectare.

Cauze oxiuri la copii

Oxiurii sunt extrem de contagioși și se transmit prin ingerarea sau inhalarea ouălor de dimensiuni microscopice. Acestea se pot află pe suprafețe sau obiecte atinse de o persoană infectată.

După ce ouăle sunt ingerate, acestea ajung în intestin, acolo unde vor ieși oxiurii din ouă. Odată ajunse la maturitate, femelele de oxiuri pleacă spre colon și depun ouăle în cutele de piele din jurul anusului. Apoi, acestea se întorc în intestinul gros. Depunerea ouălor cauzează mâncărimi și disconfort în zona anală.

Atunci când pacientul infectat se scarpină, ouăle sunt transferate pe degetele acestuia, unde supraviețuiesc câteva ore bune. De asemenea, acestea sunt transferate pe obiectele și suprafețele atinse de pacient, infectând alte persoane. Pe suprafețele contaminate, ouăle de oxiuri pot supraviețui până la trei săptămâni – în această perioada, oricine întră în contact cu suprafețele respective poate contracta paraziții intestinali.

Simptome oxiuri la copii

Există multe cazuri în care oxiurii nu se manifestă simptomatic. Însă pot fi identificate câteva semne care trădează infecția parazitară:

Mâncărimi în zona anusului, mai ales pe timpul nopții

Tulburări ale somnului

Stare de iritare, de neliniște a celui mic

Dureri abdominale

Diagnosticare oxiuri la copii

Dacă părintele suspectează că cel mic ar putea avea oxiuri, va merge la medicul pediatru, pentru un consult de specialitate. În urmă anamnezei, dar și a examinării zonei rectale, medicul poate confirmă presupunerile părintelui.

Pentru a se asigura că diagnosticul este corect, medicul poate folosi testul benzii adezive – acesta este făcut timp de 3 zile la rând, de părinte, imediat ce copilul se trezește din somn. Acest test constă în lipirea unei bucăți de bandă adezivă transparență în zona anală a celui mic. Cele 3 bucăți de bandă adezivă se vor duce apoi la medic, care le va examina la microscop pentru a depista ouăle de oxiuri ori larve. Rată de succes a acestei metode de testare este de peste 90%.

Medicul poate face și o analiză a materiilor fecale, însă această nu este întotdeauna relevanță.

Tratament oxiuri la copii

Tratamentul medicamentos, folosit în asociere cu reguli stricte de igienă, va trata infecția cu oxiuri.

Există mai multe medicamente care determina eliminarea oxiurilor. Acestea sunt de obicei administrate în două doze, luate la o distanță de 3 săptămâni. Este posibil să fie nevoie de mai multe cure medicamentoase pentru combaterea infecției parazitare.

Cele mai folosite medicamente pentru oxiuri sunt:

Mebendazolul

Albendazolul

Pamoatul de pirantel

Tratamentul prescris de medic trebuie urmat de toată familia, oxiurii fiind extrem de contagioși. Dacă numai copilul urmează tratamentul, există riscul că părinții să fie infectați la rândul lor, iar apoi să îl reinfecteze pe cel mic. Astfel, infecția parazitară nu este combătută.

Pe lângă medicație, e important să se respecte reguli stricte de igienă, care reduc riscul de răspândire a paraziților intestinali. Iată despre ce reguli este vorba:

Mâinilor vor fi spălate cu apă și săpun înainte de fiecare masă, dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori va fi necesar.

E indicat că toți membrii familiei să își facă dus dimineață și să își schimbe lenjeria intimă.

Seara se recomandă tot dușul, pentru a reduce riscul de recontaminare prin intermediul apei din cadă.

Prosoapele nu sunt folosite la comun în familie.

Lenjeria intimă, lenjeria de pat, pijamalele și prosoapele se vor spală la temperaturi foarte ridicate, iar apoi se vor călca.

Unghiile copiilor, dar și ale celorlalți membrii ai familiei, vor fi tăiate foarte scurt.

Atunci când se schimbă lenjeria de pat, nu se vor agita cearșafurile, astfel încât ouăle să nu fie împrăștiate pe alte suprafețe.

Se vor trage draperiile pe timpul zilei și se va lasă lumina naturală să pătrundă în toate încăperile – ouăle de oxiuri sunt foarte sensibile la lumina soarelui.

Tratament naturist oxiuri

Există o serie de tratamente naturiste folosite pentru eliminarea pe cale naturală a oxiurilor. Se recomandă, însă, că acestea să fie folosite pe post de tratament complementar celui standard, medicamentos, ori pe post de măsură preventivă.

Iată ce remedii naturiste te pot ajută în lupta cu oxiurii:

Usturoiul crud – oxiurii nu se dau în vânt după mirosul de usturoi, așa că poți introduce în alimentația celui mic usturoi crud dacă vrei să îl ajuți să elimine mai eficient oxiurii.

Zeamă de lămâie – scurge o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă și oferă-i copilului acest amestec. Pentru a-l face mai ușor de ingerat, îl poți îndulci cu miere. Aciditatea lămâii schimbă pH-ul din organism, făcând astfel supraviețuirea oxiurilor mai dificilă.

Semințele de dovleac – coace semințe de dovleac la cuptor, apoi oferă-le copilului. Acestea conțin o substanță care declanșează o activitate antihelmintică, care paralizează viermii intestinali, facilitând astfel eliminarea acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614