REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Palaz îl reclamă pe Tusac la DNA pentru corupţie în cazul SC Anca Irina SA

Palaz îl reclamă pe Tusac la DNA pentru corupţie în cazul SC Anca Irina SA

Replica API 24 septembrie 2011 | 00:00 179

Primarul Mangaliei are termen, până luni, să demonstreze că nu a decis peste capul Consiliului Local

Primarul Mangaliei are termen, până luni, să demonstreze că nu a decis peste capul Consiliului Local

Prefectul Claudiu Iorga Palaz a făcut public, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o vineri, dosarul ce vizează "corupţia din administraţia publică locală din Mangalia". Reprezentantul Guvernului în teritoriu este hotărât să-l reclame pe edilul din sudul litoralului, Claudiu Mihai Tusac, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) numai dacă acesta nu-i va prezenta luni, 26 septembrie a.c., mandatul în baza căruia a cesionat o creanţă a unei societăţi aflată în insolvenţă către o persoană fizică.

"Urmare a unei audienţe, am trimis o adresă către primarul Claudiu Tusac prin care îl rog să prezinte mandatul în baza căruia a fost împuternicit să semneze pe 16.05.2011 Contractul de Cesiune de Creanţă de 4 miliarde lei vechi pe care Primăria Mangalia îl deţine asupra creditoarei SC Anca Irina SA, societate aflată în insolvenţă, însă, în loc să fie executată, creanţa a fost cesionată fără o hotărâre de Consiliu Local pe numele lui Sorin Gabriel Strutinski. Am solicitat documente din care să reiasă că domnul primar, tizul meu, Claudiu Tusac, a fost împuternicit de Consiliul Local să facă acest lucru", a spus prefectul Palaz. Facem precizarea că respectiva creanţă chirografară se compune din 362.797 lei reprezentând impozit pe clădiri persoane juridice şi majorări de întârziere; 26.387 lei impozit pe teren; 3.545 lei impozit pe mijloacele de transport; 10 lei taxă restaurare monument; 20 lei taxă situaţii de urgenţă şi 2.500 lei amendă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că: "Sunt bani publici care provin din taxe şi impozite care societatea la vremea respectivă le datora Primăriei Mangalia. Nu înţeleg care este motivul pentru care s-a făcut această cesiune. Este o societate care datorează bani bugetului local, dar primarul a cesionat creanţa către un privat şi spune: "Execută-i tu în locul primăriei!" Nu ai cum să faci acest lucru fără o hotărâre de Consiliu Local şi la acest moment nu am dovada că această creanţă a fost recuperată".

Viereanu: "Deşi am 9 miliarde lei în cont, primăria refuză să-i primească pentru că a cedat creanţa"

Tot Palaz i-a transmis primarului din sudul litoralului că luni va decide dacă va reclama situaţia la DNA. "Dacă tizul meu, Claudiu Tusac, nu-mi transmite documentele solicitate până luni, ora 12.00, trimit dosarul la DNA pentru corupţie. Voi reclama faptul că s-a făcut o cesiune fără adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local. Este un abuz în serviciu. Administraţia nu se face după ureche. Mă doare de banul public. Vreau hârtii! Ce am în faţă este nelegal. Mă îndoiesc că orice primar poate dispune de banul public după bunul lui plac fără aprobarea Consiliului Local. Dacă o să-mi comunice ce am solicitat probabil că am fost dezinformat sau poate fabrică hotărârile cum face Consiliul Judeţean -212 bis. Poate ia vrăjitorul de la Consiliul Judeţean, un Merlin, să-l ducă la Primăria Mangalia să înceapă să-i prepare documente. Sperăm să nu ajungem acolo", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz. La rândul său, Nicolae Viereanu, administratorul SC Anca Irina SA, deţinătoarea Hotelului Irina şi restaurantului Gambrinus din staţiunea Venus, a spus că: "Am avut doi chiriaşi care au făcut acţiune împotriva noastră şi cu ajutorul unor falşi experţi au ajuns să ne ceară suma de 5 miliarde lei vechi în anul 2000. Suma respectivă, datorită executărilor silite, făcute de-a lungul timpului, a ajuns în prezent la 80 de miliarde lei vechi. Suma aceasta a fost cedată în 2008 de Ionel Cornea, fostul administrator al SC Anca Irina SA, către firma SC Recon Six SRL. Deşi la această firmă se regăseşte un italian de 70 de ani pe procesul verbal de participare a licitaţiei apare numele altcuiva, care a şi câştigat cele trei active în contul creanţei de 80 de miliarde lei vechi. Am făcut contestaţie şi am suspendat executarea. În anul 2010, Primaria Mangalia introduce societatea Anca Irina în insolvenţă. Noi am recunoscut datoria de 395.259 lei, dar deşi am 9 miliarde lei în cont, primăria refuză să-i primească pentru că a cedat creanţa".

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102