17.1° Constanța Mar., 4 Oct. 2022
Anul XX Nr. 6142
17.1° Constanța Marți, 4 Octombrie 2022 Anul XX Nr. 6142

PĂRINŢI DISPERAŢI. Şi-au schimbat domiciliile cu sutele, să îşi înscrie copiii la şcoala dorită

Replica API 10 septembrie 2016 2281

În orașul Constanța, ca peste tot de altfel, sunt școli mai bune și școli mai proaste. Sunt unități școlare „eminente” și unități școlare „mediocre”. Astfel, părinţii care au dorit să îşi înscrie copiii la o şcoală mai bună din oraș au apelat la metoda „vizei de flotant“ pentru a face acest lucru posibil, în condiţiile în care metodologia prevede că unităţile de învăţămât sunt obligate să îi înscrie pe toţi cei aflaţi în respectiva circumscripţie.

În primăvara acestui an când a avut loc înscrierea pentru clasa pregătitoare, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) a avut unele bănuieli că ceva nu este în regulă, aşa că a analizat situaţia în fapt. „Am constatat şi am făcut analize,în momentul în care în luna februarie sute de familii din municipiul Constanţa şi repet, sute şi-au schimbat reşedinţa…Pot să înţeleg ca om că este un oraş în dezvoltare şi oricare dintre noi îşi poate schimba reşedinţa la un moment dat, dar mi-a ridicat însă un mare semn de întrebare faptul că sute de familii şi-au schimbat reşedinţa exact în luna februarie 2016 şi nu oriunde, ci chiar în circumscripţiile arondate şcolilor dorite“, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul şcolar general Zoia Gabriela Bucovală.Unitățile de învățâmânt preferate de părinți au fost: Şcoala Gimnazială Nr.24 „Ion Jalea“, Şcoala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Ţiţieca“, Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazu“, Şcoala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir“. Astfel, aceste școli sunt la capacitate maximă, iar celelalte rămân cu locuri libere. Ca să lămurească cât de legală este această metodă, conducerea ISJ Constanţa spune că a făcut o sesizare la Poliţie, iar răspunsul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa a fost că nu există nimic ilegal în stabilirea şi schimbarea reşedinţei. „Este imoral ca apoi să se reclame că sunt prea mulţi copii în clasa respectivă, este un cerc vicios pentru că potrivit metodologie, unităţile şcolare sunt obligate să înscrie toţi copiii arondaţi respectivei circumscripţii“, a afirmat inspectorul şcolar general adjunct Alina Codreanu.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Prima pagina

LOTO

6/49
36629102023
5/49
261840203229
joker
2531937347