rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 9 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Paralizia de corzi vocale: simptome, diagnostic, tratament

Paralizia de corzi vocale apare când impulsurile nervoase către laringe sunt întrerupte, iar acest fapt are ca rezultat paralizia mușchilor corzilor vocale. Paralizia corzilor vocale îți poate afecta capacitatea de a vorbi și chiar de a respira, deoarece corzile tale vocale, uneori numite și pliuri vocale, fac mai mult decât să producă sunet.

Sursă foto: Shutterstock

Acestea, de asemenea, îți protejează căile respiratorii, împiedicând alimentele, băuturile și chiar saliva să pătrundă în trahee, provocând sufocarea, scrie doc.ro.

Cauzele posibile ale paraliziei de corzi vocale includ leziuni ale nervilor în timpul intervenției chirurgicale, infecții virale și anumite tipuri de cancer. Tratamentul pentru paralizia corzilor vocale implică, de regulă, o intervenție chirurgicală și, uneori, terapie vocală.

Ce sunt corzile vocale?

Corzile voastre sunt două benzi flexibile de țesut muscular care stau la intrarea în trahee. Când vorbești, benzile se reunesc și vibrează pentru a face sunet, iar în restul timpului, corzile vocale sunt relaxate într-o poziție deschisă, astfel încât să poți respira.

În majoritatea cazurilor de paralizie de corzi vocale, doar o singură coardă vocală este paralizată. Paralizia ambelor corzi vocale este o afecțiune rară, dar gravă, ce poate provoca dificultăți vocale și probleme semnificative în respirație și înghițire.

Semne și simptome

Semnele și simptomele paraliziei corzii vocale pot include:

• răguşeală;

• respirație zgomotoasă;

• modificări ale sunetului vocii;

• pierderea vocii;

• sufocare sau tuse în timp ce înghiți alimente, băuturi sau salivă;

• nevoia de a respira frecvent, în timp ce vorbești;

• imposibilitatea de a vorbi tare;

• pierderea reflexului de gag, adică reflexul de a împinge mâncarea afară, dacă este prea aproape de căile respiratorii;

• tuse slabă.

Când trebuie să consulți un medic

Dacă ai răgușeală persistentă și inexplicabilă mai mult de două săptămâni sau dacă observi orice modificare a vocii sau dacă te confrunți cu senzația de disconfort, programează-ți o vizită la medic.

Cauze paralizia de corzi vocale

În cazul paraliziei corzilor vocale, impulsurile nervoase către laringe sunt perturbate, fapt ce declanșează paralizia mușchiului. Printre posibilele cauze care produc paralizia de corzi vocale regăsim:

• leziunea corzilor vocale în timpul unei intervenției chirurgicale efectuate pe sau în apropierea gâtului sau a pieptului superior, precum operațiile la nivelul glandelor tiroide sau paratiroide, esofagului, gâtului și pieptului;

• traumatismul la nivelul gâtului sau pieptului;

• accidentul vascular cerebral, ce întrerupe fluxul de sânge din creier și poate afecta partea creierului care trimite mesaje către cutia vocii (laringe);

• tumorile atât canceroase, cât și necanceroase, ce pot crește în sau în jurul mușchilor, cartilajului sau nervilor care controlează funcția laringelui și pot provoca paralizie de corzi vocale;

• infecțiile, cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr și herpesul, pot provoca inflamații și pot deteriora direct nervii din laringe;

• condițiile neurologice, dacă ai anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson.

Factori de risc în paralizia de corzi vocale

Factorii care îți pot crește riscul de a dezvolta paralizie a corzilor vocale includ:

• efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei, în zona gâtului sau a pieptului superior implică un risc crescut de afectare a nervilor corzilor vocale. Uneori, tuburile de respirație utilizate în chirurgie sau pentru a-l ajuta pe pacient să respire, dacă are probleme respiratorii grave, pot deteriora nervii corzilor vocale.

• existența unei afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, sunt mai susceptibile de a dezvolta slăbiciune sau paralizie a corzilor vocale.

Complicații paralizia de corzi vocale

Problemele de respirație asociate cu paralizia de corzi vocale pot avea un grad scăzut de complexitate, astfel încât pur și simplu, să ai o voce răgușită sau pot fi atât de grave, încât să îți pună viața în pericol. Deoarece paralizia de corzi vocale împiedică deschiderea sau închiderea completă a căilor respiratorii, alte complicații pot include sufocarea sau inhalarea (aspirarea) alimentelor sau a lichidelor. Aspirația care duce la pneumonie severă este rară, dar gravă și necesită îngrijire medicală imediată.

