REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Palaz: "Tusac încalcă orice normă morală folosindu-şi soţia pentru a suge bani din administraţia locală"

Palaz: "Tusac încalcă orice normă morală folosindu-şi soţia pentru a suge bani din administraţia locală"

Replica API 30 septembrie 2011 | 00:00 165

Prefectul îi mulţumeşte Marianei Mircea că i-a arătat calea spre incompatibilitatea primarului de la Mangalia - video

Prefectul îi mulţumeşte Marianei Mircea că i-a arătat calea spre incompatibilitatea primarului de la Mangalia - video

Claudiu Palaz "face" doi ani de când este prefect, o ocazie numai bună, pe de o parte, să fie luat la întrebări, iar de cealaltă parte - să dea din nou de ciment cu cei care care conduc, în prezent, consiliul Judeţean Constanţa. Între multele lucruri care le reproşează celor de la CJC, Claudiu Palaz a amintit împăduririle, dar şi defrişarea nucilor din judeţ, comentând că sunt persoane în Constanţa care susţin că lemnul a ajuns la fabrica de mobilă a pesedistului Ilie Hondoreanu, iar de aici, sub formă de mobilă, la Nicuşor Constantinescu acasă! "Nucul este un lemn scump. Poate până la urmă ne invită (Nicuşor Constantinescu-n.r.) la el acasă şi ne arată personal uite servanta din nuc...", a comentat, amuzat de ce spune "gura lumii", Claudiu Palaz. Tot conducerii CJC, Palaz îi impută şi gestionarea carierelor de piatră din judeţ, prefectul afirmând că localităţile nu primesc decât sume de nimic. Iată însă o parte din interviul acordat de prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz:

Reporter: În războiul dumneavoastră cu Nicuşor Constantinescu, am observat că aţi trecut la faza următoare, şi anume să îi atacaţi pe cei consideraţi apropiaţi sau favoriţii preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Ne referim aici la primarul Mangaliei, Claudiu Tusac. Care este, de fapt, situaţia cu dânsul?

Claudiu Iorga Palaz: În primul rând, nu este un război între mine şi Nicuşor Constantinescu, este o relaţie instituţională - asta am mai spus-o şi o voi spune în continuare. Dacă faptul că îl sancţionez de fiecare dată şi trag un semnal de alarmă şi atenţionez opinia publică de câte ori greşeşte - iar el greşeşte des -, poate fi interpretat un război, atunci poate fi considerat că am un război cu dumnealui. Referitor la atacarea aliaţilor, sau cum v-aţi exprimat dumneavoastră, nu este vina mea că primarul de la Mangalia, Claudiu Tusac, se află în grupul de interese Mazăre-Constantinescu. E problema lui că se asociază cu această grupare. Atâta timp cât greşeşte şi face nelegalităţi, sunt obligat să îl sancţionez, iar această ultimă problemă pe care am ridicat-o săptămâna trecută, şi anume cesionarea celor aproape 4 miliarde de lei vechi către un om de afaceri din Constanţa, care, întâmplător, face parte tot din gruparea Mazăre-Constantinescu, dovedeşte încă o dată că primarul municipiului Mangalia este total iresponsabil şi nu are nici o treabă cu legea în Primăria Mangalia.

Rep.: Consilierii din Mangalia au şi şedinţă de consiliu (ieri-n.r.) prin care se vor aproba anumite vânzări de terenuri. În afară de acestea, pe care ştim că le veţi verifica, ce altceva aţi mai verificat la Primăria Mangalia şi nu a fost în regulă?

C.I.P.: La Mangalia sunt în analiză vânzările făcute de una dintre societăţile pe care le are primăria. Se pare că au găsit o nouă variantă, şi anume să cedeze aceste suprafeţe de teren din patrimoniul municipiului către societăţile aflate în subordinea primăriei, urmând ca aceste societăţi să poată să încredinţeze, sub o formă sau alta, diverşilor favoriţi unele terenuri. Suntem în analiza acestor aspecte şi, în momentul în care se confirmă, vom cere o verificare din partea Direcţiei Finanţelor Publice, iar celălalt aspect - şi anume mărirea preţului gigacaloriei, din analizele şi discuţiile care le-am avut cu asociaţiile de locatari din Mangalia reiese clar că s-a mărit acest preţ al gigacaloriei chiar până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a unei sentinţe. Încă analizez, nu am toate documentele, să văd dacă s-au urmat toate căile de atac pentru susţinerea punctului de vedere al primăriei în favoarea acestei societăţi care a soclicitat mărirea preţului la gigacalorie, precum şi alte aspecte. Cert este că, în moment în care se confirmă clar că este iarăşi vorba despre interese şi majorarea a fost făcută în interesul unor persoane fizice sau juridice care sunt apropiaţi ai lui Tusac, voi sesiza toate asociaţiile de proprietari din Mangalia, printr-o scrisoare deschisă şi le voi aduce la cunoştinţă toate afacerile în interesul lui şi al interpuşilor, pe care le-a făcut primarul Tusac în defavoarea locuitorilor Mangaliei.

