REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Palaz, despre referendum: "Constantinescu îmi arată că este obosit"

Palaz, despre referendum: "Constantinescu îmi arată că este obosit"

Replica API 24 iunie 2011 | 00:00 102

Prefectul a atacat hotărârea iniţiată de preşedintele CJC

Prefectul a atacat hotărârea iniţiată de preşedintele CJC

Referendumul pentru chestionarea populaţiei cu privire la desfiinţarea sau nu a judeţului Constanţa prin reorganizarea teritorial-administrativă a României este un proiect "irealizabil". Afirmaţia îi aparţine prefectului Claudiu Iorga Palaz, care a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că a atacat în contencios administrativ Hotărârea CJC nr. 179, iniţiată de preşedintele Nicuşor Constantinescu şi adoptată de consilieri.

"Am atacat în contencios administrativ Hotărârea nr. 179 pentru că preşedintele CJC vrea să promoveze obiective de interes naţional la nivel judeţean. Nicuşor Constantinescu nu are calitatea să promoveze un astfel de proiect de hotărâre la nivel judeţean. Cred că trebuia să se consulte cu specialişti. Încă o dată îmi arată că este obosit. Aprobarea proiectului privind desfăşurarea referendumului a fost făcută în şedinţă extraordinară, ori legislaţia nu-i dă posibilitatea să-l convoace într-o astfel de şedinţă decât în caz de epidemii sau pentru apărarea liniştii publice. Este clar că nu vrea altceva decât să cheltuie banii judeţului. Judeţul Constanţa face parte dintr-o ţară şi prin modificarea graniţelor judeţului sunt afectate şi graniţele judeţelor limitrofe. Din informaţiile pe care le am, hotârea a venit ca model de la centru şi Nicuşor Constantinescu a trebuit să o promoveze", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu este de părere că banii care ar urma să fie cheltuiţi, pentru organizarea referendumului, aproximativ 100.000 euro, ar trebui redirecţionaţi primăriilor din judeţ care nu reuşesc să-şi achite datoriile. Tot acesta susţine că sunt primari care nu doresc organizarea referendumului. "Sunt primari care nu vor înainta listele cu preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare care ar trebui traşi la sorţi. E ceva irealizabil. Nu cred că mai este timp să ne jucăm cu problemele judeţului şi ale cetăţenilor. Este o aberaţie ce a făcut preşedintele CJC. Proiectul referitor la reorganizarea administrativă a României încă nu e lege. Iar hotărârea privind referendumul judeţean nu doreşte decât cheltuirea banului public şi astăzi (joi -n.r.) am atacat-o în instanţă. Ceea ce vrea Nicuşor Constantinescu este absurd", a mai spus Palaz.

Ce spune CJC

În replică, instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu a remis următorul punct de vedere: "În respectul obiceiurilor adânc împământenite în gândirea prefectului apolitic al judeţului Constanţa, reprezentant al Guvernului Boc V şi discipol umil al Preşedintelui Traian Băsescu, vremelnicul ocupant al funcţiei de prefect a atacat în cursul zilei de astăzi (ieri-n.r.) Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa de organizare a referendumului local privind reorganizarea teritorială, preferând să îşi facă întâi numărul în faţa presei şi apoi să transmită instituţiei noastre decizia sa. Lăsând deoparte argumentele puerile cu care încearcă să demonstreze lipsa dreptului conferit de lege cetăţenilor judeţului Constanţa de a-şi exercita opţiunea într-o problemă care le poate afecta viitorul într-un mod dramatic, în funcţie de categoria socială din care fac parte, considerăm că modul disciplinat în care prefectul execută ordinele de partid şi de stat venite de la Bucureşti nu reflectă respectul şi grija faţă de drepturile legale ale cetăţenilor judeţului Constanţa. Având în vedere situaţia creată, Consiliul Judeţean Constanţa va amâna data referendumului local, în conformitate cu prevederile art. 4 din HCJ 179/2011, adică după trecerea a cel puţin 20 de zile de la data ramânerii definitive şi irevocabile a hotărârii instanţei de judecată. Asigurăm cetăţenii judeţului Constanţa că le vom reprezenta cu conştiinciozitate drepturile în faţa instanţei de judecată pentru a le putea oferi dreptul legal de exprimare privind viitorul lor şi al copiiilor lor, respectiv viitorul judeţului Constanţa", se arată în comunicatul CJC.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920