REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Parchetul General acuză Parlamentul că încalcă dispozițiile ONU împotriva corupției, prin modificările aduse Codului Penal

Parchetul General acuză Parlamentul că încalcă dispozițiile ONU împotriva corupției, prin modificările aduse Codului Penal

Replica API 4 iulie 2018 | 01:54 344

Parchetul General acuză Parlamentul că încalcă dispozițiile ONU împotriva corupției, prin modificările aduse Codului Penal, conform b1.ro.

La nivelul Ministerului Public a fost finalizată o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, din perspectiva încălcării obligației statului de a asigura, prin politica sa penală, o protecție efectivă a cetățeanului în fața faptelor de natură ilicită care îi aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime

“În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii”, potrivit sursei citate.

În privința abuzului în serviciu, textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii.

“Ca urmare a restrângerii sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate în mod expres prin lege, consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în cauzele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată.

De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va opera asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare. Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II, legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane”, potricit Parchetului General.

Pentru a sublinia dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările aduse textului, în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2099 persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 lei.

“În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei”, se mai arată în comunicat.

Ca urmare a analizei codurilor penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene, a rezultat că multe dintre acestea conțin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu și neglijență în serviciu.

“Statele care nu au în legislația lor penală astfel de incriminări, cu caracter generic, au în schimb o pluralitate de alte infracțiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu”, menţionează Parchetul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Borfasii, golanii si mafiotii au umplut prlamentul Romaniei si fac legi sa poata fura fara ca legea sa le poata faca ceva? Astia au ajuns sa faca legi intr-o tara in care parca toti am fi niste HOTI! Hotii la puscarie si averile toate confiscate si date statului, poporului asta incalecat de HOTI
1
0
Sunt atat de disperati ca nu mai pot face arogante, incat sunt in stare sa invoce orice prostie! Bai procurorilor, acuzarea se face cu probe adevarate, nu sa stati in birou si sa acuzati! Miscati va curu, ca primiti atatia bani si acuzati pe bune, adunati probe!
6
3
Si se incalca si dispozitiile din codul penal al Botswanei. Lazare te credeam baiat destept dar a cam inceput sa se vada cu ochiul liber ca si tu esti un mic sclav al securistilor.
8
2
De cand dracu da dispozitii ONU intr-un stat de drept,suveran,independent,unitar?
9
4
Hai sictir procurori incompetenti! Ati participat cot la cot cu infractorii la devalizarea tarii.
11
3
trebuia de mult timp sa dizolve Parlamentul. De cate ori? De multe ori, pana se schimba intrutotul clasa politica. Trebuiau dizolvati din 5 in 5 luni. Pana se duceau draqu. Nici acum insa, in al 12 lea ceas, nu e prea tarziu
5
7
In Romania facem ce vrea paula noastra cu justitia.
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614