REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Pacientul român s-ar putea hrăni exclusiv cu pacheţelul de acasă

Pacientul român s-ar putea hrăni exclusiv cu pacheţelul de acasă

Replica API 11 martie 2013 | 00:00 138

Statul român falimentează firmele de catering

Statul român falimentează firmele de catering

Situaţie dramatică! Pacienţii din spitalele din România sunt hrăniţi deplorabil. Norma de hrană nu a mai fost acualizată de cinci ani, deşi preţurile la alimente au luat-o razna de la un an la altul, trage un semnal de alarmă o firmă de catering, angajată de unităţile de tratament din judeţul Constanţa să presteze servicii pentru bolnavii aflaţi sub supravegherea cadrelor medicale. Din cauza restanţelor pe care spitalele le înregistrează de luni bune către firma Arimex Comexim 2000, condusă de Petre Preda, pacienţii ar putea avea de suferit. Şi asta pentru că societatea se află acum la un pas de faliment, iar unele spitale au şi desfiinţat bucătăriile, tocmai din dorinţa de a face economii, prin reducerea unor posturi, ca urmare a externalizării serviciilor de alimentaţie.

Deşi depune eforturi pentru a asigura mâncarea necesară pacienţilor, respectând caloriile stabilite de către un dietetician, societatea Arimex Comexim 2000 riscă să intre în incapacitate de plată. De ce? Pentru că unităţile sanitare nu şi-au achitat facturile restante, pentru serviciile prestate, aferente perioadei decembrie 2012-martie 2013. Astfel, Arimex nu a reuşit să-şi onoreze facturile către furnizorii de produse alimentare de aproximativ două luni şi nici să asigure salariile subordonaţilor. "Nu am mai fost plătiţi din luna decembrie 2012. Riscăm, la rândul nostru, să intrăm în incapacitate de plată. Am mai trecut printr-o situaţie similară în urmă cu ceva timp, dar acum lucrurile sunt dramatice", a declarat, pentru "Replica", Petre Preda, deţinătorul Arimex Comexim 2000, firma furnizoare de hrană la două unităţi sanitare din judeţul Constanţa, dar şi din Ploieşti şi Bucureşti.

Spitalul Judeţean, somat să-şi plătească datoriile

Pentru recuperarea restanţelor, Preda a somat deja Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Am făcut adrese în atenţia managerului Spitalului Judeţean (Căpăţână Dănuţ -n.r.), prin intermediul căruia îi aducem la cunoştinţă faptul că am ajuns la cotele de avarie, la pragul de a intra în faliment, şi că nu ne vom mai putea desfăşura activitatea la standardele impuse în contract. Răspunsul a fost acela că a blocat conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în vederea recuperării unor datorii istorice, şi că va încerca să rezolve problema. Îi înţelegem, dar este teribil de greu. Avem salarii restante la angajaţi. Datoriile Spitalului Judeţean, către firma noastră, se ridică la 700.000 de lei", a precizat Preda. Firma nu a fost blocată financiar doar din cauza celui mai mare spital de la malul mării, ci şi de către unităţile de tratament din ţară. "Cazul Spitalului Judeţean, din păcate, nu este singular. Mai avem de recuperat bani de la Spitalul de Ginecologie din Ploieşti, Spitalul de Psihiatrie Domniţa Bălaşa din comuna Bălăceanca, judeţul Ilfov, Direcţia pentru Protecţia Copilului din Bucureşti şi câteva unităţi de învăţământ", a precizat Preda.

Finanţele îl suspectează pe Preda de evaziune fiscală

Şi de parcă nu ar fi de ajuns, firma lui Preda a fost călcată şi de reprezentanţii Finanţelor Publice. "Ne-au adus la cunoştinţă că nu am plătit datoriile la stat aferente lunii ianuarie, prin urmare, ne suspectează de evaziune fiscală. Le-am explicat că statul are să-mi dea bani, prin spitalele cu care am încheiat contracte. Ar însemna să fac plângere statului, pentru evaziune fiscală. Statul este dator la mine, eu sunt dator la stat, dar pe ei nu-i interesează acest lucru, ci doar să-şi recupereze banii. Este extrem de trist. Noi nu ne putem juca cu alimentaţia bolnavului. Alimentele trebuie să fie proaspete şi la anumite standarde", ne-a explicat Preda. Conform lui Preda, Hotărârea 679/2012, privind actualizarea normei de hrană, nu s-a materializat, alocaţia de hrană rămânând la nivelul anului 2008, adică de 5,64 lei, fără TVA/zi , pentru un bolnav. "Am făcut adrese pe la toţi miniştrii, care s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii, dar norma de hrană a rămas tot la nivelul anului 2008, iar pentru deţinuţi suma depăşeşte 10 lei. Ce pretenţii să mai avem dacă pentru un copil statul cheltuie lunar 200 de lei, reprezentând alocaţia, iar pentru un deţinut suportă 480 de lei. Este strigător la cer, legile au fost făcute strâmb", a mai declarat Preda.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218