REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Palaz: Ca să poţi face ordine în oraş, trebuie să începi cu reforma în administraţie

Palaz: Ca să poţi face ordine în oraş, trebuie să începi cu reforma în administraţie

Replica API 7 mai 2016 | 21:47 363

Candidatul PMP la Primăria Constanţa,

Candidatul PMP la Primăria Constanţa,

Claudiu Palaz

Fost prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, acuză „înţelegeri subterane” între PSD şi PNL în ceea ce priveşte candidaturile la Primăria Constanţa. De aceea, candidatul PMP la Primăria Constanţa se prezintă ca reala alternativă la ceea ce a însemnat „gruparea Mazăre” pentru municipiu. În cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica”, a vorbit despre contractele păguboase încheiate de primărie cu diverse societăţi, dar mai ales despre poiectele pe care le propune constănţenilor. A explicat ce ar face pentru Constanţa dacă ar fi ales primar – cum ar rezolva problema siguranţei cetăţenilor, fluidizarea traficului, dar nu numai.

Reporter: Domnule Palaz, am văzut că pe internet aveţi un filmuleţ în care este prezentat cum este condusă societatea – piramidal. Este o contradicţie acolo: în vârful piramidei se află cetăţenii, ori, în vârf ar trebui să se afle un lider; de aceea şi candidaţi la primărie, nu?

Claudiu Palaz: Da, numai că acei lideri fără cetăţeni nu există în vârf. Modul în care am realizat acest filmuleţ a avut la bază ideea că nu mergem printr-un lider impus, ca să se afle în vârful piramidei, ci mergem printr-un lider ales. Acel lider nu poate ajunge în vârful priramidei fără să fie ales de cetăţeni. Din punctul meu de vedere, chiar dacă este o contradicţie, cei care trebuie să se afle în vârful piramidei sunt cetăţenii, care îşi aleg liderul, şi care abia după aceea reuşeşte să facă tot ce aţi văzut dumneavoastră în programul meu.

Rep.: Şi cum vă percep cetăţenii - că doar aţi mers pe străzi, aţi stat de vorbă cu ei?

C.P.: Oamenii politici care spun că sunt primiţi cu braţele deschise de toată lumea pe stradă sunt cei care mint. Adevărul este că sunt şi cetăţeni care sunt pro, sunt şi cetăţeni care sunt contra. În general este un val de antipatie faţă de oamenii politici. Ştiţi că Parlamentul se „bucură” de o cotă de încredere de 4%; spre norocul meu, nu am făcut parte din acest Parlament care este atât de hulit de români, astăzi, iar feed-back-ul este destul de bun. Chiar am fost pe stradă şi m-am întâlnit cu oamenii. Nu sunt genul de lider care să fie ales doar stând în birou şi dând comandă. Dar, sunt şi cei care sunt simpatizanţii celorlalte partide - şi este normal să fie aşa -, care mai mult sau mai puţin agresiv îşi manifestă dezaprobarea faţă de mine, aşa cum şi simpatizanţii Mişcării Populare îşi arată antipatia faţă de liderii PSD. Dar, în nici un caz, electoratul nostru nu este aşa agresiv cum este cel al PSD-ului.

Rep.: Electoratul dvs. este de dreapta, în principal lui vă adresaţi. Am văzut că un contracandidat, care se autointitulează şi el de dreapta, face apel către toţi candidaţii de dreapta să facă un sondaj, pentru a se desemna un singur om, care să aibă reale şanse în lupta cu Decebal Făgădău, candidatul PSD. Ce părere aveţi?

C.P.: Mi se pare o temă a zilei falsă, pentru că acel partid are, la nivel naţional, o alianţă cu PSD-ul. Vă referiţi la candidatul ALDE. ALDE, la nivel naţional, este în alianţă - şi este de notorietate acest lucru - cu PSD-ul. Se susţin reciproc. Nu ai cum să dai curs unei astfel de invitaţii, pentru că ar însemna ca toţi cei care suntem pe dreapta să fim în înţelegere cu cei din stânga, şi anume PSD-ul. Este exclusă această variantă. Când n-o să mai avem ALDE în alianţă cu PSD-ul, şi o să vedem un ALDE care este în totală opoziţie cu PSD-ul şi critică liderii PSD, atunci lucrurile poate că ar fi schimbate. Până atunci este exclusă o astfeld e capcană care este aruncată de cei de la ALDE.

