REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Pacienți duși la DISPERARE! Sunt puși pe drumuri, căutând medicamente ținute „la blat” sau dispărute din farmacii!

Pacienți duși la DISPERARE! Sunt puși pe drumuri, căutând medicamente ținute „la blat” sau dispărute din farmacii!

Replica API 19 martie 2018 | 00:00 1011

Mai multe mămici au reclamat, în ultima perioadă, faptul că au întâmpinat dificultăți în a găsi, în farmaciile din Constanța, medicamentul Flixotide de 0,5 mg, utilizat pentru aerosoli. De altfel, nu este prima dată când pacienții reclamă faptul că medicamente de care au nevoie, prescrise de medici pe rețete, nu se găsesc în farmacii!

În ultimii ani, mii de medicamente au fost retrase de producători de pe piață. Mai precis, în 2017, Agenția Națională a Medicamentului anunța că a fost notificată cu privire la retragerea de pe piața din România a aproximativ 1.200 de medicamente. Motivul: producătorii nu sunt mulțumiți de prețul la care decontează Guvernul României medicamentele cuprinse pe lista compensatelor, gratuit sau parțial. Drept pentru care, cum au afaceri de condus, au luat decizia să renunțe la piața de desfacere din România.

Cei care au cel mai mult de suferit sunt, însă, pacienții.

Mămici din Constanța s-au alarmat că la fel se întâmplă și în cazul Flixotide, de 0,5 mg, medicament prescris frecvent pentru aerosoli, în special copiilor mici cu afecțiuni respiratorii. „Am căutat la toate farmaciile, începând de la Spitalul Județean Constanța până în cartierul Cireșica. Aveau medicamentul dar cu alt gramaj, dar nu de 0,5 mg, cât aveam nevoie.

Într-un final, am găsit medicamentul printr-o prietenă, la o farmacie din Ovidiu”, ne-a sesizat o mămică. Mai mult, respectiva mămică punctează un aspect extrem de important: lipsa unei relații de colaborări între medicii specialiștii și cei de familie și farmaciști, astfel încât medicii să nu mai prescrie medicamente pe care, ulterior, pacienții nu le găsesc în farmacii.

Farmaciștii spun că medicamentul respectiv există pe piață, dar în cantitate destul de redusă, astfel că se vinde imediat. Mai mult, o farmacistă chiar susținea pentru „Replica de Constanța” faptul că, având în vedere stocurile reduse, medicamentul ar fi ținut „la blat” pentru prieteni.

Pe de altă parte, reprezentanții GSK România susțin că medicamentul este pe stoc și este preluat de distribuitori la fiecare început de lună, până în a doua săptămână a fiecarei luni ajungând în farmaciile din întreaga țară. De altfel, persoanele care doresc să afle disponibilitatea pe piață a medicamentelor produse de GSK pot obține informații, de luni până vineri, între orele 8,30 – 17,30, la numărul de telefon 021.3028208.

Flixotide nu este singurul medicament în cazul căruia pacienții reclamă că este greu de găsit. Pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, privind medicamentele lipsă, pacienții reclamă că nu găsesc și alte produse alopate. De exemplu, este cazul Asparaginazum-ului – utilizat în tratarea leucemiei – sau a Xatral-ului – prescris pentru tratarea afecțiunilor prostatei. Referitor la acestea, reprezentanții ministerului susțin că deținătorii autorizațiilor de punere pe piață au anunțat discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, fără a preciza o dată la care vor relua furnizarea. Cu toate acestea, și în aceste situații, medicii continuă să le prescrie!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai sun t bani de medicamente pentru ca guvernul le-a marit salariile la medici la nivelul anului 2022. RUSINE.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369