REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Până unde poate duce nesimţirea: o femeie se chinuie de doi ani SĂ SE PENSIONEZE!

Până unde poate duce nesimţirea: o femeie se chinuie de doi ani SĂ SE PENSIONEZE!

Replica API 17 noiembrie 2017 | 00:00 896

Firma nu-i dă adeverinţă de vechime în muncă

Firma nu-i dă adeverinţă de vechime în muncă

Maria Schiaua

O femeie din Constanța nu se poate pensiona, din cauza faptului că firma la care a lucrat timp de 18 ani nu îi eliberează o adeverință doveditoare, iar Casa Județeană de Pensii nu îi primește dosarul, fără hârtia respectivă. De remarcat că firma respectivă aparține unor nume grele la nivel local.

În fapt, Maria Schiaua a fost angajată din 1973 până în 1991pe post de vânzătoare la fosta I.C.S:T.I. Constanța, așa cum se numea inițial unitatea, care avea sediul pe strada Miron Costin nr 18, exact în centrul municipiului, în spatele Tomis-Mall.

Ulterior, în anii 2000, firma a fost preluată de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, în asociere cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, iar sediul a fost mutat la altă adresă. Totodată, i-a fost schimbată și denumirea, în SC Comtex SA. Revenind la speța de față, fosta angajată se chinuie de doi ani să obțină o adeverință de vechime, necesară dosarului de pensionare. Așa cum era de așteptat, s-a lovit de birocrație și de ignoranța celor obligați să-i elibereze orice act necesar, care să-i ateste vechimea în muncă la societatea Comtex.

„Am lucrat timp de 18 ani la această societate, până prin 1991. Firma a fost preluată, mai târziu, de Radu Mazăre, dar eu nu mai lucram de mult timp acolo. Acum însă, de doi ani mă chinui să obțin această adeverință, nici pe cartea de muncă nu sunt sigură că au operat, dacă este completă. În continuu m-am lovit de refuzul lor. Înainte aveau arhiva la Tomis, au mutat-o în altă parte, după care au adus-o din nou la Tomis. Am fost acolo să întreb ce se întâmplă, dar nu am găsit pe nimeni de la personal. Acum vreau să vin din nou să mă interesez, pentru că nu mai pot sta așa, am și eu o vârstă”, a declarat, pentru „Replica”, Maria Schiaua.

Între timp, s-a apelat la o firmă de avocatură pentru a obliga firma să-i respecte aceste drepturi.

Hotărâre judecătorească nerespectată

Pe cale judecătorească, a avut câștig de cauză, iar prin intermediul unui executor judecătoresc, i-a somat pe reprezentanții firmei să-i elibereze adeverința respectivă. În luna august a acestui an, cei de la Comtex SA i-au cerut actele fostei angajate, pentru a-i elibera adeverința, dar nici până în acest moment, acest lucru nu s-a întâmplat.

Penalități de 1000 lei pe zi

Din nou s-a apelat la instanță, de această dată pentru penalități. „Le este lene să caute prin arhivă! Alte colege ale doamnei, care au solicitat adeverința, au obținut-o. Nouă, însă, nu vor să ne-o dea. Prima dată i-am dat în judecată pentru a-i obliga să elibereze adeverința de vechime, iar dacă tot nu au făcut nimic în acest sens, deși aveam o hotărâre judecătorească definitivă, i-am chemat în judecată și a doua oară, de această dată pentru penalități. Legea ne permite să cerem penalități de la 100 la 1000 de lei pe zi. Noi am cerut maximul, de 1000 de lei. Dosarul este pe rol în acest moment”, ne-a declarat Ana-Maria Niță, avocat în Baroul Constanța.

De precizat că, potrivit Registrului Comerțului, firma este activă, chiar are venituri și câțiva angajați, însă proprietățile acesteia se află sub sechestru, în urma anchetelor DNA care îi vizau pe Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va rog frumos ,stie cineva unde este arhiva de la Comtext S A . Multumesc !
1
0
Itm-ul are competente limitate, asa spun ei.Pentru drepturile de munca trebuie sa te adresezi instantelor, daca vrei sa le obtii.Duceti-va o zi la Tribunalul Cta sa vedeti cate dosare sunt pe rol , insemnand litigii de munca! Desfiintarea carnetelor de munca este special facuta pentru a se pierde orice dovada din partea unui angajat ce si cat a lucrat, precum si salariul avut .Sa vedeti cum se va umbla sa demonstrati ca ati muncit si nu ati cersit.
5
0
Penalitati de 10000roni pe zi ,apropo la voi nu exista ITM?sau nu se sesizeaza??!!doar la prins amariti muncind la negru??
3
1
Foarte bine,cu penalitati cat cuprinde!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218