Rep.: Bun, concluzia este că se încearcă vinderea pe bucăţi a Mangaliei, că este o problemă cu gigacaloria, dar, din câte am auzit, mai aveaţi în analiză dumneavoastră şi legăturile familiei Tusac cu primăria, afacerile familiei. Se poate vorbi de o incompatibilitate?

C.I.P.: Este vorba despre conflict de interese. Soţia domnului primar Tusac este băgată în diverse societăţi comerciale, ca acţionar sau administrator - rămâne să vedem, acum care mai este acest statut - şi societăţile în care dumneaei este asociată au diverse legături cu autoritatea locală. În condiţiile în care avem certitudinea şi vom avea toate documentele prin care ni se confirmă acest lucru, vom putea spune că este vorba despre o situaţie de conflict de interese. În funcţie de acest lucru, ne vom gândi ce organe vor fi sesizate, pentru această verificare. Trecând peste faptul că se încalcă orice normă morală a unui ales local, şi anume să îţi bagi familia la înaintare şi să îţi foloseşti soţia pentru a suge bani din administraţia locală, este vorba de încălcarea legalităţii. Referitor la incompatibilitatea la care faceţi dumneavoastră referire, cazul primarului de la Mangalia este identic cu cel al viceprimarului de la Cernavodă. Pe viceprimarul de la Cernavodă îl voi elibera din funcţie pentru că am o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă obţinută în urma unui proces pierdut în favoarea doamnei primar de la Cernavodă. Vreau să vă spun că în acest proces am folosit actele şi sentinţa judecătorească avută în procesul cu domnul Tusac, iar instanţa a spus că nu le poate lua în considerare pentru că, într-adevăr, există starea de incompatibilitate. Dacă vă aduceţi aminte, domnul primar Tusac a spus că instanţa, când am pierdut acel proces, a spus că nu este incompatibil. Mi-a spus că nu am sesizat ANI. Vreau să vă spun că de la data la care am primit acea sentinţă judecătorească, până azi, am sesizat ANI. Deci acea procedură a fost îndeplinită. Şi sunt în situaţia în care îl pot elibera pe domnul primar Tusac din funcţie. Voi analiza sentinţele judecătoreşti şi dispoziţiile pe care le am în contradictoriu cu doamna primar de la Cernavodă, Mariana Mircea, căreia îi mulţumesc, totuşi, că m-a ajutat să clarific această problemă legată de domnul primar Tusac, pentru că era incertă situaţia. Dacă doamna primar de la Cernavodă nu insista să urmăm toate căile de atac şi eu, ca prefect, să pot face dovada că domnul primar Tusac nu a avut dreptate în procesul acela, nu aş fi avut la ora aceasta toate documentele necesare să am certitudinea că domnul primar de la Mangalia poate fi eliberat din funcţie. Pe această cale, îl rog pe domnul primar de la Mangalia, Tusac, să-i mulţumească doamnei Mariana Mircea, pentru faptul că m-a ajutat să-l pot elibera din funcţie, în următoarea perioadă, când voi analiza aceste documente.

Rep.: Îi întărâtaţi pe cei doi unul împotriva celuilalt, cei doi fiind de la PSD şi fiind cosideraţi apropiaţi domnului Nicuşor Constantinescu, la fel cum aţi făcut şi cu viceprimarul Decebal Făgădău, căruia i-aţi mulţumit public, cu gândul să-l "certe" şeful.

C.I.P.: Nu, nu. Eu nu fac decât ceea ce este real şi ceea ce este legal. Să nu uităm că m-am judecat un an şi jumătate cu doamna Mariana Mircea, iar în procesul acela am insistat că nu îl pot elibera pe domnul viceprimar din funcţie, pentru că domnul Tusac a spus că e ilegal. Şi dânsa a zis: nu ştiu ce a zis domnul Tusac, trebuie să-l eliberaţi. Se pare că doamna Mariana Mircea a avut dreptate şi m-a luminat: din sentinţele acelea pot extrage exact motivarea în drept, pe care a dat-o o instanţă superioară celei care a dat sentinţă în cazul domnului Tusac. Este vorba despre Curtea de Apel, şi asta am vrut să demonstrez, că pot să eliberez din funcţie un ales local, primar sau viceprimar. Deci, prima eliberare a primarului Tusac a fost în regulă şi a fost legală, a fost doar un viciu de procedură. Am acoperit în această perioadă - că am mers în paralel cu cele două speţe - procedura şi am sesizat ANI, deci e clar: Claudiu Palaz, prefectul, poate elibera din funcţie un ales local. Mai departe, cazul de incompatibilitate al domnului primar de la Mangalia este identic cu cel al viceprimarului de la Cernavodă. Săptămâna viitoare iau în calcul cele două aspecte.

Rep.: Dacă tot îi sunteţi recunoscător Marianei Mircea, să înţelegem că acel referendum de schimbare din funcţie a ei nu va mai avea loc?

