REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Palatul Finantelor, ocupat cu japca de boschetari

Palatul Finantelor, ocupat cu japca de boschetari

Replica API 10 noiembrie 2010 | 00:00 94

Focar de infectie

Focar de infectie

O singură clădire situată pe strada Bucureşti face notă distinctă cu locuinţele de pe aceeaşi stradă. Este vorba despre imobilul pe care Nicolae Ceauşescu ar fi intenţionat, din câte spun locuitorii zonei, să-l transforme într-o bază sportivă. Numai că, după Revoluţie, lucrările de construcţie au fost sistate, astfel încât, clădirea a fost lăsată în paragină: fără geamuri, uşi, sau sistem de iluminat şi încălzire. Clădirea lăsată de izbelişte şi-a găsit rapid "chiriaşi" abuzivi, aşa cum se întâmplă şi cu multe dintre imobilele situate în zona Peninsulară. Boschetari, familii cu copii, dar care nu au case şi nici locuri de muncă - toţi s-au mutat aici.

Mai mulţi romi şi oameni ai străzii s-au mutat în clădirea de pe strada Bucureşti, numărul abuzivilor crescând de la o zi la alta, încât nici cei care locuiesc în vecinătate nu mai stau să-i numere: "Să staţi mai mult timp aici, să vedeţi ce mulţi sunt. Peste 25, cred, că nu a stat nimeni să-i numere. Ne-au terorizat. Aruncă cu pietre în trecători, ne-au furat acum câţiva ani şi lemnele din magazie. Să-i vedeţi seara, când ies, îmbrăcaţi în femei. Eu cred că se încurcă cu alţi bărbaţi, pentru bani. Cred că trăiesc din furturi şi din relaţiile sexuale cu homosexualii. E un adevărat focar de infecţie acolo. Imaginaţi-vă că locuiesc atâţia oameni acolo, fără apă, claie peste grămadă", ne-a declarat Gheorghe Călinescu, administratorul unei societăţi comerciale de pe strada Bucureşti. Revenind la situaţia imobilului, începând din anul 2007, prin HG 1106/2007, clădirea a trecut din patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Sport, în patrimoniul Gărzii Financiare Constanţa. "Garda Financiară Constanţa are autorizaţie să îşi amenajeze sediul instituţiei", a menţionat, pentru "Replica" de Constanţa, Nicole Florescu, şef serviciu cadastru, din cadrul Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei municipiului Constanţa. Cu alte cuvinte, Garda ar putea oricând să treacă la amenajarea clădirii, pentru a funcţiona aici. De altfel, reprezentanţii Gărzii Financiare precizau la un moment dat, pentru "Replica" de Constanţa, că imobilul de pe strada Bucureşti ar urma să fie un Palat al Finanţelor, aşa cum magistraţii au Palatul de Justiţie. În Palatul Finanţelor ar urma să funcţioneze, conform unui proiect momentan blocat de lipsa fondurilor, atât Direcţia de Finanţe, cât şi Garda Financiară Constanţa. Întrebaţi fiind ce ar face dacă, începând de mâine, reprezentanţii Gărzii Financiare Constanţa ar începe lucrările la noul sediu, romii care locuiesc în acest imobil ne-au precizat: "Am venit aici în urmă cu trei ani, pentru că nu avem unde să stăm. Dar avem vecini care stau aici şi de 13 ani. Nu avem curent electric, lumină, apă. Până acum nu a venit nimeni să ne dea afară de aici, decât Poliţia. Dar nu avem unde să ne ducem, decât să dormim în maşini, dacă ne dă afară de aici", ne-a declarat Ali, un minor de etnie romă, care locuieşte cu părinţii în respectivul imobil.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367