Rep.: Dar cu PNL de ce aţi ajuns la o înţelegere, pentru un candidat comun?

C.P.: Cred că întrebarea trebuie să le-o puneţi lor. Ştiţi foarte bine discuţiile care au fost, care au apărut şi la dumneavoastră în presă, ştiţi foarte bine poziţia mea faţă de PNL şi ştiţi cum am fost luat în râs de către actualul lider al PNL Constanţa, George Dragomir. (...)

Rep.: Din discuţiile cu cetăţenii, care sunt principalele lor probleme? Ce vă reclamă oamenii?

C.P.: La prima vedere: Vedeţi în ce oraş trăim? Uitaţi cum arată oraşul – cam aşa putem rezuma primul gând al constănţenilor în momentul când vorbeşti cu ei. Apoi, intrând în dezbatere, începând să întrebi mai exact ce anume, încep să spună: câini vagabonzi, spaţiile verzi, locurile de muncă, faptul că tineretul nu are, la ora actuală, posibilitatea să se angajeze, corupţia din Primăria Constanţa care încă predomină şi se perpetuă această mentalitate de a avea contracte cu anumite firme de casă ale anumitor grupări, în speţă Mazăre - Strutinsky - Făgădău. Ştiţi foarte bine: Făgădău este continuatorul şi încă sifonează banul public către firmele de casă ale grupării Mazăre - Constantinescu. Una dintre ele este o firmă de media, acum două sptămâni i-au fost virate 2 miliarde şi jumătate în cont. Deci, sunt lucruri pe care constănţenii, credeţi-mă, chiar le cunosc. Dar, primul gând pe care-l spune constănţeanul este: Dumneavoastră nu vedeţi cum arată oraşul? Ce-o să puteţi să faceţi pentru oraş? E un lucru general, dar toţi sunt nemulţumiţi de modul cum arată oraşul. (…)

Rep.: Până să ajungem la discuţia despre ce puteţi să faceţi dvs. pentru oraş, de ce există senzaţia că oricum Făgădău va câştiga?

C.P.: În orice oraş, nu numai în Constanţa, în orice localitate, în general primarul pleacă cu prima şansă, fiind un primar în funcţie. Dar, să nu uităm că Făgădău nu poate revendica aceată funcţie. El nu este un primar ales. El este un primar numit. (...) El a avut şansa că s-a mers pe aranjamente şi pe pile, el fiind omul lui Mazăre. (...)

Rep.: Să trecem la partea de proiecte – ce puteţi face dvs. pentru constănţeni, dacă veţi fi ales primar?

C.P.: În maxim 30 de zile, ca să poţi face ordine în oraş, trebuie să începi cu reforma în administraţie (...) Nu în sensul să dai afară din primărie, aşa cum s-a pus în discuţie că aş vrea să fac. Nu, nu la asta m-am referit când am spus reforma în administraţie, ci în primul rând modul cum se desfăşoară contractele primăriei, care sunt păguboase pentru instrituţie şi care sifonează bani publici către firmele de casă ale grupării Mazăre - Constantinescu şi care sunt la această dată tolerate de actualul primar interimar. Le tolerează şi nu poate să spună în spaţiul public că nu le poate rezilia, că nu poate tăia în carne vie, pentru a rezolva aceste probleme. El le tolerează, este agăţat de această grupare şi va face în continuare ce i se spune - au apărut şi în presă imaginile cu întâlnirile pe care le are cu Mazăre. Deci, o eficientizare a relaţiei faţă de cetăţean, prin modul în care se abordează relaţia dintre angajatul primăriei şi cetăţean, este principalul meu obiectiv. Ştiu cum şi am făcut acest lucru şi în Prefectura Constanţa, şi ştiu cum trebuie să fac şi în cadrul primăriei. Va trebui verificat modul în care s-au desfăşurat cpntractele şi cine a urmărit aceste contracte. Totuşi, o toleranţă faţă de neîndeplinirea unor obligaţii contractuale, a unor contracte păguboase, nu poate fi trecută cu vederea. (...)

Interviu integral, inclusiv despre cum vede Claudiu Palaz problema siguranţei cetăţenilor, cea a fluidizării traficului - inclusiv prin desfiinţarea unor sensuri giratorii de le pe bulevardul Aurel Vlaicu -, dar şi situaţia cartierului Henri Coandă/ VIDEO:

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614