REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Pagubele fermierilor români din cauza pestei porcine africane pot fi acoperite din bugetul CE

Pagubele fermierilor români din cauza pestei porcine africane pot fi acoperite din bugetul CE

Replica API 9 iulie 2018 | 00:00 192

Pagubele crescătorilor de porci, care se pot înregistra în urma evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, se ridică la sute de milioane de euro, însă acestea pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), scrie Agerpres.

"Pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro. Acestea însă pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene. Acum este momentul implicării tuturor factorilor de răspundere. Dacă se urmează modelele adoptate de ţări precum Polonia, Germania sau Spania avem şanse să supravieţuim - nu să venim cu invenţii noi care să fie respinse, nu inventează România roata. Aceste programe sunt foarte costisitoare astăzi şi România nu şi le poate permite, dacă situaţia se agravează. Considerăm că deja situaţia de astăzi este destul de gravă deoarece focarele se extind rapid", susţin reprezentanţii ACEBOP.

Potrivit sursei citate, ultimul raport al Oficiului Internaţional de Epizootii (OIE) arăta la data de 4 iulie 2018 un număr de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul ţării noastre şi numărul acestora continuă să crească, "un motiv real de panică în rândul fermierilor români" .

În piaţa cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creşterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agroalimentar, iar creşterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiştilor.

"Din experienţa Spaniei şi a Portugaliei, am învăţat un lucru - nu ştim dacă avem putere financiară să aplicăm un asemenea program, dar cel puţin putem să îl propunem - pentru binele sectorului de porc, aceste ţări au cheltuit miliarde şi nu au reuşit, până când nu au interzis creşterea suinelor în gospodăria populaţiei - măsură subvenţionată. Polonia, în faţa crizei PPA, a interzis creşterea suinelor, dar a subvenţionat în locul lor achiziţiile de bovine şi ovine. Trebuie să alegem pe ce drum mergem, înainte de a intra în colaps", avertizează reprezentanţii asociaţiei.

În acest context, ACEBOP solicită ca în adoptarea noii legislaţii de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin proprietarilor de pe întreg lanţul de producţie suin, să se ţină cont în primul rând de pierderile uriaşe pe care le suportă fermierii şi falimentul celor care au credite.

"Este imperios necesar să se apeleze la legislaţia europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creştere a porcinelor şi crearea de piedici artificiale în cadrul comerţului intracomunitar şi cu ţările terţe", afirmă reprezentanţii ACEBOP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614