REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Palaz: "În cazul averilor lui Mazăre şi Constantinescu, sunt suspiciuni că sunt bani furaţi sau dobândiţi nelegal"

Palaz: "În cazul averilor lui Mazăre şi Constantinescu, sunt suspiciuni că sunt bani furaţi sau dobândiţi nelegal"

Replica API 13 decembrie 2011 | 00:00 108

Scandalul care aruncă administraţia publică în aer

Scandalul care aruncă administraţia publică în aer

Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a declarat încă o dată război celor doi lideri ai administraţiei publice locale, primarul Radu Mazăre şi preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. În cadrul unei conferinţe de presă, organizată, la Prefectură, Palaz a făcut declaraţii referitoare la declaraţia sa de avere, totodată cerând, pe această cale, ca şi Mazăre şi Constantinescu să-şi facă publice declaraţiile de avere din perioada 2001 - 2003, când Legea 115 din 1995 prevedea ca declaraţiile de avere să fie depuse în sistem "plic închis" la prefectură. "Nu era cazul să ne apucăm să facem astfel de acţiuni în ajun de sărbători, dar mi s-a solicitat public anumite date referitoare la avere. Am considerat că e bine să încheiem anul cu clarificări, mai ales în ceea ce-l priveşte pe Nicuşor Constantinescu. El a dat un comunicat, prin care spune că este îngrijorător faptul că prefectul nu-şi justifică provenienţa maşinilor de lux şi cele 3.000 de hectare din judeţul Constanţa. Nu mai comentez că sunt neadevăruri. Cetăţeanul Claudiu Tusac a spus, la un moment dat, că Nicuşor Constantinescu mi-a făcut plângere la ANI pentru verificarea averii. Un lucru foarte bun, dar afirmaţia mea este că Nicuşor Constantinescu este masochist. El încearcă să facă ceva împotriva mea, dar tot împotriva lui se întoarce de fiecare dată ca un bumerang. Nu îl înţeleg ce doreşte", a declarat Claudiu Palaz, prefectul Constanţei.

Acum legea obligă la transparenţă

Cu alte cuvinte, potrivit prefectului, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu şi-ar fi săpat singur groapa. "În perioada 2001 - 2003, când am intrat secretar general în cadrul Prefecturii Constanţa, iar Nicuşor Constantinescu era consilier local şi Mazăre a fost primar, era în vigoare Legea 115 din 1996, care prevedea, la art. 4, alin 6, consilierii judeţeni, locali şi primarii să depună declaraţiile de avere la prefect. Această declaraţie de avere este un act personal şi irevocabil şi confidenţial. Nu poate fi consultată decât în cadrul şi în condiţiile prevăzute de lege. Asta se prevedea în 1996. În 2001, noi ne aflam sub incidenţa acestei legi. La acea vreme, aceste declaraţii de avere se puneau într-un plic şi se înaintau de către secretar către prefect, prefectul le înainta către minister şi rămâneau închise şi sigilate. În 2003, legislaţia s-a modificat, pentru că nu era o decizie transparentă, iar consilierii locali, judeţeni şi prefecţii sunt obligaţi să comunice aceste declaraţii pe internet, să le facă publice. Acum, eu am declaraţiile pe care le am postate pe internet, din 2003 de când s-a dat legea. Am considerat că, pentru o mai bună transparenţă, nu de când a hotărât Nicuşor să-mi arate cât de transparent trebuie să fiu, sau să-mi dea sfaturi, am făcut, pe 29 septembrie 2011, o adresă către Direcţia de resurse umane din cadrul MAI, şi am cerut să mi se declasifice declaraţia din 2001. Conform legii în vigoare, MAI mi-a răspuns în octombrie şi mi-a trimis în copie declaraţia care era sigilată şi am făcut-o publică. Deci, se poate. Declaraţiile care erau confidenţiale în 2001, sunt făcute publice şi sunt nemodificate în ceea ce mă priveşte", a mai precizat Palaz.

Ce pretenţii are prefectul

"Dacă tot vrem să fie transparenţă, hai să fie la toţi. Domnii Mazăre şi Constantinescu: Top 300 Capital. Am rupt topurile. Ne lăudăm că avem milioane de euro la ora asta şi că avem justificări şi facem şi acte de donaţie. Bun. Am început să caut, ştiţi că mă pricep la căutat. Nu vorbesc despre declaraţiile pe care, la ora asta, ne-am albit averile şi avem justificări. Nu vorbesc despre asta. Se găsesc pe internet, sunt praf în ochi pentru opinia publică. Am găsit aşa: o declaraţie din 2003, în care Nicuşor figurează cu 25.000 euro, depozit în România, şi 950.000 de dolari americani, depozit în SUA, plus alte creanţe de 200.000 euro. L-am verificat şi pe Mazăre care, la fel, acum le are albite, dar în 2003, avea aşa: 872.000 euro în străinătate, iar în ţară avea 225.000 dolari americani, plus 151.000 euro, tot în ţară. Eu vreau acum de la ei să-şi desclasifice declaraţiile de avere şi să ceară public declaraţiile care le au în plicuri, când au fost numiţi în funcţii, să şi le facă publice. Să vedem dacă sunt sau nu diferenţe de avere, iar dacă sunt astfel de diferenţe, le cer public să justifice cum au făcut rost de aceşti bani, de câte un milion de euro într-un an de zile, în condiţiile în care firmele lor erau falimentare sau erau pe mâinile lichidatorilor. Pentru că am bănuieli că nu au cum să-şi justifice această avere, şi că sunt suspiciuni că sunt bani furaţi sau dobândiţi nelegal de către cei doi, pe data de 4 noiembrie 2009, Parchetul de pe lângă ÎCCJ - DNA Bucureşti, Doru Ţuluş , fostul şef al DNA, mi-a făcut adresă, prin care a solicitat în regim de urgenţă declaraţiile de avere ale lui Mazăre şi Constantinescu, pentru perioada 2001 - 2003. Am trimis în original declaraţiile de avere ale lor, în plicuri închise fără urme de desigilare. Au fost ridicate personal de comisarul-şef Valentin Burlacu şi Dan Manolachi. Aceste declaraţii se află la dosar, iar dacă domnii Mazăre şi Constantinescu doresc să arate cât sunt de curaţi, să facă adresă către DNA şi să ceară ca aceste declaraţii să le fie returnate şi să le facă publice, să le vadă lumea. Vreau să le facă oamenilor cadou de sărbători transparenţa. Diferenţa asta de câte un milion de euro, după primul an de mandat, nu au cum să o justifice. O să aştept dacă şi ANI va cere această justificare, iar dacă nu, şi eu voi face adresă către ANI să le verifice averea. Vreau să văd banii care sunt în declaraţia de avere din 2001 şi banii care îi are pe declaraţia din 2003", a mai spus Palaz, în cadrul conferinţei.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614