REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

"Părintele Papacioc a avut sâmbătă dorinţa de a ciocni un pahar cu bere"

"Părintele Papacioc a avut sâmbătă dorinţa de a ciocni un pahar cu bere"

Replica API 20 iulie 2011 | 00:00 241

IPS Teodosie, despre ultima întâlnire cu duhovnicul Mănăstirii Techirghiol:

IPS Teodosie, despre ultima întâlnire cu duhovnicul Mănăstirii Techirghiol:

A murit Părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii Techirghiol. Decesul a fost constatat marţi, în jurul orei 13.00. În luna martie, duhovnicul Mânăstirii Techirghiol suferise o intervenţie chirugicală. Părintele a avut o formaţiune tumorală mai veche. Însă, din cauza vârstei înaintate, 96 de ani, părintele Papacioc fusese diagnosticat şi cu afecţiuni cardiace şi fibrilaţii atriale. Duhovnicul Mânăstirii Techirghiol, pe numele său Ilie, şi-ar fi serbat astăzi onomastica. Înmormântarea acestuia este programată pentru joi, când este aşteptat la Techirghiol şi Preafericitul Patriarh Daniel.

"Părintele Arsenie Papacioc a fost cu adevărat un Luceafăr, un luminător al românilor şi în special al dobrogenilor de care s-a legat atât de mult. A fost un duhovnic desăvârşit, nu prin asprime ci prin înţelepciune şi prin tact. Chiar le făcea observaţie acelor duhovnici care erau prea aspri şi avea o blândeţe şi o bunătate deosebită şi perspicacitate. La orice întrebare pe care i-o adresam răspundea cu o claritate şi cu o neaşteptată exactitate astfel încât ne uimea când îl provocam la un dialog. Răspundea foarte prompt şi dădea rapid răspunsuri scurte, dar cuprinzătoare. Ştia ce avea să spună. Era un credincios convins, cu o învăţătură atât de curată. Tocmai de aceea a şi scris cartea "Singur Ortodoxia", vrând să sublinieze că adevărul nu poate fi mistificat, nu poate fi combinat, nu poate fi ştirbit sau confuz. Era un om înzestrat cu adevărat de Dumnezeu, un om care a făcut şi sport şi armată, un om care a lucrat cu exactităţile şi cu dorinţa de a fi întotdeauna către ţintă. Era un om care îl purta în minte şi în inimă pe Dumnezeu, necondiţionat, în orice împrejurare. Nu era trist, era întotdeauna bucuros, pentru că se ruga şi nu era cuprins de singurătate şi de tristeţe. De aceea, Sfinţia Sa Arsenie Papacioc m-a încălzit cu rugăciunile sale, pe care l-am iubit şi de la care am primit o iubire sinceră şi profundă", a declarat, pentru "Replica", Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. IPS spune că pe părintele Papacioc l-a vizitat ultima oară sâmbătă, când a dorit să ciocnească un pahar cu bere: "L-am vizitat sâmbătă şi nu mă mai lăsa să plec. Aveam ceva de făcut şi nu am stat decât o oră. Vorbise foarte încet înainte de a ajunge la el, terminase de gustat un ceai şi s-a bucurat foarte mult să mă vadă. A început să vorbească, iar maica a şi zis: "Cum de vorbeşte părintele atât de bine?" Şi Sfinţia Sa mi-a zis: "Hai să bem amândoi o bere!" şi i-am făcut bucuria de a bea împreună un pahar de bere. Simţeam încă de atunci că poate această poftă pe care a avut-o, dorinţa de a ciocni împreună cu mine un pahar cu bere, poate că e ultima dată când ne vedem. Simţeam aceasta şi chiar astăzi (marţi -n.r.) mă pregăteam să-l vizitez, dar acum voi merge să-l pomenesc în rugăciune ca pe un duhovnic atât de mare, ca pe un om care ne va lipsi. Însă, vom face pelerinaj la mormântul său, care va fi tot la Mânăstirea pe care a iubit-o atât de mult, unde l-au vizitat atâţia creştini şi unde a simţit că l-a trimis Dumnezeu. Dumnezeu să-l ierte şi veşnică să-i fie pomenirea, iar noi îl vom păstra cu luminos şi îl vom purta în rugăciunile noastre ştiind că şi El, de va afla de la Dumnezeu ajutor şi milă şi dragoste, ne va pomeni şi înaintea Părintelui Ceresc", a declarat Ierarhul Tomisului.

Cine a fost duhovnicul Mânăstirii Techirghiol?

Părintele Arsenie s-a născut în data de 15 august 1913, în comuna Perieţi din judeţul Ialomiţa. La vârsta de 36 de ani a primit chipul îngeresc al călugăriei la mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ. Un an mai târziu, pe data de 26 septembrie 1950, a fost hirotonit preot la mănăstirea Slatina din Suceava, unde a fost prieten al Părintelui Ilie Cleopa. A suferit mulţi ani de închisoare şi prigoană comunistă, alături de Părintele Iustin Pârvu, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic şi mulţi alţii. Din anul 1976 a fost duhovnic al mănăstirii "Sfânta Maria" din Techirghiol, unde a primit, cu bucurie, pe orice semen care a bătut la uşa chiliei sale, având pentru fiecare nu cuvânt de mângâiere şi grijă părintească. Părintele Arsenie, numit şi "duhovnicul de la malul mării", este cunoscut ca unul dintre marii duhovnici ai României. A avut o evlavie deosebită faţă de Maica Domnului, al cărei ajutor ne-a sfătuit să îl cerem neîncetat. Deşi chinuit de boli trupeşti, părintele încă mai slujea. Oamenii spuneau că duhovnicul era "văzător cu duhul".

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369