Evaluare și diagnostic paralizia de corzi vocale

Medicul te va întreba despre simptomele și stilul de viață, îți va asculta vocea și te va întreba de cât timp a apărut simptomatologia. Pentru o evaluare completă, se pot efectua următoarele teste:

• laringoscopia, ce presupune ca medicul să îți privească corzile vocale folosind o oglindă sau un tub subțire și flexibil, cunoscut și sub numele de laringoscop sau endoscop, ori ambele. Este posibil să ți se facă, de asemenea, un test numit videostrobolaringoscopie. Aceste endoscoape speciale de mărime mare, permit medicului dumneavoastră să îți vizualizeze corzile vocale direct sau pe un monitor video pentru a determina mișcarea și poziția corzilor vocale și dacă una sau ambele corzi vocale sunt afectate.

• electromiografia laringiană, adică un test ce măsoară curenții electrici din mușchii cutiei vocii (laringelui); pentru a obține aceste măsurători, medicul introduce de obicei, ace mici în mușchii corzilor vocale, prin pielea gâtului. Acest test nu oferă de obicei, informații care ar putea schimba cursul tratamentului, dar este cel mai util pentru a prezice modul în care te vei recupera, atunci când se va face între șase săptămâni și șase luni de la debutul simptomelor.

• analizele de sânge și scanările, precum radiografii (raze X), imagistică prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată (CT), pentru că o serie de boli pot cauza rănirea unui nerv și este posibil să ai nevoie de teste suplimentare pentru a identifica cauza paraliziei.

Tratament pentru paralizia de corzi vocale

Tratamentul paraliziei de corzi vocale depinde de cauza patalogiei, de severitatea simptomelor și de cât timp a trecut de la apariția acestora. Tratamentul poate include terapia vocală, injecțiile care cresc masa și volumul corzii vocale afectate, ca să o aducă mai aproape de cealaltă coardă funcțională, intervențiile chirurgicale sau o combinație a acestor tratamente. În cazul paraliziei unilaterale, procedurile chirurgicale vizează apropierea corzile vocale, îmbunătățirea calității vocii prin augmentare (adaos), medializare sau reinervare.

Augmentarea implică injectarea unei paste de particule plasticizate, colagen, derm micronizat sau grăsime autologă în coarda paralizată, apropiind corzile pentru a îmbunătăți vocea și a preveni aspirația. Medializarea este deplasarea corzii vocale către linia mediană prin introducerea unui distanțier reglabil lateral pe cordul afectat. Acest lucru se poate face cu un anestezic local. Reinervarea a avut rareori, succes.

În cazul paraliziei bilaterale, operațiile sunt efectuate pentru menținerea căilor respiratorii, restabilirea permeabilității adecvate a căilor respiratorii. În unele cazuri, medicul îți poate amâna operația cel puțin un an de la debutul bolii, deoarece te poți reface fără tratament chirurgical. Totuși, tratamentul chirurgical cu injecții care conțin substanțe asemănătoare colagenului, se face adesea, în primele 3 luni de la pierderea vocii.

În timpul perioadei de așteptare pentru intervenția chirurgicală, medicul îți poate sugera terapie vocală pentru a te ajuta să îți folosești vocea în mod necorespunzător în timp ce nervii se vindecă.

Terapia vocală pentru paralizia de corzi vocale

Sesiunile de terapie vocală implică exerciții sau alte activități pentru a-ți întări corzile vocale, pentru a-ți îmbunătăți controlul respirației în timpul vorbirii, dar și pentru a preveni tensiunea anormală a altor mușchi din jurul corzii vocale paralizate ori pentru a-ți proteja căile respiratorii în timpul deglutiției. Ocazional, terapia vocală poate fi singurul tratament de care ai nevoie, dacă corzile vocale au fost paralizate într-o zonă care nu necesită volum suplimentar sau repoziționare.

