REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Până la urmă, cine a mărit pensiile în România? Ce zic Ponta şi un fost Ministru al Muncii

Până la urmă, cine a mărit pensiile în România? Ce zic Ponta şi un fost Ministru al Muncii

Replica API 25 martie 2014 | 00:00 188

Premierul Victor Ponta şi Ministrul Muncii, Rovana Plumb, au anunţat recalcularea a 234.000 de pensii. Măsura vine după ce Curtea Constituţională a decis că forma în care au fost acestea calculate în perioada 2011-2013, este greşită şi îi defavorizează pe pensionari, însă este vorba tocmai de ordonanţa 1 a lui Ponta, din 23 ianuarie 2013, dată pe legea 263, a guvernării PDL, care stipula indexarea anuală a pensiilor, în funcţie de rata inflaţiei.

În timp ce Ponta şi Plumb anunţă o creştere a pensiilor cu 63 de lei, fiecare, revine în atenţia publică scandalul recalculărilor, pe care atât opoziţia, cât şi puterea, se acuză reciproc de... manipulare. Cea mai dezamăgită este fostul Ministru al Muncii, deputatul Claudia Boghicevici, care susţine că actuala guvernare nu a aplicat corect indexarea şi, mai mult, premierul Ponta se află în plină campanie electorală, atribuindu-şi merite care nu îi aparţin. "Măsurile anunţate astăzi (luni - n.r.) de Ponta şi Plumb sunt pur electorale şi argumentez: pensionarii nu vor primi nici un cadou, ci pur şi simplu Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţa lui Ponta a fost neconstituţională. Ponta i-a amăgit pe români, ministrul Câmpeanu a încercat timp de câteva luni să tărăgăneze punerea în aplicare a indexării pensiilor şi asta a adus deservicii pensionarilor. Intrarea în vigoare a indexului de corecţie trebuia să se realizeze de acum câteva luni şi mă gândesc ce se întâmplă şi cu ceilalţi pensionari, nu doar aceşti 234.000 de oameni. Ceilalţi care trăiesc la limita subzistenţei, în mizerie şi nu au bani de medicamente. Şi vă spun sincer că mă gândesc şi la mine şi la tinerii de vârsta mea, care contribuie la sistemul de pensii şi care nu ştiu câtă încredere mai pot avea în faptul că muncesc, plătesc corect taxele, iar atunci când ajung la vârsta pensionării nu beneficiază de un sistem stabil. În campania electorală, pensionarilor li s-a promis că imediat ce USL va veni la putere, punctul de pensii va reveni la 45% din salariul mediu brut. Am văzut cu toţii cum s-a realizat indexarea: cu 4,4%, în condiţiile în care inflaţia era de 4,95%, iar pe legea atât de hulită a guvernului Boc, indexarea ar fi trebuit să se facă măcar cu 5%", a declarat Boghicevici, pentru "Replica".

"Tot pensionarilor li s-a promis scoaterea acelei contribuţii de sănătate pentru pensii între 740 şi 1.000 de lei. Au trecut doi ani şi acest lucru nu s-a întâmplat. Mă deranjează că doamna Câmpeanu a dat înapoi de la Ministerul Muncii, la rectificarea bugetară, 1,6 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi putut folosi. Dacă indicatorul folosit pentru indexarea pensiilor ar fi fost acel indice de corecţie folosit în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale ar fi fost o calculare corectă, dar aşa, prin faptul că guvernul Ponta a încercat să-i prostească pe pensionari folosind un indice de corecţie mai mic, a făcut încă o nedreptate. Exista un indicator care putea fi folosit, dacă, într-adevăr, s-ar fi dat pensionarilor indexarea pe care ar fi meritat-o pe legea 263. În loc să spună clar, să pună capul în pământ, să spună că au greşit şi vor să corecteze, vin şi pun din nou în discuţie greaua moştenire. Lucru care nu mi se pare corect. Urmează două campanii electorale în care oamenii nu vor mai putea fi păcăliţi. Ei ştiu ce s-a întâmplat în doi ani şi vor un trai mai bun", a concluzionat Boghicevici, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614