REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Parcul Tăbăcărie, bucata de paradis care se „sufocă”printre mormanele de gunoaie!

Parcul Tăbăcărie, bucata de paradis care se „sufocă”printre mormanele de gunoaie!

Replica API 1 aprilie 2016 | 00:01 498

În buricul oraşului „betonat” răsare:

În buricul oraşului „betonat” răsare:

Parcul Tăbăcărie este unul dintre cele mai frumoase din Dobrogea şi printre cele mai mari din ţară. Spaţii verzi cât cuprinde, peninsule şi istmuri, toate împletite armonios spre un rezultat de basm. Însă, dacă ţara ar fi nelocuită, poate că frumuseţile naturii ar putea „supravieţui” în tihnă. Şi spunem asta întrucât bucăţica de rai parcă strigă după ajutor, fiind la un pas de a se sufoca între mormanele de gunoi. Resturi menajere, sticle, găleţi, cauciucuri, toate aruncate acolo... de, ghici cine! Chiar de mâna omului.

Potrivit Primăriei Constanţa, parcul Tăbăcărie se întinde pe o suprafata de circa 100 de hectare în jurul lacului Tăbăcărie. El include trei lacuri interioare, pe malurile cărora creşte vegetaţie bogată, aceasta acoperind o mare parte a parcului. Lacurile cuprind insule, peninsule şi istmuri ce dau zonei un aspect romantic. Un farmec aparte este dat şi de multitudinea de poduri şi podeţe ce facilitează accesul peste zonele cu apă.

Vegetaţia parcului este formată din specii variate de arbori specifici zonelor lacustre: sălcii, plopi, chiparoşi de baltă, stejar roşu, dar şi din castani, mesteceni, fagi şi magnolii. Mica bisericuţă din lemn, „Sfântul Mina”, se oglindeşte şi ea pe suprafaţa lucioasă a apei şi dă un farmec aparte parcului. „Parcul Tăbăcărie este locul ideal pentru o gură de aer proaspăt, o plimbare plăcută sau pentru un picnic”, este propoziţia de final din descrierea făcută de Primăria Constanţa. Numai că, din nefericire, toate aceste peisaje de basm sunt la un pas de a se îneca în mormanele de gunoi.

Nici pubelele nu sunt prea multe, ce e drept, ele fiind răsfirate pe ici, pe colo, însă o pungă goală sau o sticlă ar putea fi ţinute pe timpul plimbării şi aruncare corespunzător, atunci când situaţia o permite. Însă, constănţeanul este campion la comoditate, motiv pentru care îi este mai la îndemână să lase resturile unde se nimereşte. Astfel, malurile apelor sunt tapetate cu tot felul sticle, sticluţe, pungi, punguliţe, găleţi, cât şi altele. Nici mirosul nu este tocmai plăcut, mai ales în preajma podurilor şi podeţelor.

De asemenea, faleza din jurul lacului stă să se prăbuşească pe alocuri, câinii periculoşi sunt plimbaţi de către stăpâni fără botniţă, iar oameni ai străzii dorm pe spaţiul verde. Poate că nici autorităţile nu-şi dau interesul cum ar trebui, la care se adaugă şi indolenţa omului de rând, rezultatul fiind cel de faţă. Poate că mai există, totuşi, o scăpare, şi anume campania „Curăţăm Constanţa noastră”. Dar pentru cât timp?

Liliana CHIRU

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/debuteaza-campania-curatam-constanta-noastra-268940/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102