Intervenții chirugicale pentru paralizia de corzi vocale

Dacă pacientul nu se recuperează complet prin intermediul terapiei vocale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală precum:

• injecțiile permanente, procedură ce implică utilizarea materialului injectabil pentru a face corzile vocale mai voluminoase și mai ușor de mișcat; aceste injecții se efectuează prin pielea care acoperă laringele; mușchiul corzii vocale va fi cel mai probabil slab din cauza paraliziei nervului, iar medicul otorinolaringolog poate injecta grăsime, colagen sau altă substanță de umplere în corzile vocale. Volumul suplimentar aduce corzile vocale mai aproape de mijlocul laringelui, ușurând mișcarea eficientă a mușchiului opus corzilor vocale, atunci când pacientul tușește, înghite sau vorbește;

• repoziționarea corzilor vocale, adică operație ce repoziționează și/sau remodelează pliurile vocale (corzile) pentru a îmbunătăți funcțiile vocale;

• traheotomia, dacă ambele corzi vocale sunt afectate și foarte apropiate unele de altele, respirația va fi mai dificilă din cauza fluxului scăzut de aer, deoarece deschiderea din laringe este prea mică pentru o respirație corespunzătoare. Medicul face o tăietură în zona gâtului, creează o deschidere în trahee și introduce un tub de respirație, astfel încât pacientul să poată respira ocolind corzile vocale paralizate.

miercuri, 27 ianuarie 2021582
Comentarii
mai mult...Sănătate
9 mar 00:00SănătateCOVID-19 - Studiu: Purtarea măștii de protecție nu afectează înțelegerea expresiilor faciale și a emoțiilor

Comunicarea verbală este, de obicei, foarte directă, precisă și ușor de înțeles. Cuvintele au capacitatea de a...257

9 mar 00:00SănătateDepresia și anxietatea, factori de risc pentru creșterea consumului de alcool în pandemie224
9 mar 00:00SănătateStudiu: Mâncarea nesănătoasă, sinonimă cu problemele de somn la adolescenți238
9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...253

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?275
9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri243
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...291

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei295
9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor252
9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...242

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii255
9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?243
Vremea
4.4°4.4° - 4.8° marţi, 9 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 6.07 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/49273102959
5/402052173828
joker1418131242
Horoscop
mai mult...SPSportRT
9 mar 00:00SportFC Voluntari vs Dinamo București 1-1 / Oaspeții nu au reușit să obțină victoria în superioritate numerică

Chiar dacă a jucat în superioritate numerică din minutul 60, Dinamo București nu a reușit să obțină victoria pe...161

9 mar 07:46SportFC Argeș vs Poli Iași 2-1 / "Dublă" pentru Malele

...162

9 mar 00:00SportIrina Begu, învinsă în două seturi de Garbine Muguruza

Aventura Irinei Begu s-a încheiat rapid la turneul WTA 1000 de la Dubai, sportiva noastră fiind învinsă, scor 6-3,...176

9 mar 00:00SportSorana Cîrstea, în turul doi la Dubai - Ce adversară va avea în următorul meci

Sorana Cîrstea (67 WTA) s-a calificat, luni, în turul doi al turneului WTA 1000 de la Dubai. Sportiva noastră a...352

Local
9 mar 22:47LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 43.458 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost administrate 43.458 de...416

9 mar 22:44LocalPERCHEZIŢII la HOŢII de FIER VECHI

Polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au identificat 3 bărbați, cu vârste...960

9 mar 00:02LocalSCANDAL SÂNGEROS, între doi tineri, la Năvodari. Unul a fost ÎNJUNGHIAT în ABDOMEN

3849

9 mar 22:45LocalCoronavirus: 10 unități de învățământ din judeţ îşi schimbă scenariile de funcţionare

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 37 care prevede schimbarea a 10 scenarii de funcționare pentru...649

9 mar 22:46LocalCoronavirus - CNSU: Limită de incidență mai mare de 1,5, la Târguşor

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 36 care prevede reevaluarea și încadrarea ratei de incidență pentru...374

9 mar 22:44LocalIPS Teodosie, despre posibila închidere a Bisericii: 'Noi ne vom ține rânduiala!'

