REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Palatul Arhiepiscopal, monument istoric care va fi consolidat cu 2 milioane de euro

Palatul Arhiepiscopal, monument istoric care va fi consolidat cu 2 milioane de euro

Replica API 19 februarie 2014 | 00:00 565

IPS Teodosie, 13 ani de la întronizare: "Mă simt urmărit de spiritul părintelui Gherontie Nicolau"

IPS Teodosie, 13 ani de la întronizare: "Mă simt urmărit de spiritul părintelui Gherontie Nicolau"

O voce inconfundabilă răsună de 13 ani în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Lumina credinţei îi atrage duminică de duminică pe constănţeni în lăcaşul de cult unde slujeşte Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Din momentul primirii misiunii sale, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie ş-a subordonat întreaga sa personalitate îndeplinirii acesteia şi de atunci trăieşte mereu în smerenie, simţindu-se "urmărit de spiritul părintelui Gherontie Nicolau", după cum a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa la ceas aniversar.

Reporter: Anul acesta, în Duminica Floriilor, se împlinesc 13 ani de când aţi fost întronizat ca Arhiepiscop al Tomisului şi totodată, din câte am înţeles, Catedrala Sfinţii Apostol Petru şi Pavel va împlini 73 de ani de când a fost bombardată. Am dori să le împărtăşiţi constănţenilor momente importante din istoria sfântului lăcaş de cult.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie: Catedrala a avut momente cu adevărat de cumpănă. Chiar de la începuturile ei, catedrala s-a zidit, s-a pus piatra de temelie. Este prima biserică, după Războiul de Independenţă, zidită în Constanţa. După aceea, istoria Catedralei cunoaşte nişte momente foarte semnificative. A avut la început o pictură necorespunzătoare încât n-a fost acceptată şi a fost înlăturată. A fost lovită la bombardament. În timpul acesta, locul catedralei îl ţinea Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa. Catedrala a rămas catedrală, mai ales că locul acesta are nişte vestigii care au arătat că aici au mai existat biserici. Sigur, vechea catedrală este în alt loc, prima Catedrală a Tomisului din veacurile primare. Dar aceasta a fost cea hărăzită după ce s-a obţinut libertatea. Aici, cu adevărat, spiritul de a se face o catedrală era pregătit. Oamenii îşi doreau această catedrală. Exista istoria pioasă a primelor veacuri creştine. Constanţa, Tomisul, este cu adevărat un simbol al spiritualităţii româneşti. Un simbol care s-a transformat în realitate. Noi ţinem la această Catedrală istorică foarte mult, pentru că a avut şi slujitori de seamă. A avut ierarhi care a imprimat un spirit deosebit aici. Primul Episcop de după reactivarea Episcopiei Constanţei, cum s-a numit atunci, în 1923, Ilarie, fost preot de mir, a fost un om care a făcut un început bun. Următorul episcop a lăsat o amprentă puternică deosebită. Un mare cântăreţ. Citim în Cronica Vieţii Catedralei de atunci că Episcopul Gherontie Nicolau, care a fost şi compozitor de muzică religioasă, cu o voce inconfundabilă, nu slujea decât cu 12 diaconi. Iată de aceea ţin această tradiţie ca să fie mai mulţi diaconi la slujbă. Mă simt urmărit de spiritul părintelui Gherontie Nicolau încât şi Corul Psaltic este intitulat Gherontie Nicolau. A scris şi muzică psaltică. Apoi a fost Episcopul Chesarie. Toţi îl socoteau un om blând, un om sfânt şi curat. S-a mutat la Galaţi când s-a desfiinţat Episcopia Constanţei. Acest Episcop Chesarie i-a fost oarecum şi Prea Fericitului Teoctist de vrednică pomenire mentor. A fost la Cernica directorul Seminarului. Episcopul Chesarie Păunescu este atât de frumos înfăţişat de toţi cei care l-au cunoscut. Şi Antim care a fost de fapt la Dunărea de Jos pentru că acolo a început activitatea şi nu a mai venit la Constanţa din 1975 din motive cu adevărat patriotice, naţionale. S-a înfiinţat de conducerea de atunci, cum era totalitară, dar patriotică, Arhiepiscopia Tomisului şi a Dunării de Jos care a avut doar un episcop vicar aici şi episcopul titular a rămas la Galaţi. Dar, în 90, iată că înaintaşul meu a fost Înalt Prea Sfinţitul Lucian. Îi port mare respect, pentru că a fost un om blând şi bun. Catedrala are statut de mânăstire din anul 2002.

Rep.: Cei mai buni specialişti din România au venit în 2013 să restaureze Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Când vor fi gata reparaţiile demarate în premieră la Constanţa?

Î.P.S.T.: Catedrala a fost restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie şi a fost repictată de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea. Acest mare pictor Gheorghe Popescu a pictat Ateneul, Palatul Patriarhal şi Biserica Aşezământului Românesc de la Ierusalim. Sigur, lumina de la lumânări a acoperit în timp această pictură cu un strat de funingine. Noi am început anul trecut restaurarea picturii. Este o frumuseţe copleşitoare. Este o încântare această pictură. Suntem bucuroşi să terminăm pictura Bisericii. N-am pictat în Turla Mare, pentru că trebuie consolidată, dar anul acesta vom finaliza pictura şi vom face resfinţirea Bisericii.

Rep.: Când preconizaţi că va fi resfinţită Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel?

Î.P.S.T.: Nu ştim exact. Depinde foarte mult de consolidare.

Rep: Ne-aţi vorbit despre Catedrală, dar despre Palatul Arhiepiscopal ce ar trebui să ştie credincioşii de pretutindeni?

Î.P.S.T.: Palatul Arhiepiscopal a fost zidit în jurul anului 1900, fără temelii solide. Vrem să facem o consolidare şi la Palatul Arhiepiscopal. El a fost confiscat în 1959. Aici a fost Bibliotecă. Palatul Arhiepiscopal a fost redobândit după 1990. Când am poposit aici, în 2001, numai partea de parter şi de etaj au fost parţial restaurate. Când am venit a trebuit să continui restaurarea şi lucrările de amenajare în Palatul Arhiepiscopal. Noi suntem într-o lucrare de proiectare şi consolidare şi a Palatului, pentru că trebuie să-i aşezăm o temelie solidă. A fost făcut după tehnicile de atunci, numai cu piatră zidită, fără beton şi fier beton.

Rep: La ce valoare se ridică investiţia de consolidare a Palatului Arhiepiscopal?

Î.P.S.T.: S-a făcut o evaluare şi am înţeles că ar fi vorba de 2 milioane de euro. Lucrările se fac numai prin program european, fiind monument istoric. Sperăm să restaurăm şi Palatul Arhiepiscopal şi să mai consolidăm şi Catedrala.

Rep: Când vor debuta lucrările la Palatul Arhiepiscopal?

Î.P.S.T.: Noi sperăm ca de la anul să înceapă lucrările.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108