C.I.P.: Nu, n-are legătură una cu alta. Legea e lege. Nici nu se pune problema, se merge mai departe cu referendumul. Să nu uităm că la doamna Mariana Mircea şi la Nicuşor Constantinescu, care sunt tot din acelaşi grup de interese, asta este clar, încalcă legea în mod voit şi nu doresc să se organizeze acest referendum la Cernavodă. Nu fac politică, dar gurile rele spun că nu vrea să facă acest lucru pentru că îi e frică de faptul că va pierde alegerile - mă refer la Mariana Mircea. Dar nu e problema mea asta. Legal ar fi ca Mariana Mircea şi Nicuşor Constantinescu, aşa cum eu m-am conformat şi eliberez din funcţie viceprimarul, aşa şi ea, dar mai ales şeful ei, că am înţeles că e Nicuşor Constantinescu e şeful ei, să o înveţe, şi să îmi comunice oamenii pentru comisia de organizare a acestui referendum.

Rep.: Iar în cazul primarului de la Mangalia, când veţi anunţa eliberarea din funcţie, sau vă gândiţi că nu este înţelept să o faceţi?

C.I.P.: Dar nu e vorba de înţelept sau nu. E vorba de lege, iar mâine (azi.-nr.r) programul este foarte încărcat, aşa că săptămâna viitoare organizez o conferinţă de presă şi voi spune exact care este punctul meu de vedere.

Rep.: Ce părere aveţi despre intenţia de desfiinţare a consiliilor judeţene? Asta ar însemna că dumneavoastră nu aţi mai avea cum să candidaţi pentru şefia CJC, pentru că aşa se spune că intenţionaţi să faceţi... Aşa se spune.

C.I.P.: A, aşa se spune, pentru că eu nu am spus niciodată că voi candida. Exprimarea mea a fost următoarea: dacă aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aş fi gestionat cu totul şi cu totul altfel judeţul. Dovadă şi faptul că vicepreşedintele Cristi Darie, dar şi Nicuşor Constantinescu au recunoscut, într-o întâlnire în care am fost şi eu prezent, şi au fost şi reprezentanţi de la Bucureşti că: "domnule, prefectul ăsta se poartă ca şi un preşedinte de consiliu judeţean". Faptul că m-am implicat în problemele cetăţenilor nu înseamnă că sunt preşedinte de consiliu judeţean. Totuşi, sunt prefect. Eu zic că este unn lucru bun desfiinţarea consiliilor judeţene. Nu are legătură cu problemele sau strategia personală pe care aş avea-o, dacă aş avea-o, în ceea ce priveşte o eventuală candidatură la consiliul Judeţean. Cred că ar trebui să avem cu toţii, care lucrăm în administraţie publică locală, puterea să trecem peste interese personale şi să punem mai presus interesele ţării. Să nu uităm că românia este singura ţară care are judeţe, la ora aceasta, mă refer la dimensiunea la care există. Eu cred că este de bun-augur regionalizarea, am făcut această precizare şi la Alba Iulia, de faţă cu colegii mei prefecţi şi am să pun umărul să se realizeze, în condiţiile în care se merge, la nivel central, pe această idee, decizie.

Rep.: Şi-atunci, v-ar conveni mai mult să fiţi prefect pe o regiune mare decât să candidaţi la CJC, sau poate atunci vă orientaţi candidatura către Primăria Constanţa sau altceva?

C.I.P. (râzând): Nu... da... dumneavoastră presa faceţi întotdeauna speculaţii. Nu e vorba de ce mi-ar conveni sau nu. Mi-aş dori să particip la această reformă administrativă, asta vă spun sigur. Mai departe, nu pot să hotărăsc eu ce se va întâmpla în viitorul apropiat sau îndepărat. Dar, dacă se va decide această reorganizare, fiţi siguri că mă voi implica pentru a fi realizată.

Rep.: La Primăria Constanţa, aveţi vreo sugestie, vreo persoană pe care aţi dori să o susţineţi pentru o eventuală candidatură împotriva lui Radu Mazăre?

C.I.P.: .... Nu e vorba de sugestie... E vorba de opţiune. Votul ştiţi că e secret. Prefectul nu face politică, dar în cabina de vot pot să fac politică. V-am mai spus: nu pot să mă exprim, că nu fac politică, dar aşa le-aş spune câteva unora de vor să candideze sau care sunt deja aleşi în funcţii... Nu ştiu ce să spun acum, nu pot face supoziţiie, pentru că poate cine mi-aş dori eu sau cred că ar avea şanse să se bată cu actualul primar al Constanţei nu vrea să candideze, sau poate că alţii ar vrea să se bată, dar nu sunt în asentimentul meu. Cert este că, la momentul respectiv, dacă voi putea să fac politică, mă voi pronunţa într-un anumit sens. La ora aceasta, şi ştiţi foarte bine, că am fost al doilea care am semnat, după Gigi Chiru, pentru eliberarea primarului din funcţie. Am semnat pe acel tabel ca cetăţean, nu ca prefect.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218