REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Panait, de la UMC: Mă voi retrage când îmi voi încheia misiunea! Video

Panait, de la UMC: Mă voi retrage când îmi voi încheia misiunea! Video

Mirela PASCAL 17 noiembrie 2022 | 00:00 5097

Președintele Senatului UMC, Cornel Panait, s-a aflat în studioul REPLICA, miercuri, 16 noiembrie, pentru a discuta despre scandalul care se învârte în jurul Universității Maritime Constanta, privind ”desființarea” acesteia, dar a venit și cu lămuriri cu privire la proiectul de fuziune al UMC și Politehnicii București. Totodată, Panait i-a răspuns și lui Ionuț Rusu, după ce acesta din urmă i-a cerut să se retragă și să lase pe alții să se ocupe de UMC. Precizăm că interviul a avut loc înaintea vizitei de la Constanța a rectorului de la Politehnică și, implicit, a anunțului potrivit căruia UMC se retrage din acest proiect.

În debutul interviului, Cornel Panait a relatat cum a început povestea fuziunii cu Politehnica. ”Nu e vorba de fuziune, nu e vorba de absorbție, nu e vorba de nimic. Este vorba despre un proiect foarte mare care este un proiect pe care una dintre universitățile foarte mari din România s-a hotărât să-l înceapă. Universitatea Politehnică din București  are 200 de ani vechime, are 26-27000 de studenți, e o universitate cu campus cu bibliotecă mai mare decât Biblioteca Județeană de la noi, cu un centru de cercetare mai mare decât toate sediile de cercetare din Constanța ș.a.m.d. Deci e departe de a fi o instituție de neluat în seamă. Proiectul a început pentru că toate universitățile vor să fie în prima linie de vizibilitate pentru performanța lor: că o fi academică, că o fi de cercetare, toate vor. Și atunci evaluându-se criteriile, s-a ajuns la concluzia că, de fapt, ar trebui să existe în România o universitate mai mare decât tot ce există până acum. Pornind de la această idee, Politehnica din București a început o analiză și, într-una dintre întâlnirile pe care le-am avut cu dânșii, pentru că noi avem  deja o colaborare cu Politehnica din București deoarece secția noastră de electrotehnică și telecomunicații s-a dezvoltat împreună cu ei,  mi s-a făcut această propunere pentru universitate. Propunerea a venit cu multe luni înainte. La momentul respectiv, nu eram convins că trebuie să fac publică chestia asta , am zis că se mai întâmplă, om vedea ce se întâmplă, cum evoluează lucrurile”, a spus Cornel Panait.

Panait: Am înțeles că nu mai e mult timp pentru discuții

A reluat această idee după ce, la Pitești, s-a organizat referendum, în urma căruia s-a decis fuziunea. ”Dar Universitatea din Pitești a trecut de această decizie organizând un referendum. Universitatea din Pitești, pentru cine nu știe, are 60 de ani vechime și are 10.000 de studenți. Ei au votat acolo și au hotărât că vor participa la acest proiect. Atunci eu am înțeles că nu mai e mult timp pentru discuții care să se finalizeze cumva și am discutat cu câțiva colegi, cărora le-am spus despre ce este vorba – cu fiecare individual – și vreau să vă spun că am discutat cu ei individual pentru că nu am vrut să se propage informația. Eu am vrut să capăt puncte de vedere, să vedem  dacă trebuie să mergem spre informarea tuturor sau dacă cei care au fost informați de mine cu privire la posibilitatea de existență a unui asemenea proiect au decizii pro sau contra. Din nefericire, nu am reușit să îmi fac o părere pro sau contra. Au fost oameni care au zis „da” de la început, au fost oameni care au zis „ba” de la început și oameni nu erau hotărâți. Unul dintre colegii noștri, care are o poziție în administrație, într-o discuție pe care am purtat-o mergând pe stradă, mi-a spus: dacă ar fi să vă răspund acum eu v-aș spune da. A doua  zi când ne-am întâlnit mai mulți pe aceeași temă, „nu, sunt ferm împotrivă pentru că se pierde poziția de rector”,a  continuat profesorul.

