REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Paradisul fiscal al romilor căldărari este în Cuza Vodă

Paradisul fiscal al romilor căldărari este în Cuza Vodă

Replica API 17 ianuarie 2012 | 00:00 221

Au zeci de firme, fac evaziune şi au construit abuziv pe terenurile primăriei

Au zeci de firme, fac evaziune şi au construit abuziv pe terenurile primăriei

Primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, este disperat: 40% din localnici nu au acte pe terenuri şi case şi nu pot fi luaţi în evidenţă pentru a plăti taxe şi impozite, susţine acesta. Situaţia este cunoscută de ani de zile, mai explică edilul, dar acesta spune că nici o autoritate nu îndrăzneşte, fără ajutorul mascaţilor, să îi deranjeze pe cetăţenii în cauză, din simplul motiv că sunt... romi căldărari!

Nu este o noutate absolută că romii din Cuza Vodă au construit abuziv, pe terenurile primăriei. Interesant este însă că ei nu vor să fie puşi în legalitate, chiar dacă există această posibilitate, şi asta pentru că, dacă ar avea acte pe terenuri şi case, ei ar plăti, automat, şi taxe şi impozite ca alţi români. "De 7 ani tot spun că avem această problemă. Am sesizat Prefectura Constanţa, am sesizat Parchetul... sunt foarte dezamăgit. Nici o autoritate nu vine peste ei decât cu mascaţii. Iar dacă ei vin cu mascaţii, eu ce să fac? Mi s-a spus să îi demolez eu... Păi, au case construite de ani de zile. Exista la un moment dat o lege care ne permitea, din proprie iniţiativă, să mergem să facem măsurători la terenurile ocupate de maniera în care au făcut-o ei şi la casele construite, şi puteam să îi înregistrăm noi, de la primărie, în baza de date la taxe şi impozite. Nu mai există acea lege, nu mai putem face nimic", povesteşte primarul Eugen Dumitru. Şi tot el explică faptul că există, în comuna pe care o păstoreşte, nu mai puţin de... 300 de locuinţe construite abuziv. "În comună avem două tipuri de romi: căldărari, care 95% şi-au făcut case fără acte - cele circa 300 de case, şi nu le putem lua taxe şi impozite, şi romii rudari. Avem o populaţie formată din romi în proporţie de 65% din totalul de circa 4 mii de suflete. Dintre cei care au case construite ilegal şi care nu plătesc taxe, circa 100 au firme care face afaceri cu cereale şi fier vechi, sunt evazioniştii care au o sută de dosare! Au dosare şi nu se întâmplă nimic", spune Eugen Dumitru. Iar după cum este "croită" legea, lucrurile stau cam aşa: autorităţile ar trebui să le pună sechestre pe bunuri, pentru evaziune, numai că... legal nu există nici un bun! Casele nefiind declarate, ele nu pot fi puse sub sechestru. În schimb, compania "vedetă" a României, Enel, furnizorul de energie electrică, îi branşează fără nici un fel de problemă, fiind astfel un fel de "complice" al evazioniştilor. "Casele construite de romi sunt branşate la curent. De sărbători, la sfârşitul anului trecut, Enel a venit cu mascaţii să îi debranşeze pentru furt de curent. A ieşit scandal, iar acum sunt branşaţi la loc, cu promisiunea că vor plăti eşalonat ce au de plătit pentru utilităţi. Alţii în schimb, la branşare, trebuie să prezinte cadastrul, acte... ei nu au, dar au curent", mai explică edilul din Cuza Vodă. Facem precizarea că prejudiciul adus de firmele care fac afaceri cu cereale şi fier vechi, aparţinând romilor din Cuza Vodă, a fost estimat la suma de circa 20 milioane de euro, bani pe care nimeni nu mai speră să îi recupereze, în condiţiile expuse mai-sus.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218