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că autoritățile nu vor închide bisericile din Constanța din cauza...802

9 mar 22:45LocalAlte SOCIETĂŢI, AMENDATE pentru PETRECERI şi pentru FUMAT în SPAŢII ÎNCHISE

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au organizat, în cursul nopţii de 7 martie, o acțiune pe...1740

9 mar 22:45LocalCOVID-19: 58 de NOI CAZURI de INFECTARE în Constanţa, 2280 în țară

Pe teritoriul României, până luni, 8 martie, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu noul...957

9 mar 00:03LocalVEŞTI BUNE! SCĂDERE a INCIDENŢEI pe MUNICIPIU până la 2,63

2813

Politică
9 mar 20:46PoliticăOrban: Nu există blocaj în coaliție pe TVR, Radio și Avocatul Poporului

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat luni că în coaliția de guvernare nu există un blocat pe împărțirea...377

9 mar 20:45PoliticăKlaus Iohannis a semnat Acordul prin care România împrumută peste 4 miliarde de euro

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2020 pentru modificarea...1267

9 mar 20:44PoliticăVoiculescu: Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

509

Interviuri
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...1475

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...3642

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

5755

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1776

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...2046

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3386

Monden
9 mar 00:00MondenReacţii după interviul TV acordat de cuplul Harry-Meghan jurnalistei Oprah Winfrey

Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, au acordat duminică seară jurnalistei americane de televiziune Oprah Winfrey...387

9 mar 00:00MondenHarry şi Meghan aşteaptă o fetiţă

Ducele şi ducesa de Sussex, Harry şi Meghan, aşteaptă o fetiţă, au dezvăluit ei în cursul interviului difuzat...301

9 mar 00:00MondenMeghan a acuzat familia regală britanică de rasism şi că a împins-o la un pas de sinucidere

306

9 mar 00:00MondenTaylor Swift şi Harry Style, printre artiştii care vor cânta la gala premiilor Grammy 2021

Taylor Swift şi Harry Style se numără printre artiştii invitaţi să susţină recitaluri la gala de decernare a...242

9 mar 00:00MondenAnimaţia ''Raya and the Last Dragon'' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

Cel mai recent film de animaţie lansat de studioul Disney, "Raya and the Last Dragon", a debutat pe primul loc în...233

9 mar 00:00MondenCritics Choice Awards 2021: Filmul „Nomadland“ şi serialul „The Crown“, marii câştigători ai galei

247

Mapamond
9 mar 00:00MapamondEMA: Autorizarea în regim de urgenţă a vaccinului Sputnik V este ca şi cum ai juca ruleta rusească

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a...249

9 mar 00:00MapamondAustralia: Sute de femei condamnă violenţa şi cer o mai mare egalitate de gen la locul de muncă

Sute de muncitori, în mare parte femei, s-au adunat în faţa clădirilor guvernamentale din Sydney pentru a condamna...241

9 mar 18:57MapamondSuedia a condamnat o femeie pentru răpirea şi ducerea fiului ei în zona controlată de jihadişti în Siria

246

9 mar 00:00MapamondItalia autorizează vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani

Ministerul Sănătăţii italian a autorizat luni administrarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca şi la...254

9 mar 00:00MapamondFinlanda va închide temporar cafenelele şi restaurantele

Finlanda va intra într-o carantină pentru trei săptămâni, după ce parlamentul a aprobat luni o propunere...250

9 mar 00:16MapamondViolenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă

235

Sănătate
9 mar 00:00SănătateTrucuri noi pentru abandonarea fumatului

Nu ești prea sigur cum poți să renunți la fumat? Încearcă una sau mai multe dintre aceste noi modalități de a...291

9 mar 00:00SănătateCe băuturi scad apetitul și când să le bei

Dacă vrei să slăbești, dar te confrunți cu pofta excesivă de mâncare, apelează la câteva băuturi din...295

9 mar 00:00SănătateStudiu: Consumul de carne favorizează îmbătrânirea arterelor

252

9 mar 00:00SănătateBuze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de...253

9 mar 00:00SănătateUnghiile: ce anomalii pot apărea și cum se tratează?

Anomaliile unghiilor - cum ar fi petele, decolorarea sau schimbarea formei acestora - pot rezulta din leziuni,...275

9 mar 00:00SănătateDieta lichidă: recomandări, beneficii și riscuri

O dietă complet lichidă înseamnă că o persoană nu mănâncă alimente solide și consumă numai lichide, cum ar fi...243

9 mar 00:00SănătateBiopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la...242

9 mar 18:28SănătateTotul despre vitamina D şi eczemele la copii

Se pare că vitamina D ușurează simptomele dermatitei atopice (numită și eczemă), la copii, potrivit unor noi...255

9 mar 00:00SănătateScrâșnitul dinților la copii: de ce apare și cum se poate trata?

243

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT