REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Palaz, postare pe blog: "Dacă ai încălcat legea, nu are cine să mă sune pentru tine"

Palaz, postare pe blog: "Dacă ai încălcat legea, nu are cine să mă sune pentru tine"

Replica API 3 ianuarie 2012 | 00:00 155

Prima postare pe blog în noul an, a prefectului Claudiu Palaz:

"Ieri (vineri, 30 decembrie 2011 -n.r.) am avut ultima întâlnire din acest an cu jurnaliştii constănţeni în cadrul unei conferinţe de presă urmate de o cupă de şampanie. Si pentru că presa este a patra putere în stat... şi în judeţ... şi în oraş, vreau să le dedic lor, celor care se trezesc primii şi se culcă ultimii pentru a afla tot ce mişcă în spaţiul public, cei care sună, sună, sună până când li se răspunde, cei care te descos cu abilitate până obţin informaţia de care au nevoie, cei care îngheaţă de frig sau mor de cald, dar stau pe poziţie acolo unde se întâmplă acel ceva care nu trebuie scăpat ca ştire. Aşa că pun cap la cap întrebările pe care le-am primit de la diverşi jurnalişti în ultimele zile şi cărora nu le-am răspuns, aşa că m-am hotărât s-o fac acum, ca să nu rămân cu datorii faţă de presă la început de an.

Reporter: Care au fost, în opinia dvs., cele mai importante trei realizări ale anului 2011?

C. Palaz: Sunt trei lucruri care vizează aspecte diverse, dar la fel de importante pentru constănţeni: salvarea simbolului Constanţei, Cazinoul, de la vânzare şi preluarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a fi redat, după reabilitare, oraşului nostru, deblocarea lucrărilor la Autostrada Cernavodă-Constanţa şi, nu în ultimul rând, înlocuirea şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Dumitru Catană, cu actualul inspector-şef, Valentin Burlacu. Esenţa spirituală şi sufletească a Constanţei, infrastructura judeţului şi siguranţa cetăţenilor sunt trei elemente pe care le consider prioritare şi pentru care m-am zbătut.

Reporter: Numiţi trei aspecte de referinţă ale acestui an în ceea ce priveşte administraţia constănţeană.

C. Palaz: În primul rând, am satisfacţia că instituţiile statului şi-au recăpătat autoritatea în judeţ, acţionând conform principiului: Dacă ai încălcat legea, nu are cine să mă sune pentru tine. Mă refer aici la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Garda Financiară, Curtea de Conturi, Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi lista nu se opreşte aici, însă pot afirma, cu riscul de a fi acuzat de lipsă de modestie, că eu, ca prefect, sunt cel care a lansat şi impus acest concept. În al doilea rând, eşecul aşa-zisului Referendum organizat de Consiliul Judeţean Constanţa a arătat că cetăţenii judeţului nu mai pot fi manipulaţi şi nu mai cad pradă dezinformărilor dictate de Nicuşor Constantinescu. Iar în al treilea rând, cred că este foarte important că am lansat în mod public un subiect care chiar îi interesează de mulţi ani pe constănţeni, dar nimeni până acum nu a avut îndrăzneala sau puterea de a-l dezvolta sau de a cere clarificarea: averea baronilor locali, şi mă refer la acelaşi Nicuşor, dar şi la partenerul său, Mazăre, care au mers ani întregi pe principiul "Nu mă-ntreba cum am făcut primul million." Eu îi întreb şi îi acuz că nu au cum să-şi justifice primul milion făcut de când sunt în funcţia public pe care o deţin, şi nu vorbesc de moneda naţională.

Reporter: Care au fost evenimentele care v-au adus cele mai mari satisfacţii?

