REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Parchetul cere anularea actelor false prin care Calapod a favorizat "Ecological Center"

Parchetul cere anularea actelor false prin care Calapod a favorizat "Ecological Center"

Replica API 28 mai 2012 | 00:00 135

Încă un dosar în instanţă pe tema centrului de deşeuri de la Năvodari

Încă un dosar în instanţă pe tema centrului de deşeuri de la Năvodari

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dat în judecată, pe contencios administrativ, Primăria Năvodari şi SC Ecological Center, aparţinând afaceristului italian Roberto Vincentelli, într-un dosar având ca obiect anulare act administrativ. Este vorba despre dosarul cu numărul 12261/118/2011*, înregistrat vineri, 25 mai a.c., iar primul termen va avea loc pe data de 15 noiembrie a.c.

Primarul Năvodariului, Nicolae Matei, ne-a declarat că totul are legătură cu dosarul privind construirea depozitului de deşeuri radioactive. În principiu, actul administrativ care se cere a fi anulat este un certificat de urbanism fals. "Se solicită anularea unui certificat de urbanism fals", ne-a declarat Nicolae Matei. De precizat că este vorba despre certificatul eliberat de Primăria Năvodari, pe vremea fostului primar Tudorel Calapod, necesar amplasării depozitului lui Vincentelli pe raza oraşului.

De unde a început totul

Dosarul civil înregistrat vineri are o strânsă legătură cu dosarul penal în care au fost trimişi în judecată Tudorel Calapod, afaceristul italian Roberto Vincentelli şi soţia acestuia, Manuela Marinescu. Procurorii au stabilit că, în perioada 2004-2007, firma Ecological Center SA Năvodari, care aparţine italianului şi concubinei sale, a fost avantajată în mod nelegal de către fostul primar Calapod. Astfel, fostul edil este acuzat că a emis un certificat de urbanism care atesta un drept de proprietate inexistent al firmei respective. Mai mult, certificatul ar fi fost eliberat fără avizul Autorităţii Aeronautice Române şi fără a respecta Planul de Urbanism Zonal. Cu ajutorul acestui act eliberat ilegal de fostul edil, reprezentanţii Ministerului Public au stabilit că firma reprezentată de Manuela Marinescu a păcălit Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului din Bucureşti, care i-a acordat avizul de mediu. Firma a obţinut şi mai multe sentinţe judecătoreşti favorabile, folosindu-se de aceleaşi acte oficiale care conţineau date false. Prin actul emis de Primărie, la acea vreme, celelalte autorităţi nu au cunoscut adevăratele dimensiuni ale depozitului de deşeuri toxice. Mai mult, procurorii amintesc că cetăţenii oraşului Năvodari s-au opus construirii unui astfel de depozit în localitate, printr-un referendum. Procurorii constănţeni au mai stabilit că Roberto Vincenteli a încercat să-l mituiască pe noul primar al oraşului, social-democratul Nicolae Matei, oferindu-i la data de 18 noiembrie 2010 suma de 4.500 de euro pe lună, prin intermediul unei firme străine. În schimb, el ar fi trebuit să elibereze ilegal autorizaţia de construcţie a depozitului şi să închidă ochii la controalele asupra deşeurilor, printre care urmau să se găsească şi cianuri. Noul primar a refuzat oferta, ulterior fiind citat şi audiat ca martor.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614