Pentru că nu a existat o poziție fermă din partea celor cu care a discutat, Panait a luat decizia să informeze pe toți colegii cu privire la proiect. ”Am convocat în aulă profesorii care, o parte dintre ei cam știau despre ce e vorba pentru că cei cu care vorbisem înainte nu au fost atât de secretoși, și personalul administrativ prin reprezentanți și le-am prezentat proiectul, atât cât știu eu, pentru că eu nu știu foarte mult din acest proiect. Am prezentat acest proiect cu avantajele și dezavantajele, care avantaje sunt într-o universitate mare și apartenența la o universitate mare e ceva și cu dezavantaje pentru că se pierde într-adevăr numele „Universitatea Maritimă din Constanța”, a mai precizat Panait.

Despre baza sportivă Hidrotehnica: Nu suntem de acord cu preluarea ei de către Consiliul Local

Panait a vorbit și despre proiectul de Consiliu Local privind preluarea bazei sportive Hidrotehnica, în vederea reabilitării, de către Primăria Constanța. ”Sala noastră Hidrotehnica este esențială pentru UMC. De când am luat-o și până acum, am încercat să găsim soluții pentru reabilitarea ei. Consiliul Local s-a hotărât, în baza unui proiect, să ia toate sălile, toate stadioanele, să le includă într-un portofoliu foarte mare, bineînțeles că după ce le reabilitează. Noi nu am fost informați despre acest lucru, dar sala aia de sport, odată ce e dată în administrarea noastră, face parte din baza noastră materială.
 Ea nu este luată și nici nu poate fi luată deoarece Consiliul Local sau Aparatul Administrativ s-a adresat Ministerului Sportului. Sala nu mai e la Ministerul Sportului, sala e la Ministerul Educației. Deci s-a adresat cui nu trebuie. Dacă se va adresa cândva, cumva la Ministerul Educației, atunci Ministerul Educației ne va întreba pe noi dacă suntem de acord sau nu să cedăm sala pentru că ea face parte din patrimoniul nostru, și noi spunem „nu”!
”.

Cât despre acuzațiile potrivit cărora șeful Senatului își dorește conservarea funcției pe viață, în cadrul universității, a spus că nu este cazul, întrucât intenționează să se retragă ”atunci când proiectul meu de suflet, respectiv construirea unui nou corp în cadrul UMC, va fi finalizat 100 %”. ”Funcțiile pe viață, pe care conducerea universității le poate conserva, sunt, printre altele, cea de rector, care nu va mai fi la universitate. Deci, dna. Violeta Ciucur, dacă se realizează proiectul, dar eu sunt sceptic că se realizează, pierde funcția de rector. Senatul la UMC nu va mai fi. Eu, ca președinte de Senat, am pierdut funcția asta. Ca să fii ordonator de credite, trebuie să fii prorector-coordonator. Eu am anunțat clar că nu vreau.  Pentru mine nu, posibilitatea asta nu există. Eu nu fac altceva decât să prezint un proiect. Consider că misiunea mea s-a încheiat atunci când acest proiect va fi gata.”.

În concluzie, Panait a comentat și zvonurile, susținute și de Ionuț Rusu, potrivit cărora semnează în locul rectorului.  ”Doamna Ciucur a fost aleasă rector. Evident, dânsa trebuia să delege o parte din activitățile pe care le desfășoară pentru că nu are timpul necesar să le facă pe toate. Plus că, în această perioadă, noi suntem foarte stresați pe alte lucruri, că vom avea misiunea ARACIS pentru evaluare instituțională, care e o chestie dificilă. Doamna Ciucur are o  misiune extrem de mare în această misiune a evaluărilor. Și atunci, convenția cu doamna Ciucur a fost ca o parte dintre documentele pe acțiuni la care eu am expertiză să le semnez eu. Și asta este totul. Există un document: „Poți să delegi dreptul de semnătură cuiva dar să vezi tot ce poate face acea persoană”. Niciunul dintre prorectorii noștri nu a dorit să își însușească această sarcină – să semneze în locul doamnei Ciucur. Eu am acea mai mare experiență în acest domeniu. De ce să arunc pe cineva care nu știe? Pentru cine nu știe, inclusiv pentru Ionuț Rusu, eu funcționez în universitatea asta pe baza unui acord pe care mi-l dă Departamentul, prin biroul departamentului unde eu predau, Consiliul facultății și Senatul. Deci eu funcționez prin această reconfirmare an de an. În iulie-august 2023, eu nu mai am confirmare pentru treaba asta. Am două soluții: să cer confirmare sau să nu cer. Deci este în mâna mea toată chestia asta”, a conchis Panait.

Mai multe detalii în video de mai jos:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218