C. Palaz: Mă bucur că am făcut paşi foarte importanţi în relaţiile diplomatice şi în cele cu minorităţile din judeţul nostru. Am relaţionat foarte bine cu cele trei consulate generale din Constanţa, cu membrii comunităţilor etnice, organizând împreună evenimente frumoase, care au dovedit că oraşul şi judeţul nostru sunt un model de convieţuire armonioasă. Mă refer aici la finalizarea campaniei "Trimite o carte peste Prut", la cele două târguri de binefacere "Să dăruim împreună" şi la manifestările prilejuite de aniversarea zilei de 23 noiembrie 1878, care a marcat reinstalarea administraţiei româneşti şi a armatei române în Constanţa. De asemenea, vreau să amintesc aici de Geamia Hunchiar, subiect care a depăşit graniţele oraşului nostru şi care i-a adus la Constanţa pe Ministrul Afacerilor Externe şi pe Ministrul Culturii şi Turismului din Turcia, pe Ambasadorul Turciei în România, dar şi pe alţi diplomaţi interesaţi de soarta acestui monument religios şi istoric. M-am implicat şi voi duce la capăt ce am început, astfel ca musulmanii din Constanţa să-şi poată recâştiga pacea sufletească tulburată de pericolul în care se află Geamia Hunchiar. Un alt proiect care mi-a adus mari satisfacţii a fost apariţia Albumului fotodocumentar "Prefecţii Judeţului Constanţa", care cuprinde documente, fotografii şi date despre toţi prefecţii judeţului nostru, începând cu Remus Opreanu, numit odată cu instalarea, în noiembrie 1878, a administraţiei româneşti în Dobrogea, şi căruia i-am adus un omagiu şi prin atribuirea numelui său Sălii Mari a prefecturii, pe care am renovat-o integral tot în 2011, prima dată în 43 de ani.

Reporter: Ce lucruri v-au afectat cel mai mult în acest an?

C. Palaz: M-a afectat faptul că după cele două târguri de binefacere pe care le-am organizat împreună cu consulatele generale şi onorifice din Constanţa am decis să fac un pas înapoi, astfel ca beneficiarii să se poată bucura de fondurile stânse. Mai exact, întrucât destinatarii, Secţia de nou-născuţi şi copii abandonaţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Căminul pentru persoane vârstice din Poarta Albă, sunt în administrarea Consiliului Judeţean, preşedintele acestuia mi-a transmis că va permite donaţiile şi accesul corpului diplomatic doar dacă eu nu-i voi însoţi. Nu am vrut să provoc vâlvă în jurul acestui subiect şi am preferat să trec peste acest tupeu de şmecher de judeţ, care calcă pe cadavre punând mai presus orgoliile faţă de acţiunile umanitare. De asemenea, m-a afectat cenzura dusă la extrem pe care Mazăre şi Constantinescu au impus-o mass-mediei pe care o controlează. Un exemplu care chiar mi-a lăsat un gust amar este momentul când un eveniment extraordinar pe care l-am organizat de Ziua Europei pe platoul din faţa prefecturii şi la care au participat sute de preşcolari şi elevi din tot judeţul, a fost descris în Telegraf desfăşurându-se "lângă Primăria Constanţa", unde "organizatorii au dat drumul să zboare câtorva zeci de porumbei, simbolul păcii." Înţeleg, până la un punct, că au interzis să apară numele meu în presa aservită lor, dar să ocoleşti chiar şi locaţia mi se pare chiar un gest demn doar de nord-coreeni, că tot e un subiect de actualitate.

Reporter: Ce reproşuri aveţi să le faceţi celorlaţi doi lideri ai administraţiei constănţene, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre?

C. Palaz: De Nicuşor am tot vorbit pe tot parcursul anului. În ceea ce-l priveşte pe primar, îi reproşez trei lucruri foarte importante, în opinia mea, cel puţin. Unu: că a lăsat cu bună ştiinţă ca emblema Constanţei, Cazinoul, să ajungă în halul în care este acum. Doi: că nu a închis, deşi a avut toate pârghiile, magazinele de comercializare a etnobotanicelor aşa cum au făcut toţi primarii din judeţ. Dacă ar fi făcut-o, nu ar mai fi fost necesară atâta desfăşurare de forţe şi ne-am fi axat pe celelalte căi prin care aceste otrăvuri ajung la tineri şi adolescenţi. Trei: îi reproşez lui Mazăre că a făcut din Constanţa un oraş cenuşiu. Cel mai relevant exemplu este chiar această seară de Revelion: în Constanţa nu se organizează niciun eveniment public pentru constănţeni, de parcă am fi un oraş de mâna a treia, în timp ce edilul se află, ca în mai tot restul anului, prin alte zone ale planetei. De fapt, tot ceea ce face el mă conduce la o singură concluzie: pe Mazăre nu-l mai interesează Constanţa.

Reporter: Ce vă reproşaţi sau ce neîmpliniri aveţi?

C. Palaz: Autocritica nu este întotdeauna cea mai relevantă şi sinceră reflectare a reversului medaliei. Pentru aceasta existaţi voi, jurnaliştii, ca a patra putere în stat şi vă mulţumesc pentru că ştiţi, cum se spune, să ne trageţi de mânecă."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218